„Aktualioji istorija“: Tremties atmintis: sibiriečių, tremtinių ir kolaborantų perspektyvos (video)

Rasa Čepaitienė ir Tomas Baranauskas; alkas.lt, J. Vaiškūno nuotrauka alkas.lt Šiandien mes pasikalbėsime apie tremčių atmintį su L...

Rasa Čepaitienė ir Tomas Baranauskas;
alkas.lt, J. Vaiškūno nuotrauka

Šiandien mes pasikalbėsime apie tremčių atmintį su Lietuvos istorijos instituto vyresniąja mokslo darbuotoja Rasa Čepaitiene.

Ką gi darė tie sovietiniai kolaborantai, kurie asmeniškai ir jų palikuonys dabar siekia sovietinio revanšizmo, juodindami tuos žmones, kurie kovojo prieš juos ar jų pirmtakus, tėvus? Tremtiniai yra pasisakę dėl Noreikos lentos grąžinimo. Tai buvo oficialus jų pareiškimas Ariogaloje. O štai sovietinė tardytoja Faina Kukliansky (kurios tėvas buvo ypatingų bylų tardytojas) yra kitoje pusėje.

O mes pakalbėsim apie tuos žmones, kurie gal aktyviai nebekovojo (nors buvo sukilimų ir tremtyje), ir tai buvo ne tik tremtiniai, bet ir politiniai kaliniai, nes tie patys partizanai pakliūdavo į Gulago sistemą. Tai – pasekmės to, kad kova buvo pralaimėta. Kokią „šviesią ateitį“ siūlė priešinga pusė? Tai galime prisiminti, žiūrėdami į žemėlapį, kuriame pažymėtos lietuvių tremties ir kalinimo vietos Sovietų Sąjungoje. R. Čepaitienė ką tik lankėsi šiose vietose, todėl laidoje dalinasi ir savo asmeniniais įspūdžiais.

Pokalbio vaizdo įrašas – ČIA.



Susiję

Tomas Baranauskas 1437092584961754643
item