Marcusas Robertsas. Jauniausios pasaulio šalys: rytojų lems Afrika

Šaltinis: https://www.weforum.org y-news.lt Visi ne kartą girdėjome apie didelį gimstamumą ir sparčiai augantį jaunų žmonių skaičių...

Šaltinis: https://www.weforum.org

Visi ne kartą girdėjome apie didelį gimstamumą ir sparčiai augantį jaunų žmonių skaičių Afrikoje.  Bet neseniai pasirodžiusios Jungtinių Tautų prognozės vis tiek sugeba šokiruoti. Iš 20 jauniausių pasaulio šalių 2020 metais tik viena šalis nebus Afrikos valstybė. Šia išimtimi yra Afganistanas; likusios devyniolika jauniausių šalių yra iš Afrikos.

Jei JTO prognozės pasitvirtins, jauniausia pasaulio valstybe bus Nigeris: medianinis jo gyventojų amžius bus vos 15,2 metų. Kitaip tariant, pusė visų nigeriečių bus jaunesni nei 15,2 metų! (Palyginimui, medianinis europiečių amžius yra apie 42 metus ir auga.) Nigeris taip pat pasižymės didžiausiu gimstamumu – kiekviena šios Vakarų Afrikos šalies moteris per savo gyvenimą pagimdys vidutiniškai 7,2 vaiko. Nenuostabu, kad JT prognozuoja, jog per 30 metų Nigerio gyventojų skaičius (šiuo metu 21,5 mln. Žmonių) išaugs tris kartus. […]

Šaltinis: https://www.weforum.org
Daugybė jaunų žmonių gali reikšti ekonominį šalies pranašumą: sveiki, išsilavinę ir įdarbinti, jie taptų produktyviais darbuotojais, prisidedančiais prie ūkio plėtros ne vien Afrikoje, bet ir visame pasaulyje. Apie tai rašoma naujausioje Gateso fondo ataskaitoje:

Sparčiai augantis jaunimo skaičius gali būti gera žinia ekonomikai; jei jaunimas yra sveikas, išsilavinęs ir produktyvus, vadinasi daugiau žmonių gali kurti inovacijas, kurios skatina greitą ūkio augimą.
Tačiau Jungtinių Tautų Vaikų fondas (UNICEF) perspėja, kad neįvykdžius šių išankstinių sąlygų, kyla didžiulio nedarbo, žemo našumo, skurdo ir migracijos pavojus visame žemyne, o kartu ir dar didesnė grėsmė stabilumui ir saugumui.

Marcusas Robertsas yra vienas iš MercatorNet.com tinklaraščio apie demografines tendencijas „Demografija yra likimas“ (Demography is Destiny, angl.) redaktorių. 

Versta iš mercatornet.com.

Y-News

Susiję

Marcusas Robertsas 4150919354449436408
item