Vytautas Sinica. Iniciatoriaus padėka pakabinus J. Noreikos atminimo lentą

Džiaugiuosi matydamas, kad vakar į savo teisėtą garbingą vietą grįžo už Lietuvos laisvę nacių kalinto ir sovietų nužudyto Jono Noreikos a...

Džiaugiuosi matydamas, kad vakar į savo teisėtą garbingą vietą grįžo už Lietuvos laisvę nacių kalinto ir sovietų nužudyto Jono Noreikos atminimo lenta. Pro Patria sambūrio vardu labai dėkoju visiems viešai ir neviešai prisidėjusiems, kad tai įvyktų. Žiūrint tik teisingumo turbūt nieko nereikėtų išskirti, bet visgi norisi išskirti meistrus, sutikusius kabinti lentą nepaisant galimo pritempinėjimo, kad veiksmai esą neteisėti. Tie vyrai sakė, kad jeigu bus skirtos baudos, tegu ir nepagrįstos, jiems bus didžiulė garbė jas susimokėti. Man savo ruožtu didžiulė garbė pažinti tokius žmones.

Vienintelis dalykas liūdina - tai žiniasklaidos karksėjimas, neva lenta pakabinta nelegaliai, be leidimų. Tai netiesa. Ypač nesmagu, kad ta netiesa buvo įvykio vietoje sakoma lentą šventinusiam vyskupui Jonui Kauneckui. Laimei, rezistentų taip lengvai nesuklaidinsi.

Naujajai lentai nėra Šimašiaus leidimo, bet jo leidimas ir nėra reikalingas, kad ir kiek jis vaizduotųsi kitaip. Pats meras visiškai teisus, kad iš neteisės teisė negimsta. Nežinia, kodėl jis tą prisiminė tik dabar, o ne tada, kai savavališkai, vienasmeniškai, telefonine teise pats įsakė lentą nuimti (plačiau apie tai teisininko komentaras). Kadangi lenta kabėjo ir buvo vėl kabinama ant paveldinio pastato, nepriklausančio savivaldybei, ją kabinti leisti turi pirmiausiai Kultūros paveldo departamentas. Jo leidimas gautas. 

Antras subjektas - pastato savininkas, visais lygiais (bibliotekos ir akademijos) pasakęs, kad nenori veltis į situaciją ir net nenori gauti formalios užklausos. Status quo meras pakeitė be jokio atsiklausimo ir dabar versti atsakomybę bibliotekai būtų nei šis, nei tas. Mes tą norą gerbėme, formaliai ir neklausėme, pasitenkinome neutralitetu. Iš esmės sprendimo teisė tuo būdu palikta vienam KPD. Nežinau, kiek toks sprendimas formaliai ką tenkina, bet faktiškai padaryta tai, ko mokslų akademija ir norėjo. 

Bibliotekos direktorius jau viešai pasakė, kad tolesnius veiksmus dėl lentos (kaip reaguoti) derins ne su Šimašium, o su KPD, kuris išdavė leidimą. Dar svarbiau tai, ko jis nepasakė. O nepasakė, kad prieštarauja lentos pakabinimui. Tikiu, kad sprendimą ras protingą.

Jau pasipylė grasinimai, tiek iš Arkadijaus Vinokuro, tiek iš Vaido Baumilos, tiek turbūt ir kiti, man dar nematyti, kad lenta bus nukabinta - jei ne valdžios, tai savavališkai. Tikėkimės vandalizmas nesitęs. Visą šią naktį iki pat dabar lentą saugojo jaunimo organizacijos Kryptis savanoriai. Visiškai rimtai manau, kad fizinė apsauga lentai reikalinga. Ačiū jiems. Jeigu yra daugiau patriotinių organizacijų, ar tiesiog žmonių, nesvarbu, jaunų ar senų, kurie turi galimybę dieną ar naktį (ypač naktį) ateiti į tokią talką ir lentą pasaugoti, bent šią savaitę iš tiesų verta ir teisinga būtų tai padaryti. Nepasididžiuokite, parašykite facebooke į Pro Patria paskyrą (arba [email protected]) ir suderinsime, kuo galite padėti.

P.S. Pirmąkart per savo kuklią veiklos istoriją negirdžiu bent kiek gausesnio niurnėjimo, kad lenta negraži, kad reikėjo kitaip. Manau, solidesnės lentos nėra visame Vilniuje ir tai akivaizdu nepriklausomai nuo skirtingų estetinių skonių.


Susiję

Vytautas Sinica 8134530593304204928
item