Romas Pakalnis. Žodis Ozolo atminimui

propatria.lt nuotrauka  Kalba, pasakyta 2019 metų spalio 23 dieną, atidengiant Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio kūrėjo ir nepriklausomyb...

propatria.lt nuotrauka 
Kalba, pasakyta 2019 metų spalio 23 dieną, atidengiant Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio kūrėjo ir nepriklausomybės ideologo Romualdo Ozolo atminimo lentą Teatro g. 11, Vilniuje. 

Prieš trisdešimt vienerius metus prasidėjo Sąjūdžio Steigiamasis suvažiavimas. Romualdas Ozolas buvo to suvažiavimo idėjos ir sielos žmogus. Vėliau, jau po daugelio metų, kai jis gyveno senamiestyje ir jau buvo praėjęs daugelį gyvenimo peripetijų, išbandytas buvimu valdžioje, galiausiai kai jau sirgo nepagydoma liga, lankydamas jį sakiau: „Romualdai, gal norėtum susitikti su savo bendraminčiais, buvusiais kolegomis?“. Jis pasakė labai svarbų sakinį: „Atsiminkite mane iš tada, kai buvau sveikas, veiklus ir darbingas. Atsiminkite ne sergantį, o dirbantį“. Aš manau, kad mes tokį jį ir atsimename. 

Prisimename ir jo parašytas įžvalgias mintis apie mūsų kasdienybę ir apie didžiuosius žygius. Norėčiau pacituoti, ką jis rašė 2006 metais: „Kas yra šiandieniniai komjaunuoliai? Tai globalistinis jaunimėlis, kuris proteguoja vadinamą toleranciją arba tolerantiškumą, vadinasi, neprincipingumą, yra gyvenimo tuštybę. Kaip anie skelbė, reikalavo ir praktikavo ištikimybę komunizmo principams, taip šie skelbia ir praktikuoja debilumą be lyčių skirtumų, be šeimos, be šalies, be vertybių, be idealų ir tuo labiau be principų. Tai reiškia ne žmonių kėlimą viršun, o leidimą apačion“. 

Romualdas tada dar tikriausiai negalėjo įsivaizduoti, kad Lietuvoje gali ateiti laikas, kai tokių komjaunuolių paragintos visuomenės atliekos kūju daužys Lietuvos patriotų atminimo lentas, visokiais būdais stengsis išvengti lietuviškumo ženklų Lietuvos sostinėje, kad niekins Lietuvos savanorių atminimą ir vengs statyti sostinėje visuomenės reikalaujamus paminklus Lietuvos laisvės kovoms. Deja, toks laikas, stumiamas šliaužiančio vertybių išplovimo būdu, atėjo. 

Bet mūsų čia tiek daug... Todėl galime drąsiai pasakyti, kad esame čia tam, kad stabdytume absurdiško gaivalo siautėjimą mūsų valstybėje. Linkiu jums visiems ištvermės ir tvirtybės. Romualdui Ozolui tebūna amžiais šviesus atminimas ir tebūna amžiais laisva Lietuva. 


Susiję

Romualdas Ozolas 4449654652249847410
item