Marry Kenney. Ar feministės nekenčia motinystės?

Simone de Beauvoir. Foto: mercatornet.com y-news.lt […] Savo knygoje „Antroji lytis“, dar vadinamoje feminisčių „Biblijoje“ antros ...

Simone de Beauvoir. Foto: mercatornet.com

[…] Savo knygoje „Antroji lytis“, dar vadinamoje feminisčių „Biblijoje“ antros bangos feminizmo pradininkė Simone de Beauvoir apibūdina motinystę kaip vergiją: ji ne kartą rašo apie „reprodukcinę vergystę“ ir apie tai, kaip „motinystė supančioja moteris“. Motinystė, pasak įžymios egzistencialistės, tai „priespauda“, žindymas – „alinantis išnaudojimas“, o visas vaisingumo ciklas simbolizuoja „moters pavergimą rūšies labui“.

Ji ypač nekenčia nėštumo, nes šis paverčia moterį „gamtos žaislu“. Ji apgailestauja, matydama kaip gamta keičia nėščios moters kūną, mažindama ir galiausiai panaikindama jos „savarankiškumą“. De Beauvoir akimis moteris tampa tiesiog indu, „pasmerktu tarnauti rūšies tęstinumui“, „nešioti savyje parazitą“. Moterį būtina išsilaisvinti iš „skausmingo nėštumo jungo“, (kaip ir iš buržuazinės santuokos ir šeimos priespaudos). […]

De Beauvoir idėjos padarė didžiulį poveikį septintojo dešimtmečio moterų išsivadavimo judėjimams ir knygomis, tuo pat metu pasklidusiomis iš spaustuvių: pavyzdžiui, Betty‘ės Friedan „Moteriškumo mistikai“, Germaine‘ės Greer „Moteriškam eunuchui“, Kate‘ės Millett „Seksualinei politikai“ ir Shulamith‘os Firestone „Sekso dialektikai“.  Daugelis jos teiginių iš pradžių buvo laikomi radikaliais, tačiau maždaug per dešimtmetį jie persisunkė į visuomenės mąstymą. […]

Taigi, ar feministės nekenčia motinystės? Tiesą sakant, manau, kad daugelis jų jaučia vidinę įtampą šiuo klausimu. Kalbėdamos atvirai arba, kaip sako masonai, „ložėje“ – tai yra, ne viešam citavimui – daugelis feminisčių pripažįsta gilias emocines savo motinystės patirtis ir su amžiumi didėjantį prisirišimą bei pagarbą savo pačių motinoms. Tačiau šis prisirišimo jausmas jas tarsi užklumpa netikėtai ir dažnai nustebina.

Amerikiečių feministė Naomi Wolf yra aprašiusi savo patirtį per pirmojo nėštumo metu įvykusį ultragarso tyrimą.  Iš pradžių ji į procedūrą žiūrėjo su įprastai racionaliu nusiteikimu – kaip į paprastą medicininį tyrimą. Tada ji pažvelgė į ekraną, kuriame akušerė rodė jos vaisiaus atvaizdą: iš pradžių pamatė ranką, mažytį dilbį, kojytę, mažo žmogaus figūrą.  Štai kaip ji aprašo tą akimirką:

Kai pamačiau tą ranką ir koją, atsitiko kažkas neracionalaus: viso gyvenimo įsitikinimas, kad vaisiaus teisės nublanksta prieš moters teisės staiga visiškai išsibalansavo. Kažkoks balsas iš giliausios mano smegenų šerdies aiškiai sakė: „Turi bet kokia kaina apsaugoti tą mažą rankutę.  Negali leisti, kad bet kokia žala ištiktų ją, ar jos savininką. Ši rankutė, šitas mažas žmogus, dabar yra svarbesnis už tave. “ Ir ši žinia nekėlė jokių abejonių.
Taigi išlieka įtampa, prieštaravimas tarp, vienoje pusėje, feministinio absoliučios moters „autonomijos“ siekinio ir [antropologės] Judith‘os Butler teiginio, kad „lytis“ yra vien tik „socialinis konstruktas“, ir, kitoje pusėje, įrodymų, kad nėštumas, gimimas ir motinystė yra teigiamos ir moteris praturtinančios patirtys. Patirtys, kurios, iš tiesų, tirpdo moters savarankiškumą, kaip tai instinktyviai pajuto Naomi Wolf pamačiusi tą mažą žmogutį ultragarso aparato ekrane. […]

Norėčiau pabaigti teigiama gaida. Viena iš galimų kandidačių į Anglijos Banko valdytojus yra nuostabi moteris, Dama Helena Morrissey. Helena Morrissey sėkmingai pasiekė finansininkės karjeros viršūnę Londono Sityje; ji taip pat yra devynių vaikų mama. (Šeima gausėjant, jos vyras Richardas nusprendė atsidėti vaikų auginimui ir … tapo budistų šventiku!) Dama Helena turi optimistišką, „mes galime tai pasiekti“, požiūrį į Brexitą.  „Kai turi devynis vaikus,“ ji kartą yra pastebėjusi, „tu moki susidoroti su chaotiškomis situacijomis. Jei bus paskirta eiti pareigas, be abejo, ji turės susitikti su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen. Frau von der Leyen yra septynių vaikų mama.

Simone de Beauvoir buvo įsitikinusi, kad moterys privalo „paaukoti“ savo savarankiškumą ir intelekto bei karjeros perspektyvas, tam, kad taptų motinomis. Džiugina tai, kad Helena Morrissey ir Ursula von der Leyen pavyzdžiai rodo priešingai.

Versta iš „Iona institute“. Skaityti visą tekstą (anglų k.) – ČIA.

Y-News

Susiję

Marry Kenney 2985054403414405880

Rašyti komentarą

3 komentarai

Pikc Kažinkavičius rašė...

"Teigiama gaida" būtų tai, kad feministinės psichės linkusios nesidauginti. ;)

Anonimiškas rašė...

Simone de Beauvoir parašė. Ir sukruto moterys, kurias gamta labai nuskriaudė, nesuteikdama joms motinystės instinkto. Ar turime teisę dėl to kaltinti tas nuskriaustas moteris? Nežinau. Bet sureikšminti Simone de Beauvoir rašinėjimą yra mažiausiai juokinga. Kaip ir Gretos baisias dėl artėjančios pasaulio pabaigos Žemėje, atšilus klimatui.

Anonimiškas rašė...

Turėjau galvoje Gretos baisias kančias.

item