Algimantas Rusteika. Įdomūs laikai

propatria.lt nuotr. kaunoforumas.com Priešų užgulta šalis, kur kas savaitę ištraukiamas ir po gatves tampomas naujas išdavikas, kur...

propatria.lt nuotr.

Priešų užgulta šalis, kur kas savaitę ištraukiamas ir po gatves tampomas naujas išdavikas, kur reikia būti budriam ir galvoti, ką sakai. Ekrano valdomoje valstybėje toliau karaliauja absurdas. Buvę komunistai ir komjaunuoliai vis aršiau kovoja su komunizmu, kurio Rusijoje seniai nebėra, ir kasdien mus gelbėja nuo sovietinių atgyvenų, t.y. nuo savęs pačių.

Kažin, o kur pasuks didžioji kovotoja su komunizmu D. Grybauskaitė ir visa valdžios partija? Didysis planas užsikarti ant Europos Sąjungos kapitono tiltelio nepavyko – ten savų tuskų ir kitų pakalikų pakanka. Atsarginiu buvęs, konservatorių išsapnuotas variantas pakartoti šlovingą V. Putino kelią, išsirinkus I. Šimonytę patapti premjere vienai kadencijai ir po to parjoti į Rūmus – irgi nenuskilo.

Liko glostyti pagal savo palaimintą įstatymą atimtiems vaikučiams galveles. Ir dar liko paskutinė, sprendžiamoji kova – Seimo rinkimai. Ten bus mesta viskas ir nebus pasigailėta nieko, panaudoti visi sukaupti kompromatai ir patys purviniausi metodai. Nes pralaimėjus būtų prarasta viskas ir visai valdžios partijai grėstų reali atsakomybė.

Tik va, bėda – pati valdžios partija, pasiklydusi tarp kelių apsimestinių vertybinių pušelių, pagaliau skyla. Nereikėjo, oi nereikėjo V. Landsbergiui partijos ir valstybės paveldėtojo išstumti taip arogantiškai, galėjo palaukti, bet, matyt, abejojo, ar pakankamai laiko beturįs – paskubėta. Dabar G. Landsbergio konservatoriai nesugeba atsikratyti tik dėl Patriarcho, kurio netekus kreivai besišypsantis vedlys per porą mėnesių būtų išmestas visiems laikams.

Įpėdinis per tuos metus nepateikė anei vieno konkretaus, valstybinio pasiūlymo, tesugeba pagiežingai tampytis, neturi nei autoriteto, nei lyderio savybių ir veda konservatorius tik į tolesnius pralaimėjimus. Tą gerai mato partijos, kurios tikros, o ne popierinės vertybės galėjo būti valstybę formuojančia jėga, eiliniai nariai ir neišprotėję nuo lojalumo faktiniam valstybės vadovui rėmėjai.

Konservatorių kadaise prarytų ir apvirškintų krikdemų likučiai dar gyvi. Kartu su kitais bręstančiais politiniais judesiais krikdemų atsiskyrimas ir naujos, dešiniosios, krikščioniškos jėgos atsiradimas būtų Sąjūdį, o po to ir valstybę privatizavusios ir šitiek metų eksploatavusios valdžios partijos pabaigos pradžia.

Ak, kaip sukruto visas dvaro pakalikų skruzdėlynas, visi tie „nepriklausomi“ apžvalgininkai, „politologai“, „žurnalistai“, „nuomonių formuotojai“ ir kiti veikiantieji asmenys! Tautinės jėgos jau apšauktos „fašistais“, nes nieko išskyrus prasivardžiavimą draugelių žiniasklaidoje, iš baimės prarasti šėryklą paklaikę parazitai juk nesugeba.

Karštligiškai ieškoma G. Nausėdos klaidų, klaidelių ir aplinkos liapsusų, kurių jis neabejotinai turi ir dar turės, po to bus pereita prie kritikos, nes visų specialiųjų tarnybų vadovo šioje kovoje užimta pozicija gali būti lemiama. Vis dar galvojama, kad galima bus išsisukti gavus svarbiausių ambasadų palaikymą, kokiais nors tekstais, organizuotomis priešininkų ujimo kampanijomis, saugumo struktūrų ir savų redaktorių paslaugėlėmis.

Nepavyks. Visos diktatūros ir autoritariniai, baime paremti režimai žlunga po pirmojo, kad ir mažyčio pralaimėjimo, nes praranda iniciatyvą ir jau ne diktuoja įvykių eigą, o tik reaguoja į situaciją. Ginant klasta užimtas teritorijas dar nė vienas karas nebuvo laimėtas.

O ir ambasadoriai, ir sprendimus priimantys jų viršininkai nėra kvaili ir ant nuvaryto žirgo niekas nestatys. Savi, ištikimi, šitiek kartų gelbėję spec.tarnybų vadai ir prokurorai, teisėjai ir redaktoriai taip pat ne pirštu penimi ir gerai gaudo vėjo kryptis – čia jie juk profesionalai. Kaip mat išduos, kai reikės – argi pirmas kartas.

Taigi, prasidedantis politinis sezonas gali būti pats įdomiausias per pastaruosius dvidešimt metų. Esminis įvykis jame bus neišvengiamas konservatorių ir su jais susijusios grupuotės – valdžios partijos – žlugimas, nes atsinaujinti iki rinkimų ir išsigelbėti ši partija akivaizdžiai nesugebės.

Po to nukris daug kaukių ir gal paaiškės – jei tik pralaimėjusieji neturi užslėpę dar kokių nors informacinių sprogmenų, kad to neįvyktų – kiek didieji kovotojai su išorės grėsmėmis iš tikrųjų su jomis kovojo, o kiek patys yra už jas, valstybės negalią ir žmonių neviltį atsakingi.

Esminis išbandymas visuomenei bus tai, ar susidariusį vakuumą bus sugebėta užpildyti konstruktyviu turiniu ir pradėti tikrąjį Lietuvos atsinaujinimą. Priešingu atveju artėjančios pasaulio ekonominės ir politinės krizės, kurių ženklai vis akivaizdesni, sąlygomis scenarijus gali būti pavojingas pačiai valstybei.

Susiję

Įžvalgos 3328003635849982631

Rašyti komentarą

20 komentarų

Rimas rašė...

Pagarba ponui Algimantui. Aštrūs žodžiai, bet jie sako Tiesą.

nemo rašė...

Niekada nebalsuosiu už politinę jėgą ir niekada nelaikysiu krikdemu arba krikdemų šalininku žmogaus, kuris apie didelę žmonių grupę bendrai, nedarydamas jokio skirtumo, be tikrai ir neginčijimai (o ne dėl politinio/ideologinio oponavimo) pateiktų įrodymų apie pilną ir visuotinį sugedimą, vartoja tokius išsireiškimus:

"iš baimės prarasti šėryklą paklaikę parazitai".

Krikdemai vadovaujasi krikščioniška antropologija, kuri sako, kad

1. kiekvienas žmogus yra sukurtas pagal Dievo atvaizdą ir panašumą, yra Dievo vaikas ir tavo brolis, visada, nesvarbu ką sakytų ir ką darytų.

2. Reikia daryti distinkciją tarp asmens orumo (panašumas į Dievą, gilioji brolystė žmoniškume) ir asmens veiksmų, kurie gali būti teisingi/klaidingi.

3. Politikoje reikia kritikuoti veiksmus, galima kritikuoti aštriai ir emotyviai, nes tai retorikos dalis. "karštligiškai, arogantiškai, lojaliai" šiuo požiūriu yra toleruotina, nors jei žiūrėti faktinės dalykų būklės, tai to karštligiškumo gali visai ir nebūti, tik šaltas apskaičiavimas. Bet patampyti emocijas yra politinės retorikos dalis.

4. Tačiau niekada krikdemas ar tas, kuris pretenduoja juo būti, neturi pamiršti distinkcijos tarp veiksmų ir asmens orumo, ir vartoti žodžius, kurie kerta ne veiksmams, o pačiam asmens orumui, kurie atimą jo orumą, jo žmogiškumą, jo buvimą Dievo vaiku ir tavo broliu ar sese. Nes, o taip, tokia ištisas žmonių grupes priešais paverčianti ir nužmoginanti retorika priklauso fašizmo ir rasizmo istorijai, o logikoje tai vadinasi loginė klaida - argumentacija prieš asmenį.

5. Taip, kaip TS rinkėjas pastaruosius porą metų pradėjau jausti, kad joje manosios krikdemiškos pažiūros nebėra atstovaujamos taip, kaip anksčiau. Dėlto pradėjau žvalgytis ar yra, kas tai kompensuotų - vienas iš pretendentų yra kad ir Sinica savo išsamiu mąstymu ir savo retorika, kuri yra labai aiški, kritiška, tačiau niekada, iki šiol, nenužmoginanti jo oponentų.

6. Tačiau jis yra mažuma ir išimtis, kuria nustelbia tikros pagarbos asmeniui nerodantys tekstai ir asmenys. Aš netikiu, kad jie pakeis tai, ko man trūksta TS.

Unknown rašė...

Klastos laikas...tikiu turėtų baigtis

Unknown rašė...

Klastos laikas...tikiu turėtų baigtis

Nemui rašė...

Nemo, man visada patiko ir patinka jusu komentarai. Manau, kad Jus labai tiktumete Sinicai i kompanija, kad jis nebutu toks vienisas ir vienintelis. Tokie zmones, kaip Jus, Sinica yra kaip brangakmeniai, atkreipiantys ir patraukiantys demesi visu krikscioniska morale ispazistanciu Lietuvos pilieciu. ****O dabar klausimas Jums: Kaip krikscionys-demokratai ir visi paprasti TS nariai, besivadovaujantys krikscioniskos morales principais issirinko arogantiska, is visu, ypac savo oponentu, pastoviai besityciojanti, pasiputusi vadova???? Ar zmones nerenka i vadovus ir neseka aklai panasiu i save?

Anonimiškas rašė...

Esu realistas: eisim dugnan kartu su visa ES, bet laidysim iš tribūnų gražius lozungus. Viskas bus taip, kaip kadaise. Juk ideologija, įsiveisusi ES, irgi ta pati.

supratingas rašė...

>2019-08-29 11:47

Nei verkt nei juoktis.

Jei jau prakalbote apie dorovę, kas yra ganėtinai ciniška atsižvelgiant į kontekstą, net jei jūs pats/pati to neuprantate, drįsčiau teigti jog užingridasų konservatnikų gretose nėra NEI VIENO besivadovaijančio krikščioniškos moralės principais.

Anonimiškas rašė...

A.Rusteikos straipsniai per daug optimistiški. Jis vis kalba, kad drakonas stimpa, tačiau jis niekaip nenustimpa. Be to Rusteika mano, kad žaidžiant jų žaidimėlius, t.y. "rinkimus", galima ko nors laimėti. Juokaujat ponai?

Anonimiškas rašė...


Tikrai labai įdomūs laikai laukia, žinoma, jei eilinės žiurkių lenktynėse gali būti kuo nors įdomios, nebent politinio marketingo specialistams, kurie viską sumaketuos ir surūšiuos taip, kad gautų balsų skaičius, atitiktų pinigų krūvelės aukščiui.
Jei ne tie milijonai, kuriuos R. Karbauskis metė prieš tris metus, „valstiečiai“ ravėtų šieną, o ne koalicijas Seime formuotų. V. Uspaskich ir R. Paksas jau ne europarlamentarai, negi sėdės rankas sudėję. Lietuva be gelbėtojų – rinkėji be ateities.

supratingas rašė...

Sunku nesutikti, lieka neaišku kuom autorius grindžia savo optimizmą, man toks manymas panašus į saviapgaulę.

Kalbant apie jūsų išsireiškimu žaidimėlius, kokį laimintį būdą laikote esant įmanomu? Klausiu, nes kiek teko susidurti niekas panašiai teigiantis niekuomet neturėjo jokio aiškaus ir tikroviško atsakymo.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

Ar kitų metų Seimo rinkimuose vėl bhs renkami ,,pagal partijų sąrašus"? Jei taip, tai kaip šią sistemą verina prezidentūra? Ką tiksliai apie ,,partiju sąrašų" sistemą sako LR Konstitucija?

Anonimiškas rašė...

Jokių finansavimų partijoms. Jos turi išsilaikyti pačios iš savo narių mokamo mokesčio į partijos iždą. Jokių sąrašinių kandidatų. Jokių lengvatų seimo nariams ir prie jų prisiplakusiems. Utopiniai pasiūlymai, ar ne? O kadangi neatsirado ANEI VIENO valdžios vadovo - nei seimo pirmininko, nei premjero, nei prezidento, kurie NORS KARTĄ viešai būtų pasisakę prieš šitokią karikatūros vertą ..politiką", tai ir nereikia kaltinti vargšų praplautagalvių: kaip ten sakoma?- žuvis genda nuo galvos...

Anonimiškas rašė...

Rusteika dažiausia mintis dėsto l. aiškiai, moka pasakyti koncentruotai, t.y. daug, bet trumpai. Optimistinis str. Tikrai griūvančių senų partijų laikotarpiu galimi geri, nauji pokyčiai. BET VISKAS PRIKLAUSYS NUO ŽMONIŲ SĄMONINGUMO. Visgi mūsų žmonės labai paveikūs medijoms, o tokies kalbėtojams kaip Rusteika ir kitiems neįmanoma prasiveržti pro geležinę "politologų", "ekspertų" ir kitų, kurie viską verčia aukštyn kojomis, sieną.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Kaip tik to paties autoriaus pateikta LABAI iškalbinga partijų sau pasiskirtų pinigų srautų analizė: http://alkas.lt/2019/04/01/a-rusteika-kaip-jie-musu-pinigus-dalinosi/

Anonimiškas rašė...

Absoliuciai sutinku,Supratingai, su jusu vertinimu tos liberastines partijos. Vieninteli krikscioni jie ismete is savo partijos --- trukde. Mano reakcija buvo ne i straipsnio mintis, bet -- i NEMO.

Anonimiškas rašė...

Atitraukite senelius,ligonius ir panašų bejėgį, tačiau aktyviai balsuojantį pagal TV kliedesius, kontingentą nuo labai juos globojančių draugijų-bendrijų, būrelių ir Co, kuriems vadovauja kas? Spėkite iš vieno karto... Nors ir kokiuose provincialiuose ir menkuose posteliuose, bet vis dar vadovaujančios ir vadovaujantys, kaimų ir bažnytkaimių ,,įtakingieji". O ką- juk įsipareigojimus atlieka ir už tai iš pastovių pažiūrų ,,SAUvaldybių" netgi kasmetinius apdovanojimus atsiima

Anonimiškas rašė...

Atsakau Supratingam 2019-08-29 14:06 į klausimą, kokiu būdu įmanoma laimėti. Jų yra keletas: minkštas ir kietas. Minkštas (žaidimėlis) ilgaigrojantis - a) partija turėtų išsikelti tikslą laimėti dviejuose didžiausiuose Lietuvos miestuose savivaldybių rinkimuose - Vilniuje ir Kaune. Įdealu (bet nebūtina) Dzūkijoje - Alytuje, bei Žemaitijos sostinėje Telšiuose. Tai suteiktų galimybę objektyviai skleisti apie save informaciją, kovoti su užgrobta LRT. Ir tik tada ruoštis rimtiems Seimo rinkimams. Kietas būdas padaryti tai ką padarė mokytojai - jėga užėmę Švietimo minsteriją, o šiuo atveju a) turi buti užimama LRT, tiksliau susigražinama (ne prašoma ir ne mitinguojama); b) turi būti nesmurtinėmis priemonėmis blokuojamas bet kurių valdžios institucijų darbas, jei jų veikla pažeidžia Konstituciją, kelia grėsme Lietuvos nacionaliniam saugumui, pasireiškia akivaizdi protekcija, korupcija, sukčiavimas, lėšų švaistymas, nekompetencija ir amoralumas, o taip pat melagingos Valstybės politinį įvaizdį žeminančios pseudoinformacijos skleidimas šalyje ir užsienyje - valdininkai turi būti neįleidžiami į darbo vietas, kaip netekę pasitikėjimo ir turi nedelsiant pasitraukti. Tai apima: ministerijas, savivaldybes, savivaldybių įmones, teismus, aukštąsias mokyklas ir nevyriausybines organizacijas bei politines partijas.
Žinau, kad žiurkė patekusi į spastus visada šauks: "Diskriminacija! Netolerancija!", tačiau JIE patys jau seniai nesielgia ( ir niekada nesielgė) tolerantiškai ir demokratiškai, todėl reikia siekti tik savo tikslo.
Tai ekspromtas, netaikau į galutinę instanciją, bet principas yra aiškus ir tik tokia politinė veikla yra įmanoma šiandieninėje kelių gangsterių šaikų užvaldytoje Lietuvoje.

item