Nuo rugsėjo 1 d. į Konstitucinį Teismą galės kreiptis kiekvienas asmuo

lrkt.lt nuotr. Nuo rugsėjo 1 d. Lietuvos Respublikos Konstituciniame Teisme (KT) bus priimami asmeniniai konstituciniai skundai. Tai re...

lrkt.lt nuotr.
Nuo rugsėjo 1 d. Lietuvos Respublikos Konstituciniame Teisme (KT) bus priimami asmeniniai konstituciniai skundai. Tai reiškia, kad į KT galės kreiptis kiekvienas fizinis ar juridinis asmuo, manantis, jog Konstitucijai prieštarauja įstatymai, Seimo, Respublikos Prezidento ar Vyriausybės aktai, kurių pagrindu priimtas sprendimas pažeidė jo konstitucines teises ar laisves, ir šis asmuo išnaudojo visas teisinės gynybos priemones.

Kaip teigiama, individualus konstitucinis skundas suteikia teisę kiekvienam žmogui, manančiam, kad aukščiausios valstybės valdžios priimti sprendimai pažeidžia jo konstitucines teises ar laisves, tiesiogiai KT ginčyti tas teises pažeidžiantį įstatymą ar kitą teisės aktą. KT pirmininko Dainiaus Žalimo teigimu, svarbu ir tai, kad, pripažinus ginčytą teisės aktą prieštaraujančiu Konstitucijai, jis negalėtų būti taikomas ne tik jį ginčijusiam asmeniui, bet ir visiems kitiems žmonėms.

KT pirmininkas atkreipia dėmesį, kad Konstitucijoje įtvirtinta teisė asmenims tiesiogiai kreiptis į KT nėra absoliuti, todėl individualiam konstituciniam skundui keliami reikalavimai, kurių neatitinkantys asmenų prašymai nebus nagrinėjami.

Pasak D. Žalimo, būtina sąlyga norint kreiptis į KT – asmuo turi būti išnaudojęs visas kitas jo konkrečiu atveju veiksmingas teisinės gynybos priemones.

Taip pat būtina žinoti, kad KT įstatyme yra numatytas terminas, per kurį asmuo gali kreiptis į KT dėl jo pažeistų konstitucinių teisių ar laisvių – prašymas gali būti paduotas ne vėliau kaip per 4 (keturis) mėnesius nuo galutinio ir neskundžiamo bendrosios kompetencijos ar administracinio teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos.

Susiję

Demokratija ir valdymas 5351334362488644880

Rašyti komentarą

3 komentarai

1Chingishan rašė...

beveik neabejoju kad pirmieji KT klientai bus visokio plauko pederastai ir iškrypeliai.

Kiemsargis rašė...

Tai ,kad anie ir anksčiau galėjo be eilės kreiptis:
Teismas: Lietuva turi pripažinti užsienyje sudarytas homoseksualų santuokas

Anonimiškas rašė...

Anekdotas,parodė, kad galima, o iš tikrųjų bus kaip visada.

item