Tai ne sapnas: paskelbtas šv. Jokūbo ligoninės architektūros konkurso nugalėtojas

tiesos.lt Lietuvos architektų sąjungos suburta tarptautinė įvairių sričių profesionalų komisija įvertino buvusios šv. Jokūbo ligoninė...


Lietuvos architektų sąjungos suburta tarptautinė įvairių sričių profesionalų komisija įvertino buvusios šv. Jokūbo ligoninės teritorijos konversijos konkursui pateiktus projektus ir spalio 11 d. išrinko nugalėtojus. Barokinio pastatų komplekso teritorijoje planuojama statyti licėjų ir viešbutį su konferencijų centru.

Pirmoji vieta skirta architektų biurui „DO Architects“ (pasiūlymo kodas 011001), projekto autoriai: Gilma Teodora Gylytė, Andrė Baldišiūtė, Sabina Daugėlienė, Algimantas Neniškis, Domantas Baltrūnas, Gediminas Aismontas. Nugalėtojams atiteko 12 tūkst. eurų premija.
„DO Architects“ pasiūlė idėją, kaip apjuosti ir baigti suformuoti greta Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios ir vienuolyno esančias erdves. Nauji viešbučio pastatai atkartos Juozo Tumo-Vaižganto gatvės ir vienuolyno pastato ašis. Licėjaus pastatai santūriai įsiterps tarp istorinių pastatų, išryškindami jų amžių skirtumų grožį. Abu pastatai bus atitraukti nuo gatvių užstatymo linijų, o jų tūriai suskaidyti, siekiant perteikti kuo intensyvesnį komplekso vizualinį sluoksnyną.
Sudėtingą teritorijos situaciją sprendžiantis tarptautinis konkursas sulaukė didelio susidomėjimo – projektus iš viso pateikė 12 architektų biurų.


„Šis projektas bus plėtojamas istoriniame komplekse, todėl ypač svarbu, kad jo architektūriniai sprendiniai atitiktų keliamus paveldo apsaugos reikalavimus ir sukurtų dermę su autentiška aplinka, o ši vieta visuomenei taptų aktuali ir patraukli. Sukvietėme profesionalų komisiją, sugebančią įvertinti istorinius, funkcinius, architektūrinius, urbanistinius aspektus, ir esame patenkinti jos darbu. Tikime, kad įgyvendintas konkurso nugalėtojų projektas taps tvarios Vilniaus miesto plėtros dalimi”, – pabrėžė Lietuvos architektų sąjungos pirmininkė Rūta Leitanaitė.

„Konkurso dalyviams ir vertinimo komisijai teko nelengva užduotis atsižvelgti į nustatytus paveldosaugos reikalavimus, visuomenės lūkesčius ir vietos bendruomenių išsakytas pastabas. Tikimės, kad laimėjęs projektas atitiks visus numatytus kriterijus ir leis atgimti šiai valstybės saugomai, tačiau jau kurį laiką apleistai teritorijai. Atnaujinę projekto vystymo darbus stengsimės, kad projektas būtų įgyvendinamas sklandžiai ir miesto širdyje esančios komplekso erdvės kuo greičiau būtų prikeltos naujam gyvenimui bei atvertos visuomenei“, – sako projektą plėtojančios antrinės „Lords LB Asset Management“ įmonės „Orkela“ vadovas Karolis Tuinyla.


Projekto konkursas buvo paskelbtas dar 2018 m. gruodžio mėnesį, tačiau 2019 m. pradžioje pristabdytas, nes jo sąlygos nebeatitiko atnaujinto vertingųjų Šv. apaštalų Jokūbo ir Pilypo bažnyčios, dominikonų vienuolyno ansamblio ir Šv. Jokūbo ligoninės statinių komplekso savybių aprašo. Šį projektą plėtojanti antrinė „Lords LB Asset Management“ įmonė „Orkela“ su paveldosaugininkais sutarė dėl individualaus teritorijos apsaugos reglamento, kuriame apibrėžtos vertingosios savybės. Bendradarbiaujant su Lietuvos architektų rūmais, konkurso sąlygos patikslintos ir šių metų liepą konkursas pratęstas.
Atnaujinto konkurso dalyvių buvo prašoma suprojektuoti pastatų kompleksą, derantį prie jautrios urbanistinės aplinkos mastelio, sukuriant jungtis su aplinkinių visuomeninių erdvių sistema ir užtikrinant jų sąryšingumą su nekilnojamojo kultūros paveldo objektais, išsaugant miestui ir visuomenei svarbius vizualinius-erdvinius ryšius, didelį dėmesį skiriant nekilnojamojo kultūros paveldo vertybių autentiškumo raiškai bei istorinio užstatymo aktualizavimui, taip pat sukurti patrauklias viešąsias erdves.
Visuomenė kviečiama Lietuvos architektų sąjungoje (Kalvarijų g. 1) susipažinti su visais 12 konkursui pateiktų projektų. Ekspozicija veiks iki spalio 16 d. nuo 9 iki 17 val.


Susiję

Demokratija ir valdymas 2637109065924134486
item