Algimantas Rusteika. Džiugiosios LRT žinios

propatria.lt nuotr. kaunoforumas.com Gyvuliniais vagonais okupantai išvežė keliskart mažiau, negu savanoriškai iš nepriklausomos Tė...

propatria.lt nuotr.

Gyvuliniais vagonais okupantai išvežė keliskart mažiau, negu savanoriškai iš nepriklausomos Tėvynės pabėgo. Kaip paaiškinti, kokio čia duoti valdžios trokštamo „pozityvo“ eiliniam žiūrovui?

Ir visuomeninis manipuliuotojas pateikia džiaugsmingą žinią, kurios visas užtaisas – pavadinime: „Džiuginanti statistika: liepą užfiksuotas rekordinis imigracijos mėnuo Lietuvoje“ (žr. ČIA). Į šalį atvyksta daugiau, negu išvyksta, mūsų daugėja, valio, draugai!

Tam, kuris klausosi programos „Vremia“ viena ausimi ar skaito tik antraštes, to ir pakanka – grįžta daugiau, negu emigruoja, prasidėjo lūžis! Tačiau velnias visada slypi detalėse.

Išvykstančiųjų toliau sparčiai daugėja. Per šių metų sausį-liepą išvyko 20,4 proc. daugiau gyventojų negu per tą patį laikotarpį pernai – grėsmingas tempas. Lietuvos piliečių taip pat ir toliau išvyksta daugiau, negu parvyksta, per šiuos metus jau išvažiavo 19,1 tūkst., o sugrįžo 17,2 tūkst., t.y. mūsų ir toliau mažėja.

Tai kas gi pasikeitė, kokią čia manipuliuotojas džiugią žinią praneša? Ogi į milžiniškos emigracijos per dešimtmečius sukurtą vakuumą ima plūsti kitų šalių piliečiai, daugiausia uždarbiauti atvykstantys ukrainiečiai ir gudai. Tiesiog per šiuos kelis mėnesius jų buvo truputį daugiau, negu per tuos pačius mėnesius pabėgančių lietuvių.

Džiugi statistika – kaip kam. Aišku, tikra pelno palaima gražiai žilstantiems haneriams ir kitiems pigios darbo jėgos ištroškusiems tautiniams koncernams. Tik nieko džiugaus čia nei išsivaikščiojančiai tautai, nei nykstančiai valstybei.

Savųjų mažėja, svetimųjų daugėja. Išsivaikštom ir išsivažinėjam toliau, tiesiog, kad to nepastebėtume, už mūsų pinigus išlaikomas visuomeninis manipuliuotojas į viešąją erdvę įšvirkštė eilinę informacinio sieros vandenilio porciją.

Susiję

Įžvalgos 3690891988563691070

Rašyti komentarą

20 komentarų

Hm rašė...

Bet aš nesuprantu, kam lojalus tas Lietuvos migracijos departamentas, ar kas jis ten, jeigu įsileidžia visus tuos žmones kiekvieno „gražiai žilstančio Hannerio“ prašymu. Ar reikia suprasti, kad tie hanneriai moka labai įtikinamai paprašyti?

Anonimiškas rašė...


Tiek haneriai, tiek eikos, tiek būsimieji jungtiniai konglomeratai, visi vienodi – pelnas bet kokia kaina. Ukrainietiška darbo jėga okupuoja visą Lietuvą, lietuvius statybininkus atleidžia, į jų vietą priima ukrainiečius.

Statyboje, dėl įvairių aplinkybių, susiklosto situacijos, kai reikia dirbti viršvalandžius po darbo arba savaitgaliais. Lietuviai į tokią praktiką žiūri skeptiškai, nes po darbo nori grįžti namo pas savo šeimas, ypač provincijoje, kur labai daug kas gyvena nuosavose sodybose ir turi kuo užsiimti po darbo ar savaitgalį.
Ukrainiečiai gyvena kolonijomis firmų arba pačiu išsinuomotose patalpose, po darbo neturi ką veikti, ypač kai baigiasi atsivežta ukrainietiška harilka, todėl mielai imasi viršvalandžių, nes tai papildomas uždarbis.

Visi tie „ekspertų“ (dargis&avulytė) tvirtinimai, kad Lietuvoje trūksta tam tikrų statybininkų specialybių kvalifikuotų darbininkų tėra mitas. Per Lenkiją atvažiuoja vienas oficialus kvalifikuotas darbininkas, kaip subrangovas, kuris pasikviečia iš Ukrainos 4-5 nelegalius darbininkus. Taip sudaroma ukrainietiška brigada vietoje lietuvių. Tarp tiesiogiai (ne per Lenkiją) iš Ukrainos atvykusiu, su leidimai ar be jų, ir dirbančių statybose yra ir tokių, kurie neturi jokios specialybės ir net niekada nėra dirbę statyboje, tačiau jie dalį minimalaus gauto atlyginimo atiduoda brigadininkui už „įdarbinimą“, skirtumą susigrąžina per viršvalandžius. Kitaip tariant, Lietuvoje sukurta nauja vokelių sistema (atvirkštinė).

Visa tai naudinga haneriams ir eikoms bei ukrainiečiams, bet ne Lietuvai ir lietuviams. Tai ženklai prisideda prie to, kad 70% biudžeto formuojama iš vartojamo (PVM), o ne gamybos (pelno). O kad mauricai pašnekėtų į mikrofoną tai, ko reikia pramonininkams – daug nekainuoja.

supratingas rašė...

Kam gi daugiau,žinoma, kad valdžiai, o pastaroji seniai priėmusi sprendimą įsileisti, nes verslui palankiau samdyti pigesnius įvežtinius nei kelti užmokestį lietuviams. Tas pats anksčiau vyko Vakarų Europoje, Šiaurės Amerikoje ir Australijoje, remiantis tuo pačiu principu gamyba buvo iškelinėjama į skurdesnes valstybes. Tai iškreipta sistema mišrūnė kurios neįmanoma įvardinti vienu žodžiu. Kažkokia oligarcjnė, plutokratinė, globali sistema su kultūrinio marksizmo ir totalitarizmo prieskoniais, kažkodėl vis dar dažnai vadinama neoliberalizmu nors su liberalizmu jau senokai neturi nieko bendra.

Anonimiškas rašė...

Iš visko susidaro įspūdis, kad reikalai galėtų šiek tiek pasitaisyti, sugriežtinus tvarką tame migracijos pirdamente. Sako, vadovybės pakeitimas kartais padeda.

Anonimiškas rašė...

Bet Dargis su gobšia verslininkų gauja verkia, argumentuoja, skundžiasi, kad darbo jėgos trūksta ir reikia supaprastinti priėmimo į darbo vietas sąlygas užsieniečiams. O valdžiai kam norisi pasitarnauti?. Plika akimi matosi, kad gobšaus verslo ir valdžios bendradarbiavimas suformavo sąlygas lietuviams palikti Lietuvą/ir senisi matosi/ . Kremlius tyliai šypsosi: jiems civilizuotomis priemonėmis niekada nebūtų pavykęs toks lietuvių naikinimo procesas.

Unknown rašė...

Ar turiu suprasti, kad mano komentarai, net ir palaikantys Propatria.lt, blokuojami?

Anonimiškas rašė...

O gal statybose dirba nelegalai?Ar Darbo inspekcija tikrina?

Anonimiškas rašė...

Jo istorijos spiralė,,Sakė ryto radijas kaip gyventi gera ir į šviesią ateitį mums žygiuoti gera'', sukasi.

Anonimiškas rašė...

O gal prisidengiant pigesne darbo jėga yra importuojami ,,žalieji žmogeliukai''kokiai nors X dienai ir X valandai ?
Ir galbūt firmos, importuojančios tuos asmenis, yra Lietuvos priešų seniai įstaigtos tam, kad dabar joms duotas nurodymas veikti prieš Lietuvą? - dar viena hiridinio karo forma per ofšorines ,,verslo struktūrasa'', kurios realiai yra šliaužiančios okupacjos priedanga?
Pažiūrėkite, kaip sparčiai įvairiuose darbuose lietuviai keičiami nelietuviais - kaip manote - kodė?
Pažiūrėkite, kiek laiko maskolija šėrė pinigais Karabasą - o tas dabar pradeda atidirbinėti.

šiaurės Lietuva rašė...

Aš irgi taip manau. Ar tie ukrainiečiai tikrai yra ukrainiečiai ir Lietuvos draugai? Kas jų dokumentus nuodugniai tikrina?Ir dar norima kad viskas būtu dar paprasčiau, žodžiu tas pats kaip Vokietijoj

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

Suslovas stebėtusi kaip veiksmingai įgyvendinama jo iškelta idėja ir netgi be pašalinės pagalbos, tik vietinėmis jėgomis.

nemo rašė...

Aš nesupratau, o pats Rusteika pažiūrėjo tą reportažą, kurį komentuoja? Kaip ir kiti komentatoriai?

Kai pasiklausai reportažo, tai nematau tos manipuliacijos. Po pirmų 25 sekundžių jau kalbama apie ukrainiečių ir rusų statybininkus, vėliau nurodoma, kad iš į Lietuvą atvykusių imigrantų 60 procentų yra lietuviai, o 40 kitataučiai. Cituojami du ekonomistai, vienas svetimšalių darbą vertina kaip naudingą Lietuvai, o kitas sako, kad tos naudos gali ir nebūti. Taip pat pažymima, jog emigracija nėra mažesnė nei anksčiau, tačiau imigracija didesnė.

Tada skaitai Rusteiką: "... ima plūsti kitų šalių piliečiai, daugiausia uždarbiauti atvykstantys ukrainiečiai ir gudai. Tiesiog per šiuos kelis mėnesius jų buvo truputį daugiau, negu per tuos pačius mėnesius pabėgančių lietuvių."

Bet TAS IR BUVO SAKOMA LRT žinioje:) Viskas tvarkoje su ja - ji subalansuota ir korektiška. Rusteikai nepatiko antraštė, tačiau kategoriška insinuacija, kad čia tyčinė manipuliacija yra kvailystė, kai pačiame 3,5 minučių reportaže kokias 2 minutes kalbama apie svetimšalių migraciją ir naudą/nenaudą. Nėra tos manipuliacijos, slėpimo apie svetimšalius migrantus ar lietuvių emigraciją.

Priešingai, svetimašalių, o ne į Lietuvą sugrįžtančių lietuvių migracijai reportažo rengėjai skyrė PAGRINDINĮ dėmesį, PRIEŠINGAI nei savo komentare leidžia suprasti Rusteika.

Mano išvada yra ta, ka tai jis sumanipuliavo apie LRT žinią. Pagrindinis nuopelnas tas, kad davė nuorodą į šaltinį ir kiekvienas gali patikrinti kas ir kaip.

Na, kiekvienas, kas ne kvankšis.

supratingas rašė...

Tai būtų vienas itin retų atvejų kuomet galima sutikti su "tavarišč nemo" jei anas nebūtų apsikvailinęs išsiduodamas, kad pats neskaitė pono Rusteikos straipsnio kurio pradžioje autorius aiškiai pabrėžia, cituoju: "Ir visuomeninis manipuliuotojas pateikia džiaugsmingą žinią, kurios visas užtaisas – pavadinime: „Džiuginanti statistika: liepą užfiksuotas rekordinis imigracijos mėnuo Lietuvoje“ (žr. ČIA )."
O jei "tavarišč nemo" visgi skaitė ką parašė autorius, tuomet reikia pripažinti, kad "tavarišč nemo" eilinį kartą mėgina žvejoti kvailas žuveles ne tam telkinyje.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Žinokit, antraštė "Džiuginanti statistika: liepą užfiksuotas rekordinis imigracijos mėnuo Lietuvoje" VISIŠKAI nereiškia manipuliacijos ir yra ABSOLIUČIAI "subalansuota ir korektiška"! Tikrai-tikrai! O kas nepritaria, tas "kvankšis", vat! :D
Ir tai, kad "nemo", puolęs kritikuoti autorių, kažkaip "pražiūrėjo" jo teiginį "Tam, kuris klausosi programos „Vremia“ viena ausimi ar skaito tik antraštes, to ir pakanka – grįžta daugiau, negu emigruoja, prasidėjo lūžis!" VISIŠKAI nerodo šališkumo. Irgi tikrai-tikrai! :D

Pikc Kažinkavičius rašė...

Cha, kol rašiau komentarą, Supratingas aplenkė. :)

nemo rašė...

Jo, jo, jums reikia delfiškų antraščių:

"Imigruoja daugiau, bet tuo nereikia džiaugtis"
"Imigrantų svetimšalių, kurie galimai prašys pašalpų, skaičius pavojingai vejasi imigrantų lietuvių skaičių"
"Ekonomistas perspėja apie tai, kad imigracija nebūtinai duos naudos"
"Lietuvos pramonėje vis daugiau nelietuvių"

Visos tokios antraštės, šiaip, nebūtų klaidingos, peržiūrėjus visą reportažą ir tą, ka jame pasakų vienas ar kitas.

Ir taip, jūsų ir Rusteikos širdis būtų apsalusios ir plojusos katučių už tokias antraštes.

Už tokias teisingas ir objektyvias antraštes, kurios atspindi vienintele, nediskutuotiną, abejonių nekeliančią doktriną - ir kaip tyčia jūsų išpažįstamą? - jog imigrantai svetimšaliai yra ekonominiai, politiniai, kultūriniai, socialiniai ir dar visokie kenkėjai, emigracija ES sukurstytas sąmokslas gauti pigios darbo jėgos ir įvesti gėjų santuokas, na ir kažką dar panašaus:)

Kalbant rimčiau, ilgas reportažas apie sudėtingą reiškinį (migraciją) neišvengiamai turės keletą akcentų - už, prieš, per vidurį. Įdėti vieną, o ne kitą nėra manipuliacija, o teisėtas žinios redaktoriaus pasirinkimas. Manymas, kad šitas, o ne kitas akcentas yra teigiamas (neigiamas) gali nesutapti su jūsų manymu, bet savaime nėra manipuliacija ar nekorektiškas žurnalizmas. Rusteika bus redaktorius, akcentuos kitaip, nei dabar.

Ir tas susitelkimas vien į antraštėje pavartotą žodelį "Džiuginanti" tiek Rusteikos, tiek jūsų akyse "nedžiuginantį", iškraipant pačią PILNĄ žinią, bet kaltinant ir VISĄ LRT (kiek ten šimtų žmonių dirba?) manipuliavimu yra nepalyginamai labiau manipuliacinis pritempinėjimas, nei tas žodelis "džiuginanti".

Ir koks čia idiotiškas argumentas apie antraščių skaitytojus? Paimkite paties Rusteikos antraštę "Džiugiosios LRT žinios". Tik tekstą perskaičius matai, kad ši antraštė yra sarkastiška. O pati savaime, be teksto, ji tiesiog reiškia, kad LRT parašė kažką džiugaus, gal LRT organizacijoje įvyko kažkas džiugaus. Nieko daugiau. Tai ką, Rusteikos antraštė nemanipuliuoja? Kodėl jo nekaltinate giriant LRT, kai iš tikro ji blogai rašo? Nes paskaitėte tekstą ir supratote pilną jo ketinimą. Kodėl tas pats negalioja LRT žiniai - paskaitai antraštę, peržiūri VISĄ reportažą ir tada supranti jo rengėjo ketinimą?

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...

Beje, kad jau tema apie "elertė" - tai štai dar vienas "subalansuotumo beigi korektiškumo" pavyzdys: šįsyk "nacionalinis transliuotojas" paslaugiai išplatino rusišką "delfių" paruoštą Vanagaitės pareiškimo apie jos "persekiojimus" versiją (https://www.lrt.lt/ru/novosti/17/1091812/vanagaite-v-otkrytom-pis-me-prosit-mid-litvy-prekratit-tainuiu-slezhku). Labai draugiška - sutaupė Kremliui vertimo išlaidas. Rusai, be abejo, paslaugą priėmė ir pasinaudojo. :)

item