Lietuva tikisi dar iki šių metų pabaigos pasirašyti sutartį su JAV dėl šarvuotųjų visureigių įsigijimo

KAM archyvo nuotrauka (aut. A. Pliadis) KAM pranešimas spaudai. „JAV Vyriausybei uždegus žalią šviesą Lietuvai įsigyti 200 šarvuotų...

KAM archyvo nuotrauka (aut. A. Pliadis)
KAM pranešimas spaudai.

„JAV Vyriausybei uždegus žalią šviesą Lietuvai įsigyti 200 šarvuotųjų kovinės paramos visureigių JLTV, pereiname prie dvišalio kontrakto derinimo. Jį ketiname pasirašyti dar iki šių metų pabaigos“, – sako krašto apsaugos viceministras Giedrimas Jeglinskas.

JAV Vyriausybė suteikė leidimą Lietuvai įsigyti 500 vienetų šarvuotųjų kovinės paramos visureigių JLTV, tačiau Lietuva planuoja nupirkti 200 visureigių. Didesnis skaičius mašinų numatytas apsidraudimui, jei Lietuva savo kariuomenės poreikiams nuspręstų jų įsigyti daugiau.

Krašto apsaugos ministerija dar šių metų vasarį Jungtinių Amerikos Valstijų Vyriausybei buvo pateikusi pirkimo paraiškas dėl 200 šarvuotųjų kovinės paramos visureigių JLTV (angl. Joint Light Tactical Vehicle, JLTV) Lietuvos kariuomenei įsigijimo ir išlaikymo.

Šie kovinės paramos visureigiai padidins Lietuvos kariuomenės mobilumą, karių apsaugą ir kovinę galią. JLTV visureigių įsigijimui ir išlaikymui 2020-2024 metais Krašto apsaugos ministerija planuoja skirti apie 142 mln. eurų.

Krašto apsaugos ministerijos Gynybos resursų taryba dar 2017 m. pabaigoje nusprendė, kad JAV gaminami kariniai šarvuoti visureigiai JLTV geriausiai atitinka funkcionalumo ir kainos santykį, tuomet ir buvo pradėtos derybos su JAV Vyriausybe dėl šių visureigių įsigijimo. Kovinės paramos šarvuotieji visureigiai JLTV papildys ir atnaujins šio tipo Lietuvos kariuomenės visureigių parką ir bus skirti įvairiems Lietuvos kariuomenės vienetams. Visureigiai yra svarbi Lietuvos kariuomenės mechanizacijos programos, kuri apima ir pėstininkų kovos mašinų „Vilkas/Boxer“ pirkimą, dalis. Šarvuotųjų visureigių trūkumą Lietuvos kariuomenė identifikavo vertindama potencialias grėsmes ir tokio tipo technikos poreikį tiek krašto gynybos užduotims vykdyti, tiek dalyvauti tarptautinėse operacijose. Šis trūkumas atsirado dėl natūralaus esamo visureigių parko susidėvėjimo ir didėjant jų poreikiui dėl kariuomenės plėtros. Šiuo metu Lietuvos kariuomenėje naudojami HMMWV ir Toyota „Land Cruiser 200“ šarvuoti visureigiai.

JAV yra Lietuvos strateginė partnerė ir pagrindinė Baltijos regiono saugumą užtikrinanti sąjungininkė. JAV aktyviai dalyvauja įgyvendinant saugumo užtikrinimo priemones Baltijos šalyse, stiprindama regiono saugumą ir stabilumą. Savo kariais, technika ir finansinėmis lėšomis JAV aktyviai prisideda prie mūsų regiono gynybos. Be kitų iniciatyvų ir dvišalių bei daugiašalių projektų, JAV kasmet nuosekliai trečdaliu didina finansinę parama Europos šalių, tarp jų ir Lietuvos, gynybiniams pajėgumas stiprinti ir karinei infrastruktūrai gerinti pagal Europos atgrasymo iniciatyvą (angl. European Deterrence Initiative). JAV taip pat yra viena pagrindinių ginkluotės įsigijimų partnerių. Be planų įsigyti šarvuotus visureigius JLTV, Lietuva iš JAV gamintojų perka priešlėktuvines raketas, bokštelius kovinei technikai, prieštankines sistemas „Javelin“, kt. įrangą.

Susiję

Gynybos politika 3586955491012136638
item