Eurobarometras: Lietuvoje pasitikėjimas ES išlieka didžiausias

Rugpjūčio 5 d. paskelbtos „Eurobarometro“ apklausos, atliktos 2019 m. birželio 7 d. – liepos 1 d. duomenimis, piliečiai Europos Sąjungą –...

Rugpjūčio 5 d. paskelbtos „Eurobarometro“ apklausos, atliktos 2019 m. birželio 7 d. – liepos 1 d. duomenimis, piliečiai Europos Sąjungą – pradedant ekonomika ir baigiant demokratija – vertina gerokai palankiau nei anksčiau.

Pasitikėjimas Europos Sąjunga Lietuvoje toliau auga ir išlieka didžiausias visoje ES (72 proc.; „Eurobarometro“ apklausos 2018 m. rudenį duomenimis, pasitikinčių Europos Sąjunga Lietuvoje buvo 66 proc.). Taip pat didelis pasitikėjimas Europos Sąjunga yra Danijoje (68 proc.) ir Estijoje (60 proc.). Vidutiniškai Europos Sąjunga pasitiki 44 proc. ES valstybių gyventojų.

Dauguma (61 proc.) ES valstybių gyventojų ES ateitį vertina optimistiškai ir tik 34 proc. – pesimistiškai. Didžiausias optimizmas nustatytas Airijoje (85 proc.), Danijoje (79 proc.), Lietuvoje (76 proc.) ir Lenkijoje (74 proc.). Kita vertus, optimizmas gerokai mažesnis Jungtinėje Karalystėje (47 proc.) ir Prancūzijoje (50 proc.).

Parama ekonominei ir pinigų sąjungai ir eurui pasiekė naują rekordą – daugiau nei trys ketvirtadaliai euro zonos respondentų (76 proc., +1 proc. punktas nuo 2018 m. rudens; +9 proc. punktai nuo 2014 m. pavasario) bendrąją ES valiutą vertina palankiai.

Dauguma (81 proc., – 2 proc. punktai nuo 2018 m. rudens) ES piliečių remia laisvą ES piliečių judėjimą ir galimybę gyventi, dirbti, studijuoti ir užsiimti verslu bet kurioje ES šalyje. Visose pavienėse ES valstybėse narėse tokios nuomonės laikėsi daugiau nei du trečdaliai respondentų: pradedant Lietuva (94 proc.) ir baigiant Italija bei Jungtine Karalyste (po 68 proc.).

Imigracija ir toliau yra pagrindinė ES lygmens problema – ją paminėjo net 34 proc. respondentų, nors tai yra 6 proc. punktais mažiau nei 2018 m. rudenį. Klimato kaita, kuri 2018 m. rudenį problemų sąraše užėmė penktą vietą, dabar laikoma antra pagal svarbą problema. Lietuviai imigraciją taip pat įvardino pagrindine ES lygmens problema (38 proc.), antrąja problema Europos Sąjungoje lietuviai nurodė terorizmą (30 proc.), klimato kaita – trečioje vietoje (22 proc.). Paprašyti nurodyti, kokią didžiausią problemą mato savo šalyje, daugiausia lietuvių įvardino kylančias kainas, infliaciją (54 proc.), 22 proc. nurodė mokesčius.

Susiję

Demokratija ir valdymas 2013123993141689596

Rašyti komentarą

19 komentarų

Anonimiškas rašė...

Keisti tie barometro rodmenys.Musėt pagal Briuselio standartus kalibruotas.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Naše buduščeje - svetloje! Ura, tavarišči! :D

Greta Thunderberg po velnių rašė...

Labai politkorektiškai tas barometras rodo. Klimato kaita 3-oj vietoj Lietuvoj pagal svarbumą :D

Anonimiškas rašė...

lietuvoje negalima daznu atveju net seima pasitiketi, ka dar kalbeti apie svetimus zmones ir juo labiau valdzia kuri nutyli visas svarbiausias problemas, o iskelia visokiu menkniekius, tai kur dar gali pasitiketi kazkokia europos sajunga kurios kiekviena atodusi seka ta pati supuvusi valdzia ir nuolankiai vykdo visus cyptelejimus

x rašė...

Tautininkams ir "tautos prezidentui" kaip šlapiu skuduru per snukį tokie skaičiai. Esant tokiam palaikymui sunku bus sužavėt rinkėjus išstojimu iš ES, totaliu skurdu (ale Moldavija - tautininkų idealas nes ne ES narė) ir tautinio rezervato kūrimu iš Putino pinigų.

Anonimiškas rašė...

Ei, toleratoriau, maniau, rinkimai jau baigėsi.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

Užrašas po nuotr.: "Kas ten dar nepriėmė islamo?"

Darbas rašė...

TAIGI IR ARKLIUI AIŠKU, KAD DUOMENYS SUKLASTOTI!!!!

Anonimiškas rašė...

Tikėjotės tikrų? Eurobarometras turi savo Gaidį. Bet jei apklausa daryta EP, tada duomenys tikrai tikri :)

Eurotermometras rašė...

Ta santrumpa „proc.“ vietoj ženklo % atrodo labai sovietiškai. Kažkokios 1980-ųjų vakarinės naujienos.

Anonimiškas rašė...

Kas neskaito nepriklausomų ekonomistų apžvalgų, tam Eurobaro pats tas. Nes prognozės katastrofiškai neigiamos. Tarybinė propaganda grįžo - "pas mus viskas gerai, kas ne sąjungoj, ten labai blogai".

Anonimiškas rašė...

Straipsnio viduryje pamiršo parašyti ,, pagyvėjimas salėje", o pabaigoje - ,,ilgi, audringi, nenutrūkstantys plojimai."

x rašė...

Kaimų taucinykai su šapkėm ušankom niekaip nurimti negali, apklausos duomenys jiems miegot neduoda. O jie taip tikėjosi kad Litexit pravest (su draugiška kolegų iš AfD pagalba) tai kaip nusipersti.

Anonimiškas rašė...

:)) Sena sovietinė praktika - kur tik mato, kad politikų muilo burbulas sprogsta, greitai mesteli "apklausos" rezultatus, kaip tarybinės liaudies pritarimą komunistų partijos linijai. Šitokiu pačiu būdu Merkelės reitingai baisiai "aukšti", tokiu pačiu būdu "velkam refūgai" ir t.t. Ta pati ideologija, tie patys metodai. Jie gi primityvūs kaip trys kapeikos.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Būtent. ;)

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

Lįsk į būdą, Maskvos gavrike.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
item