EP taikiklyje – teroristinis turinys internete

G. Walczak nuotr. / Unsplash Interneto platformos, tokios kaip „Facebook“ ir „YouTube“, gavusios valdžios nurodymą, privalėtų per valan...

G. Walczak nuotr. / Unsplash
Interneto platformos, tokios kaip „Facebook“ ir „YouTube“, gavusios valdžios nurodymą, privalėtų per valandą pašalinti teroristinį turinį.

Už tokias taisykles rugsėjo 24 dieną balsavo Piliečių laisvių komitetas, taip pat pasiūlęs, kad būtų pradėtos derybos su ES Taryba dėl galutinės jų versijos. Derybos bus pradėtos, jei tam neprieštaraus į kitą plenarinį posėdį susirinkę europarlamentarai.

Šios taisyklės apima bet kokią tekstinę medžiagą, nuotraukas, vaizdo ir garso įrašus, kurie skatina ar ragina vykdyti teroristinius nusikaltimus, propaguoja teroristinės grupuotės veiklą arba aiškina teroristinių nusikaltimų vykdymo būdus.

Projekte, kuriam pritarė europarlamentarai, numatyta, jog interneto platformos, tokios kaip „Facebook“ ir „YouTube“, vos tik gavusios nacionalinės valdžios nurodymą, privalėtų pašalinti teroristinį turinį ar užblokuoti prieigą prie jo visose ES valstybėse per vieną valandą – tai kritinis laikas, per kurį padaroma didžiausia žala. Nuolatiniams taisyklių pažeidėjams grėstų baudos, siekiančios iki 4 proc. įmonės apyvartos.

Siekdami užtikrinti teisingą pusiausvyrą tarp saugumo interesų ir žodžio laisvės europarlamentarai aiškiai įvardijo, kad poleminių ar kontroversiškų nuomonių reiškimas jautriais politiniais klausimais neturėtų būti laikomas teroristiniu turiniu. Jie taip pat pabrėžė, kad interneto platformos turėtų nustatyti vartotojui patogų skundų pateikimo mechanizmą ir užtikrinti, kad jie būtų nagrinėjami greitai ir skaidriai.

EP nariai taip pat pritarė, kad platformos nebūtų įpareigotos užsiimti aktyvia tokio turinio paieška, nes tai joms būtų pernelyg didelė administracinė našta. Už teroristinio turinio identifikavimą būtų atsakingos nacionalinės valdžios institucijos.

Be to, europarlamentarai įsitikinę, jog platformos neturėtų būti įpareigotos automatiškai filtruoti turinio, nes dėl to gali atsirasti netikslumų, kai nekenksmingas turinys paženklinamas kaip „teroristinis“.

Šaltinis: europarl.europa.eu.

Susiję

Demokratija ir valdymas 1614116043097821982
item