Vytautas Radžvilas. 6-osios kolonos kadrų politikos vaisiai

propatria.lt nuotrauka  V. Laučiaus straipsnis Sušimašinta Lietuva skatina prabilti apie iki šiol Lietuvoje nutylimą problemą. Kovos dė...

propatria.lt nuotrauka 
V. Laučiaus straipsnis Sušimašinta Lietuva skatina prabilti apie iki šiol Lietuvoje nutylimą problemą. Kovos dėl tautos ir jos laisvės kovų istorinės atminties sunkios, bet tik šitaip ateina praregėjimas. Vis didesnė Lietuvos visuomenės dalis pastebi ir pripažįsta tai, kas daugeliui dar visai neseniai sukeldavo tik pašaipią šypsenėlę. Pradedama įsisąmoninti ir pripažinti, kad V. Putino 6-oji kolona yra ne perkaitusios vaizduotės vaisius. 

Iš tiesų egzistuoja gausi ir įtakinga politikos, mokslo, kultūros ir žiniasklaidos žmonių grupė, sudaranti minėtos kolonos branduolį. Jos  atstovai sąmoningai arba šito nesuvokdami visuomenėje skleidžia ir įtvirtina pažiūras, kurios kiekvienoje savo saugumu ir išlikimu besirūpinančioje šalyje nedvejojant būtų vertinamos kaip valstybės pagrindus griaunanti propagandinė ardomoji veikla. Dar nedrąsiai, vengiant minėti pavojingiausius, bet vis dar labai įtakingus šios propagandos „herojus”, jau ir didžiojoje žiniasklaidoje pradedamas atskleisti šių veikėjų pastangomis visame pasaulyje įsuktos antilietuviškos kampanijos mastas ir pavojingumas. 

Skaitant V. Laučiaus straipsnį savaime kyla klausimas, kas būtų, jeigu autorius toliau vadovautų nacionalinio transliuotojo portalui lrt.lt. Ar įmanoma įsivaizduoti, kad portale būtų skleidžiamos žinios apie Lietuvą, lyg tyčia patvirtinančios rusiškos propagandos tapomą atgrasų mūsų šalies gyvenimo vaizdą? Šis klausimas veda prie platesnio ir reikalo esmę atskleidžiančio klausimo: ar 6-osios kolonos triūsas propagandos srityje iš tiesų yra vienintelis jos veiklos baras? O gal ne mažiau jai rūpi ir kita sritis – kryptinga kadrų politika, leidžianti „apvalyti“ svarbiausias Lietuvos saugumui sritis, pirmiausia piliečių sąmonę ir savivoką formuojančias akademines, kultūrines ir žiniasklaidos institucijas, nuo gerai išsilavinusių, kvalifikuotų ir valstybei lojalių darbuotojų?

Galima mėgti arba nekęsti iš lrt.lt portalo vadovo pareigų atleisto V. Laučiaus kaip asmens, taip pat  pritarti ar nepritarti jo pažiūroms. Tačiau neįmanoma suabejoti ir niekas nepaneigs, kad jis yra platų išsilavinimą ir kultūrinį akiratį turintis, puikiai politinę filosofiją išmanantis, todėl iš tiesų gilus ir įžvalgus politikos analitikas. Apžvalgininkas, sugebantis pakilti virš siauro ir primityvaus ideologizuoto žvilgsnio į Lietuvą ir pasaulį, kuris absoliučiai vyrauja akademiniuose ir žiniasklaidos sluoksniuose. Lietuvoje tokių reta. 

Tačiau naujoji LRT administracija jo šiurkščiai atsikratė pakeisdama net iš tolo išsilavinimu ir gebėjimais jam neprilygstančiu, o kalbant be užuolankų – kitai akademinio pasirengimo ir intelektualinio brandumo lygai priklausančiu asmeniu. Tai akivaizdu – senojo ir naujojo vadovų tekstų lygio skirtumas bado akis. Elgiamasi tarsi gūdžiausio sovietmečio laikais, kai į vadovaujančius postus būdavo skiriami ne išprusę ir kvalifikuoti profesionalai, bet „idėjiškai tvirti“ ir „pažangiai mąstantys“ mažaraščiai. Naujasis portalo vadovas žvelgia į Lietuvą per pasaulinės liberalkomunistinės revoliucijos prizmę. Šios revoliucijos plėtra ir pergalė jam akivaizdžiai svarbesni negu Lietuvos nacionalinis saugumas ir pats lietuvių tautos ir valstybės išlikimas. Todėl portale tokia lengva ranka  atsiranda ir yra tiražuojamos visam pasauliui vadovo revoliucinius įsitikinimus bei idealus atitinkančios, bet Lietuvą be jokio pagrindo kaip nacionalistinę ir fašistinę valstybę diskredituojančios žinios. 

Apskritai ideologinis-propagandinis valstybės pagrindų griovimas pasistūmėjo taip toli, kad laiko mandagybėms ir aptakioms šnekoms nebėra. Daiktus reikia vadinti tikraisiais vardais: LRT vadovybėje įsitvirtinus asmenims, kuriems tauta ir valstybė yra tik nereikalingos tamsios praeities atgyvenos, nacionalinis transliuotojas ir jo informacinis portalas buvo galutinai paversti mokesčių mokėtojų pinigais išlaikomais Lietuvos ištautinimo ir išvalstybinimo propagandiniais įrankiais, ruošiančiais moralinę ir psichologinę dirvą naujai okupacijai. V. Putino 6-oji kolonos vykdomą propagandinę kampaniją pratęsianti ir papildanti kita – akademinio, kultūrinio ir žiniasklaidos lauko valymo nuo „ideologiškai nepatikimų elementų“ kampanija – vis labiau įsibėgėja ir plečiasi. Nestebintų, jeigu, sužinojus apie V. Laučiaus atleidimą, vienos šalies ambasadoje šis džiugus įvykis būtų buvęs atšvęstas iškilmingai pakeliant šampano taures. 

Blogiausia, kad minėtos kolonos dėka progų jas kelti vis gausėja. V. Laučiaus straipsnis skatina ir net įpareigoja atkreipti dėmesį šią valstybinio masto problemą ir prabilti apie ją viešai. Kitaip valstybę vis labiau užvaldančių šeštakolonininkų tyliai, bet tikslingai vykdomos kadrų politikos vaisiai bus ne tik kartūs, bet ir taps mirtinai nuodingi. Tokie pat pražūtingi Lietuvai, kokiais kadaise tapo iš pažiūros daugeliui atrodę nekalti ir nepavojingi girų, cvirkų, venclovų, salomėjų kairuoliški kultūriniai žaidimai.


Susiję

Vytautas Radžvilas 4910701339146485239

Rašyti komentarą

21 komentaras

Pikc Kažinkavičius rašė...

Taikliai - tik, jeigu jau "laiko mandagybėms ir aptakioms šnekoms nebėra", nereiktų vengti ir išdavikų pavardžių minėti.

Hm rašė...

Pamenat, prieš keliolika metų, kai buvo atstatomi („atstatinėjami“, kaip tam tikro išsilavinimo lygio žmonės sako:) Valdovų Rūmai, buvo nemažas būrys vadinamųjų „intelektualų“, kurie šį puikų sumanymą visaip dergė ir niekino?

Iš pirmo žvilgsnio tai atrodo nesusiję dalykai, bet man regis, tai buvo būtent tai, kas vėliau išaugo ir išsivystė į „šeštąją koloną“. Tiesiog tai buvo pirmoji kibirkštis, pirmasis dar beveik nekaltas dūmelis, vėliau pavirtęs į dvokiančių dūmų kamuolį, kuris dabar jau pajuto savo galią ir užsmirdo kaip reikiant.

Ultrakrikscionis rašė...

Rebusais rasai, turi omeny korupciniais pinigais isvesejusia brazio chunta ar ka?

Hm rašė...

Ne, turiu omeny dabartinį „profesorių“ V.A., žurnalo „N.Ž.“ kompaniją ir kai kuriuos kitus asmenis.

Nors pasireiškimai skirtingi, bet psichologinis mechanizmas čia tas pats: Lietuvai neleidžiama nieko sugriauto atstatyti, neleidžiama turėti jokios valios, jėgos ir išdidumo, neleidžiamas joks valingas ir šaunus poelgis, neleidžiama nieko savo nuožiūra nuspręsti ir pagerbti. Leidžiama tik būti klusnia nabage, nes tik taip bus dora / krikščioniška / europietiška / tolerantiška /įrašyti pagal reikalą.

Anonimiškas rašė...

,,...šie vaisiai taps ne tik kartūs..." - kadrų strategija yra ne tik sėkmės pagrindas - tai gali būti, o Lietuvos sąlygomis ir yra itin pavojinga neletalinio karo forma.
Būtų įdomu į lietuvių kalbą išversti ir išleisti kinų kariškio Sun Tzu veikalą ,,Kari menas" ir - prisipažinsiu, apie šį veikalą esu tik girdėjęs - ,,Kaip muzikos pagalba valdyti valstybę".
Galima spėti, kad abejuose traktatuose rastume ne tik daugelį klausimų, bet ir atsakymų apie šiandienes Lietuvos aktualijas.

Anonimiškas rašė...

...pataisau: Sun Tzu ,,Karo menas"

Anonimiškas rašė...

Hm 20.28, į dešimtuką.

Anonimiškas rašė...

Dėl krikščionybės nesutinku - visiškai apsirikta. Lietuvoje media kaip tik visaip puola krikščionybę ir ypač RKB (Romos Katalikų Bažnyčios) mokymą. Geriausias to pavyzdys - delfynas, kai prieš sekmadienį ir prieš katalikiškas šventes ypač sustiprinamos ezoterikos ir siaubo dozės.

Hm rašė...

Na, kaip per svarstymą seime buvo žeminamas baltų tikėjimas, tai pranoksta viską.

To paties minėto psichologinio mechanizmo dar vienas pasireiškimas, beje.

Anonimiškas rašė...

Kafedralkės pirmasuoliai nuo 90-ųjų. Gal beveik visi, nežinau. Po kiek bilietas?

Anonimiškas rašė...

Kūrinys išverstas mažiausiai dviejų leidyklų. Paieškokite stambesniuose knygynuose, dar turi būti.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
ale, rašė...

Tos kolonos tai kaip SANTA BARBAROS serialas. - Laukiam septintos. Ir jei patys nebesumąstote, tai Putino paprašykit. - Jis viską gali, a neee?

nemo rašė...

Booooh. Laučius LRT vadovavo nuo 2012. Tai ką, turėjo eiti pareigas iki 2039 ir tada jau Radžvilas būtų patenkintas? Čia normalu, kad direktoriai kas keletą metų keičiasi. Nežinau ar LRT, bet kai kur rotacija net įstatymu numatyta, kad ir koks geras direktorius būtų. Be to niekur iš to LRT Laučius neišėjo, toliau kitu statusu veikia.

Naujasis direktorius aišku, kad išsilavinimu yra daug žymesnio lygio. Esu skaitęs jo tekstų, reportažų, nieko įspūdingo. Bet nežinau, gal jis kokių organizacinių ir administracinių sugebėjimų turi, gal to reikėjo? Reikėtų motyvacijas pažiūrėti.

Bet šiaip, tai irgi labai gerai atsimenu nuotraukas iš DELFIO balių. Tai Jackevičius ir Laučius ten daug metų iš eilės greta Monikos Garbačiauskaitės šypsosi ir vienas kitam komplimentus sako. Gal ir dabar kavą kartu draugiškai geria, kol čia Radžvilas juos dekonstruoja į "saviškį" ir "priešą".

Šitas straipsnis yra silpnas. Analizė apie Juozaitį buvo nepalyginamai įdomesnė.

Anonimiškas rašė...

Gerb.Profesorius parašė dar vieną stiprų straipsnį atsleidžiantį mūsų realybe. Ir ką? Kas toliau? Rašoma - "Mandagybėms laiko nėra". Na taip, nėra. Zirga galvai aišku - laiko nėra. Visiem viskas aišku, kas yra kas ir penktoj, ir šeštoj kolonoj. Ir ką siūlote daryti? Nei ataskymo, nei žinių, nei tokių įgūdžių, ką reikia veikti nėra. Atsiprašau, visgi ne, atsakyma bus - toliaiu rašysime jau nemandagius straipsnius, kalbėsime, mojuosime, įvardinsime, gėdinsime...ir t.t. Siūlau šitos veiklos sąrašą pratęsti...

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

Kokį kūrinį turit omeny?

Anonimiškas rašė...

Šiaip V.Radžvilas ir prorusia.lt portalo skaitytojai prieš visas priešų "kolonas" sėkmingai kovoja garindami actą.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
nemo rašė...

Iš vikipedijos apie Laučių:

Nuo 2001 m. dirbo žurnalistinį darbą – spaudoje, televizijos ir radijo autorinėse laidose, interneto žiniasklaidoje.

2001–2003 m. dėstė politologiją Mykolo Romerio universitete. Nuo 2008 m. dėsto politikos komunikaciją Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultete.

2004–2005 m. vadovavo naujienų agentūros ELTA politikos skyriui, vėliau dirbo „MG Baltic Media“ konsultantu žiniasklaidos projektams, naujienų portalo Alfa.lt vyriausiuoju redaktoriumi (2006), savaitraščio „Veidas“ vyr. redaktoriaus pavaduotoju (2007). 2010 m. buvo žurnalo IQ – „The Economist“ partnerio Lietuvoje vyriausiuoju redaktoriumi.

Nuo 2008 m. yra naujienų portalo DELFI politikos apžvalgininkas.

2012–2018 m. yra Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos portalo LRT.lt vyriausiasis redaktorius.


Čia gerai matosi jo karjera - ne kaip žurnalisto, o kaip vadovo. LRT praleido 6 metus, tas nemažai, bet žvelgiant visumą - tai viena iš karjeros ir darbo patirties stotelių.

O naujasis redaktorius?

M. Jackevičius LRT dirba nuo 2018 m. rugpjūčio, iki šiol buvo LRT.lt portalo vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas".

Jackevičius yra aiškiai Garbačiauskaitės žmogus, su ja atėjęs iš Delfi į LRT. Kaip bebūtų, Laučiui ir Jackevičiui nebuvo problemų 10 metų priklausyti tai pačiai Delfi komandai, o po to dirbti metus kaip direktoriui ir pavaduotojui.

Jei Laučius toks jau kietas, kaip Radžvilas rašo, tai jam nebūtų problemų bent facebuke perspėti, jog jo vietą užima tautos ir valstybės priešas.

Ir šiaip, nenustebčiau, kad kai Garbačiauskaitės kadencija baigsis, Laučius bus stiprus kandidatas, jei norės, į viso LRT direktorius.

item