Laimonas Kairiūkštis. Valstybė nesupranta, kad stiprinti šeimas apsimoka

tiesos.lt Artėja Seimo rinkimai, prasidėjo biudžeto svarstymas. Valdančiosios koalicijos partneriai nesutaria dėl vaiko pinigų, tai yr...

Artėja Seimo rinkimai, prasidėjo biudžeto svarstymas. Valdančiosios koalicijos partneriai nesutaria dėl vaiko pinigų, tai yra 70 eurų, ir papildomų 30 eurų daugiavaikėms šeimoms už kiekvieną vaiką.
Iš viso 2018 m. gruodžio mėnesio pabaigoje vaiko pinigus gavo 491,9 tūkst. vaikų – iš jų 130,39 tūkst. (arba 27 proc.) gavo papildomą išmoką, kuri mokama, kai šeima yra gausi ar nepasiturinti.
Politikai kiekvienais metais skaičiuoja ir paskirsto svetimus, t.y. valstybės mokesčių mokėtojų pinigus. Prieš kiekvienus rinkimus būsimi išrinktieji deklaruoja šeimos vertybes, dalinasi šeimos asmenukėmis, žada, kad mažins emigraciją ir didins šalyje gimstamumą. Neabejoju, kad teisingai atlikti dalybos veiksmą yra labai sudėtinga, ypač kai dalinami pinigai valstybinėms, savivaldybės įmonėms, tapusioms valdžiažmogių šėrykloms, kurios aktyviai dalyvauja rinkimų procese.
Sunku Lietuvoje rasti šeimą, kuriai būtų nesvarbi materialinė gerovė, o kas penktam šalies gyventojui, gyvenančiam žemiau skurdo ribos, net ir keli eurai yra išgyvenimo klausimas. Statistikai skelbia, kad apie 0,645 mln., arba apie 23%, šalies gyventojų pernai gyveno žemiau skurdo rizikos ribos. Per metus nuo 2017-ųjų skurdo rizikos lygis šalyje nepakito. Skurdo rizikos riba 2018 m. buvo 345 eurų vienam žmogui.
„Iki šiol nėra atrasto ar patirto geresnio savireguliacijos būdo, kartų tarpusavio palaikymo, jaunosios kartos užauginimo, vyresniosios kartos palydėjimo gyvenimo pabaigos link [...] kaip per šeimą“, – taip apie šeimos svarbą vienoje laidoje kalbėjo Arūnas Kučikas, Kauno arkivyskupijos „Caritas“ direktorius. Jo teigimu, ydinga manyti, kad šiam „mažam visuomenės organizmui“ galima primesti taisyklių rinkinius, kuriais jie ir turi vadovautis.“
Deja, kaip valstybė iki šiol stiprino šeimą, mes matome iš ką tik pateiktų statistikos duomenų ir skiriamų biudžeto asignavimų, –  jie mus veda į globos, o ne į gerovės valstybę.
Kiek kainuoja vaiko išlaikymas globos namuose? „Kodėl jūs tiek mažai skiriate pinigų savo mylimai atžalai? Ar jūs, tėveliai, užtikrinate būtiniausius vaiko poreikius“, – klausia Vaiko teisių tarnyba ir vis bruka naujus taisyklių rinkinius, kaip elgtis tėvams.
Sunku žiūrėti į žmones kaip į pinigų krepšelius, bet kartą pabūkime valdininkais, žiūrinčiais į mūsų vaikus per euro prizmę, ir panagrinėkime, kiek „kainuoja“ vaikas, augantis vaikų namuose. Pavyzdžiui, Kauno savivaldybės vaikų globos namuose dirba 95 darbuotojai ir gyvena 79 vaikai. Per mėnesį vien darbuotojų atlyginimams išleidžiama 126 255 eurų , arba 1 598 eurų vienam vaikui per mėnesį. Kiek kainuoja patalpų išlaikymas, vaikų maitinimas, drabužiai, savivaldybė nesigiria. Teko daryti apžvalgą, tad galiu pasakyti, kad vidutiniškai globos namuose gyvenančiam vienam vaikui tenka 1,5 darbuotojo etato, taigi atlyginimų suma, išmokama vienam vaikui prižiūrėti ir auklėti, siekia net… 2 000 eurų per mėnesį.
Lietuvoje iš viso yra globojama ar rūpinamasi 8 288 vaikais. Tačiau vis dar negalima suskaičiuoti, kiek vaikų gyvena vaikų globos namuose. Vieni šaltiniai mini apie 4 000, Statistikos departamentas – 2 667, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pateikia dar kitus skaičius. Vaikų Lietuvoje neįmanoma suskaičiuoti, nes jie judrūs, migruoja, tačiau tikslų finansuojamų vietų vaikų globos namuose skaičių tikrai žino Finansų ministerija, nes ji suskaičiuoja išlaidas iki cento.
Taigi vien globos namuose vaikus prižiūrintiems specialistams išleidžiama apie 12 mln. eurų per mėnesį, arba 144 mln. eurų per metus. Kiek papildomai kainuoja šių vaikų maistas, „auksiniais“ virstantys pampersai, teikiamos „kompleksinės“ paslaugos, tai sunku įsivaizduoti.
Ar jūs skiriate savo vaikui 2 000 eurų per mėnesį?..
Palieku jums spręsti, kodėl Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ir vaikų globos namų steigėjos – savivaldybės – taip palaiko vaikų atiminėjimą.


Susiję

Šeimos politika 1046354623880103106
item