Lietuviui – aukštos pareigos Vatikane

delfi.lt Vatikano valstybės sekretoriate vyksta pokyčiai. Liepos 26 d. du Valstybės sekretoriato pareigūnai buvo paaukštinti tarnyboj...


Vatikano valstybės sekretoriate vyksta pokyčiai. Liepos 26 d. du Valstybės sekretoriato pareigūnai buvo paaukštinti tarnyboje, o kiti perkelti iš centrinės būstinės Romoje į naujas pareigas popiežiaus nunciatūrose, kurios yra popiežiaus ambasados. „Catholic News Agency“ skelbia, kad naujuoju administracijos vadovu bus paskirtas Lietuvos monsinjoras Rolandas Makrickas.

Praėjus metams po arkivyskupo Edgaro Penos Parros paskyrimo valstybės sekretoriaus pavaduotoju, Vatikano valstybės sekretoriate prasideda rangų atnaujinimas. 

Monsinjoras Carlo Maria Polvanis, kuris vadovavo Vatikano valstybės sekretoriato informacijos biurui, buvo paskirtas Popiežiškosios kultūros tarybos sekretoriaus pavaduotoju. 

Informacijos biurui vietoj monsinjoro C. Polovanio vadovaus monsinjoras Mauro Carlino. 41 m. monsinjoras M. Carlino ilgą laiką ėjo kardinolo Giovanni Angelo Becciu, kuris tuo metu buvo valstybės sekretoriaus pavaduotojas, sekretoriaus pareigas. 

Monsinjoras Alberto Perlasca, kuris dešimtmetį vadovavo valstybės sekretoriato administracijos skyriui, buvo paskirtas Aukščiausiojo apaštalinės signatūros tribunolo teisingumo gynėjo pavaduotoju. 

Kalbama, kad naujuoju administracijos vadovu bus paskirtas lietuvis monsinjoras Rolandas Makrickas.

Monsinjoras R. Makrickas nuo 2013 iki 2017 m. dirbo Vašingtono apaštalinėje nunciatūroje, po to dvejus metus dirbo tokiose pačiose institucijose Afrikos šalyse – Gabone ir Kongo Respublikoje. 

Šie du Valstybės sekretoriato skyriai yra labai svarbūs. Valstybės sekretoriato informacijos tarnyba yra siejamoji grandis tarp Valstybės sekretoriato ir Valstybės komunikacijos dekasterijos. 

Kaip biuro vadovas, monsinjoras C. Polvanis taip pat dalyvavo komisijoje, svarstančioje Vatikano medijų reformą. 

Biuro direktorius taip pat yra Šventojo Sosto atstovas Skirtųjų vardų ir numerių interneto korporacijos Valstybių patariamajame komitete. 

Valstybės sekretoriato administracijos vadovo pareigos taip pat labai svarbios. Ši įstaiga laikoma Šventojo Sosto ekonominės ir administracinės politikos centru, ji taip pat tvarko „Denarius Sancti Petri“ rinkliavas ir Vatikano įstaigų fondus. 

Iki šiol Administracijai visada vadovavo italai. Sklido kalbos apie trintį tarp Administracijos ir Ekonomikos sekretoriato. Įsteigus Ekonomikos sekretoriatą ir jo vadovu paskyrus kardinolą George‘ą Pellą, Vatikano ekonominiai reikalai pirmą kartą atsidūrė ne italo rankose. O dabar dar ir Administracijai vadovaus ne italas, o lietuvis. Panašu, kad Vatikanas po truputį atsisveikina su praeitimi ir galiojusiomis nerašytomis taisyklėmis.

www.DELFI.lt

Susiję

Rolandas Makrickas 6520923989743902066
item