Vidmantas Valiušaitis. Kur dingo atminimo lenta K. Škirpai nuo Gedimino pilies muziejaus sienos?

Atminimo lenta Gedimino bokšte | V. Valiušaičio nuotr. LNK laida KK2, nors pramoginio, satyrinio stiliaus, iškėlė labai rimtą klausimą ...

Atminimo lenta Gedimino bokšte | V. Valiušaičio nuotr.
LNK laida KK2, nors pramoginio, satyrinio stiliaus, iškėlė labai rimtą klausimą: kur dingo granitinė atminimo lenta K. Škirpai ir kitiems Lietuvos kariams-savanoriams nuo Gedimino pilies muziejaus sienos?

Kada dingo? Kieno nurodymu dingo? Kokiu tikslu ir kokiu teisiniu pagrindu?

Meras aiškina, kad lentos J. Noreikai sugrąžinimas į vietą yra „teisinis nihilizmas“. Kai vandalas kūju ją sudaužė – nebuvo „teisinis nihilizmas“. Išsyk net pareiškė, kad neatstatinės: sudaužė – sudaužė, ką darysi, blogai, bet… ir gerai…

Visuomenei spaudžiant, šukes suklijavo, pakabino. Lyg pajuokai – duženų lipdinį. Laikinai, tam kartui. Visuomenės pavedžiojimui už nosies.

Kai visuomenė dabar savo jėgomis ir lėšomis atkūrė buvusią padėtį – jau „teisinis nihilizmas“.

Diplomato ir pulkininko K. Škirpos sūnus Kazimieras Kęstutis Škirpa, marti Kristina Škirpienė, anūkas Aleksandras Škirpa. Vilnius, Gedimino bokštas, 1995 m.

O tyliai, vogčiomis nuo visuomenės panaikinti K. Škirpos ir kitų savanorių žygį įamžinusią plokštę – ne teisinis hihilizmas?

Penktadienį, drauge su pulk. K. Škirpos marčia Kristina Tyliūte-Škirpiene, pakilome į bokšto viršūnę. Prie vėliavos stiebo pagrindo pritvirtinta tik nuasmeninta lentelė, kad 1919 m. sausio 1 d. čia buvo iškelta Lietuvos vėliava. Kas ją iškėlė – vardai jau patylomis ištrinti.

Vidmantas Valiušaitis ir Kristina Tyliūtė-Škirpienė | V.Valiušaičio nuotr.

Viešniai buvo skaudu patirti, kad Lietuva šitaip elgiasi… Kad ji bijo istorijos faktų ir bando patyliukais klastoti savo pačios praeitį.

Būtų gera žinoti pavardes žmonių, kurie šitokiu būdu šiuolaikinėje Lietuvos istorijoje „įsiamžino“.

Susiję

Vidmantas Valiušaitis 2134468098584031151
item