Arkivysk. Sigitas Tamkevičius. Baltijos kelio trisdešimtmetis

Kalba, sakyta 2019-08-22 Laikinoje prezidentūroje vykusio Baltijos kelio ir Molotovo Ribentropo pakto paminėjimo metu. Stalino ir Hit...

Kalba, sakyta 2019-08-22 Laikinoje prezidentūroje vykusio Baltijos kelio ir Molotovo Ribentropo pakto paminėjimo metu.

Stalino ir Hitlerio suokalbio pasidalyti Europą 50 – osios metinės Lietuvos ir Rytų Europos žmonėms tapo lūžio metais. Troškimas gyventi laisvėje tiesiog kunkuliavo ir veržėsi pro kraštus. Anuomet mes turėjome labai aiškų tikslą, buvome pakankamai vieningi ir rėmėmės į dvi kolonas: Dievą ir Tėvynę. Per ilgą okupacijos laikotarpį Bažnyčia labiausiai padėjo išsaugoti laisvės idėją. Išėjome į Baltijos kelią su tikėjimu širdyje ir viltimi, kad nelaisvės pančiai sutruks.

Šiandien, po trisdešimties metų, kaip stebuklą prisimename Sąjūdžio mitingus ir Baltijos kelią. Mintimis vis grįžtame į tuos laikus ir visi suvokiame, kad būtų labai gera ne tik prisiminti, bet ir turėti anų dienų tikėjimą ir viltį.

Per trisdešimt metų mes pasikeitėme, - ačiū Dievui ne visi. Vienas politikas garsiai įvardijo, kad Lietuvos žmonėms nesvarbios idėjos. Juk laisvė pasiekta, esame NATO nariai, priklausome Europos šeimai, belieka rūpintis tik pinigais ir sočiu gyvenimu. Tačiau kai žmonės pradeda mąstyti tik apie materialius dalykus, visuomenė pradeda sirgti. Šiandien nereikia didelio politinio įžvalgumo pastebėti sergančią Lietuvą. Blogai, kai žmonėms pradeda nerūpėti idėjos, dar blogiau, kai jos nerūpi politikams ir jų sprendimus nulemia grynai pragmatiški išskaičiavimai.

Liūdina tai, kad Lietuvoje padangėje nebeliko politinės jėgos, panašios į anų dienų Sąjūdį,- norėčiau šioje vietoje klysti. Daugumai šių dienų politikų rūpi tik politinis korektiškumas. Tikėjimas nustumtas į asmeninę erdvę, tautiškumas lyginamas su fašizmu, o trispalvė pradeda žėruoti vaivorykštės spalvomis.

Palaimintasis Teofilius, net eidamas Golgotos keliais, matė šviesą tunelio gale. Tikintis žmogus negali prarasti vilties. Švęsdami Baltijos kelio trisdešimtmetį, turime mąstyti apie tai, kaip padėti žmonėms turėti gerų idėjų ir turėti tvirtą pamatą, į kurį galėtų remtis. Laisvė yra viena iš tų geriausių, tačiau ir trapiausių idėjų. Mąstydami apie laisvę, turime mąstyti ir apie tai, ant ko laisvę statome. Laisvės idėjai pinigų per maža; jai reikia žmonių, turinčių aiškius krikščioniškus ir tautinius pamatus. Duok Dieve, kad tokių žmonių daugėtų.

Susiję

Sigitas Tamkevičius 236012101620876718
item