Kitą savaitę Lukiškių aikštėje bus pastytas „Laisvės kalvos“ maketas

Vilniaus miesto savivaldybė skelbia, kad jau kitą savaitę Lukiškių aikštėje bus pastatytas čia iškilsiančios „Laisvės kalvos“ maketas. Pr...

Vilniaus miesto savivaldybė skelbia, kad jau kitą savaitę Lukiškių aikštėje bus pastatytas čia iškilsiančios „Laisvės kalvos“ maketas. Primename, kad „Laisvės kalvos“ projektas paskelbtas Vyriausybės inicijuoto ir Kultūros ministerijos bei Šiuolaikinio meno centro skelbto memorialo Lukiškių aikštėje konkurso laimėtoju ir pasirinktas vietoj Vyčio memorialo. 

Kaip pabrėžia Vilniaus savivaldybė, projekto autorius Andrius Labašauskas kitą savaitę Lukiškių aikštėje pastatys Laisvės kalvos realaus dydžio bandinius.

Teigiama, kad dvi savaites aikštėje stovėsiantis maketas ekspertams ir vilniečiams leis įvertinti bendrą projekto vaizdą, taip pat ir pačiam autoriui leis atsakyti į iškilusius profesinius klausimus.

„Testuosime mastelį, žiūrėsime, kaip skulptūra įsilieja į aikštės, erdvę ir tikimės teigiamos vilniečių reakcijos. Laisvės kalva – skulptūra visiems Lietuvos žmonėms, siekusiems laisvės, mylėjusiems ir tebemylintiems jos idėją. Ant pjedestalo neužkeliant konkretaus herojaus ar datos, tai memorialas savyje galintis talpinti tiek, kiek prasmių patys į jį įdėsime“, – sakė „Laisvės kalvos“ autorius A. Labašauskas.

Pasak jo, skulptūros forma pasirinkta neatsitiktinai: ji simboliškai reprezentuoja Lietuvos istorinį, gamtinį karkasą – piliakalnius, pilkapius, kalvas, mišką, pelkes, tarsi tai būtu mūsų visų tapatybės dalis, atėjusi iš praeities, aktuali ir šiandien.

„Fasadinė kalvos pusė bus memorialinė, skirta susikaupti, prisiminti už Laisvę kovojusius, galbūt ieškoti slapyvardžių simboliniam miške  ar liesti išlietas medžių formas. Tuo tarpu iš kitos skulptūros pusės bus galima patekti ant žaliuojančios kalvos, vieniems tai taps apžvalgos aikštele, kitiems galbūt tribūna, kažkas čia sėdės ir klausys koncerto, o vaikai tiesiog žais ar žiemą leisis su rogutėmis – tikiuosi, kad Laisvės kalva suteiks veiksmų ir minčių laisvę kiekvienam ją aplankiusiam”, – pasakojo A. Labašauskas.

Susiję

Istorijos politika 3426034100932097276
item