Planuotos tėvystės organizacija vietoje milijonų dolerių renkasi abortus

laisvavisuomene.lt Planuotos tėvystės organizacija (angl. Planned Parenthood , toliau – PTO) pranešė, kad oficialiai traukiasi iš feder...

laisvavisuomene.lt

Planuotos tėvystės organizacija (angl. Planned Parenthood, toliau – PTO) pranešė, kad oficialiai traukiasi iš federalinės Title X šeimos planavimo programos. Teigiama, kad organizacija tokį sprendimą priėmė dėl JAV prezidento D. Trumpo administracijos priimtos taisyklės, draudžiančios pagal Title X programą finansavimą gaunančioms klinikoms nukreipinėti pacientes abortams.

Laikinai PTO prezidento pareigas einanti Alexis McGill Johnson teigė, kad organizacijos dukterinės klinikos, kurios gavo finansavimą pagal minėtą programą, JAV Sveikatos ir socialinių reikalų departamentui (toliau – HHS) išsiuntė laiškus, kuriuose nurodo, kad nebedalyvaus programoje. „Informuojame, kad dėl neetiškos ir pavojingos „kalbėti neleidžiančios taisyklės“ (gag rule) D. Trumpo administracija privertė PTO paramos gavėjus pasitraukti iš Title X šeimos planavimo programos. PTO vis dar veikia. Mūsų durys atviros šiandien ir bus atviros rytoj.“

1970 m. JAV prezidento Richardo Nixono priimta Title X programa kasmet sveikatos priežiūros klinikoms skiria 286 mln. JAV dolerių tam, kad žemas pajamas gaunantys pacientai gautų kontraceptinių priemonių, patikras dėl vėžio ir lytiniu būdu plintančių ligų bei kitas paslaugas.

Pranešime žiniasklaidai A. McGill Johnson tvirtino, jog PTO – didžiausia aborto paslaugų tiekėja JAV – tęs teisines kovas prieš Gyvybės apsaugos taisyklę (angl. Protect Life Rule). Ši taisyklė draudžia klinikoms, kurios finansuojamos pagal Title X programą, patarti pacientėms, kaip ar kur pasidaryti abortą. Aptarnaudamos apie 40 proc. Title X programos pacientų PTO klinikos buvo didžiausios sveikatos priežiūros pagal minėtą programą tiekėjos JAV.

Žmogaus gyvybę nuo pradėjimo iki natūralios mirties ginantys (pro-life) lyderiai džiaugėsi, kad HHS taisyklė nukreips Title X programos lėšas šeimos planavimo centrams, kurie neatlieka abortų. Pro-life grupės ne vienerius metus siekė, kad PTO kasmet nebegautų 500 mln. dolerių federalinio finansavimo.  

„PTO priėmė sprendimą neatskirti savo aborto paslaugų nuo Title X programos paslaugų ir taip pasielgdama atsisakė finansavimo pagal minėtą programą, kas sudaro maždaug 4 proc. jų metinio biudžeto“, – aiškino Žygio už gyvybę (angl. March for Life) prezidentė Jeanne Mancini. „Abortas nėra nei sveikatos priežiūros, nei šeimos planavimo priemonė, ir mokesčių mokėtojai neturėtų jo remti.“

Tuo tarpu teisės į abortą šalininkų teigimu, naujoji taisyklė yra nieko daugiau nei klinikoms, kurios nukreipia ar atlieka abortus, kalbėti neleidžianti taisyklė. „Title X programa sukurta tam, kad tie, kurie kitaip neišgalėtų to gauti, gautų priėjimą prie gimstamumo kontroliavimo priemonių, patikrinimo dėl lytiniu būdu plintančių ligų ir t. t. Ši nutildanti taisyklė gali reikšti, kad priežiūros paslaugas jie gaus pavėluotai arba negaus“, – aiškino A. McGill Johnson.

Jos teigimu, tai yra D. Trumpo administracijos išpuolis prieš abortus. Aborto paslaugų tiekėjai ir daugiau nei dvidešimt valstijų dėl Gyvybės apsaugos taisyklės kreipėsi į teismą. „Planuotos tėvystės organizacijoje atsisakome tenkinti Trumpo-Pence‘o administracijos kaprizus. Nesileisime verčiami slėpti nuo pacienčių informaciją apie abortus“, – teigė A. McGill Johnson.

Praeitą savaitę PTO advokatas teisėjus perspėjo apie galimą organizacijos pasitraukimą iš programos. Teisingumo departamento teisininkė Jaynie Lilley atsakė: „Taisyklė paramos gavėjų paprasčiausiai reikalauja susilaikyti nuo nukreipimo abortui. Jeigu septyni su PTO susiję paramos gavėjai […] jaučiasi taip stipriai, kad galėtų pasitraukti iš programos ir visuomenės, kurią aptarnauja, tai yra jų pasirinkimas, o ne taisyklės pasekmė.“

Vyresnioji Katalikų asociacijos bendradarbė Ashley McGuire teigė, kad PTO sprendimas „parodo, jog abortas yra svarbiausias prioritetas“.

Primename, kad Planuotos tėvystės organizacija yra didžiausia aborto paslaugų tiekėja JAV, prieš kelis metus įsivėlusi į skandalą dėl prekybos aborto metu nutrauktomis kūdikių kūno dalimis.

Susiję

Šiaurės Amerika 8310480655302454038

Rašyti komentarą

2 komentarai

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Sėlis rašė...

Taip. ☝

item