Karlas D. Stephanas. JAV – pirmosios elektroninio dūmo aukos

Šaltinis: iea.org.uk y-news.lt Šiomis dienomis trys žmonės mirė, o dar šimtai susirgo paslaptinga plaučių liga, susijusia su e-ciga...

Šaltinis: iea.org.uk

Šiomis dienomis trys žmonės mirė, o dar šimtai susirgo paslaptinga plaučių liga, susijusia su e-cigaretėmis. Simptomai paprastai pasireiškia pykinimu ar vėmimu, paskui apsunkintu kvėpavimu. Dėl plaučių pažeidimo daugelį ligonių tenka hospitalizuoti.

Dauguma susirgusiųjų yra paaugliai ir dvidešimtmečiai. Nustatyta, kad visi jie per pastaruosius tris mėnesius vartojo e-cigaretes. Daugelis, bet ne visi, rūkė produktus, prisotintus THC – aktyviosios marihuanos medžiagos. Kiti vartojo tik nikotiną, tačiau ankstyvi tyrimai rodo, kad daugelyje rūkymui naudotų prietaisų  rasta medžiaga, vadinama vitamino E acetatu.

Gali būti, kad susirgimų kaltininkas yra kaip tik šis riebus junginys, tačiau JAV ligų kontrolės centrų (Centers For Disease Control, CDC, angl.) bei Maisto ir vaistų administracijos (Food and Drug Administration, FDA, angl.) ekspertai kol kas nepriėjo galutinių išvadų. […] Nepaisant to, atrodo, kad žinios apie naują ligą turėtų prigesinti e-rūkorių entuziazmą ir pakeisti e-cigarečių verslą.

Iki šiol, priešingai nei tabako pramonė, elektroninių cigarečių verslas iš esmės nėra reguliuojamas. Pirmoji masinė elektroninio dūmo rinka atsirado Kinijoje apie 2000 m. Ši technologija tapo įmanoma plėtojant didelio energijos tankio ličio baterijas (high-energy-density lithium batteries, angl). Nors medicininiai garintuvai jau buvo gaminami bent nuo 1920-ųjų, tik maždaug prieš penkiolika metų pavyko visą aparatūrą įspausti į cigaretės dydžio pakuotę.

Nuo to laiko e-cigaretės žaibiškai išplito jaunimo tarpe. Neseniai atlikta JAV dvyliktokų apklausa rodo, kad apie 20 procentų abiturientų traukė elektroninį dūmą per pastarąsias 30 dienų.  2017 m. šis skaičius buvo tik maždaug 11 procentų, ir tai yra didžiausias bet kokios priklausomybę sukeliančios medžiagos vartojimo augimas per daugiau nei keturiasdešimt metų atliekamų apklausų istoriją.

Taigi kyla klausimas: ar elektroninės cigaretės tapo pakankamai populiarios ir pakankamai pavojingos, kad reikėtų kaip nors reguliuoti jų pramonę? Ir jei taip – ar tai turėtų būti gamintojų savireguliacija ar valdžios priežiūra? Atsakymas priklauso ne tik nuo technologinių aspektų, bet ir nuo politinių pažiūrų.

Šaltinis: iea.org.uk

Versta iš mercatornet.com

Skaityti toliau (anglų k.) – ČIA.

Y-News

Susiję

Skaitiniai 7565603990391292024

Rašyti komentarą

1 komentaras

Pikc Kažinkavičius rašė...

Kiek žinau iš asmeninės patirties - žmogeliai tą brudą renkasi, nes mano, kad a) tai "kūl" (jaunimėlis) arba b) nekenksminga alternatyva cigaretėms. Mano galva, abu požiūriai yra kvaili. Bet čia tik mano nuomonė. ;)

item