Vytautas Sinica. Ar perauklės Navickas Lietuvos tikinčiuosius?

D. Pipo (DELFI) nuotrauka  Ne tik Andrius Navickas pastebėjo, kad pavasario rinkimai buvo lemtingi politikos ir Bažnyčios santykiuose. ...

D. Pipo (DELFI) nuotrauka 
Ne tik Andrius Navickas pastebėjo, kad pavasario rinkimai buvo lemtingi politikos ir Bažnyčios santykiuose. Jis sako, kad šie santykiai pasikeitė, nes tarp katalikų kilo atviros diskusijos politiniais klausimais. Tačiau galima neabejoti, kad štai šį tekstą A. Navickas rašo dėl kito pokyčio, kurį pats nutyli. 

Pavasario rinkimai tapo galutinėmis TS-LKD ir Bažnyčios Lietuvoje skyrybomis. Nors daugybė tikinčių žmonių toliau asmeniškai palaiko TS-LKD, pačios Bažnyčios pozicija tapo visiškai aiški ir TS-LKD atstovams puikiai žinoma - Lietuvoje nebėra nė vienos krikščionišką pasaulėžiūrą atstovaujančios partijos, nes TS-LKD pasidavė liberalizmui. Vyskupai ordinarai tą yra pasakę privačiai, vyskupai emeritai leidžia sau tą kalbėti ir viešai.

Tą suprasdamas A. Navickas logiškai imasi vienintelės jam liekančios, nors ir demagogiškos taktikos. TS-LDK turėdamas pareigą kurti išsaugoto krikščioniškumo įvaizdį, tam partijoje ir iškeltas naujosios vadovybės, A. Navickas šiame straipsnyje ir daugumoje pastarojo meto pasisakymų teigia, kad:

1) visai nesvarbu, ką sako dvasininkai apie partijas ir apie ideologijas, kiekvienas katalikas formuojasi savo pažiūras ir gali jas turėti, iš esmės kokias nori. Kol hierarchai nebuvo pasmerkę TS-LKD, A. Navickas ir jo partiečiai taip nešnekėjo;

2) krikščionybė pasirodo besą puikiai suderinama su liberalia ir leftistine moralės normų naikinimo ir visuomenės perkeitimo programa, tarp jų nėra fundamentalaus prieštaravimo. Kaip A. Navickas rašo šiame tekste, šiuolaikinėje visuomenėje krikščionybės niekas nepuola, tik posovietinis įprotis verčia taip galvoti. Kaip A. Navickas rašo ankstesniame tekste, pritarimas leftistiniams siūlymams visai krikščioniškas, nes taip - tenkinant vis naujas hedonistines žmogaus užgaidas - viso labo skleidžiasi krikščioniška žmogaus orumo samprata.

3) politinių pažiūrų įvairovė tarp katalikų yra sveikintina ir skatintina, ja reikia tik džiaugtis, nes ji kažkaip ten stiprina krikščionybę. Pastarasis punktas, žinoma, politiškai būtinas TS-LKD, suprantant, kad neįmanoma antrojo punkto demagogija įtikinti daugumos krikščionių ir rizikuojama sukelti nemenką disonansą tarp visko, ką žinome apie krikščionybę, ir A. Navicko evangelijos.

Apibendrinant, galima pasakyti, kad A. Navickas gabiai ir išradingai atlieka savo partinę misiją atskylant krikščioniškas pažiūras išsaugojusiems kolegoms kurti mitą neva ir toliau TS-LKD išliks krikščioniška partija. Kadangi tiesiog pasiųsti krikščionių kuo toliau TS-LKD neišeina, o aklai meluoti, kad TS-LKD nepalaiko liberalių iniciatyvų irgi nebeišeina, pasirinktas demagogiškiausias kelias įtikinėti visuomenę, kad labiausiai nesuderinami dalykai - krikščionybė ir leftizmas - puikiai suderinami, kad tai evoliucija. Galime neabejotinai laukti ne tik A. Navicko, bet ir M. Navickienės, V. Landsbergio, M. Adomėno, A. Vyšniausko tekstų, plėtojančių šią ideologinę pasaką.

Kiek ironiška, kad A. Navicko kolega TS-LKD Paulius Saudargas visai neseniai parašė stiprų tekstą apie „moderniuosius ateistus“ - prieš Bažnyčią kovojančius influencerius. Pastarieji daro viską, kad įtikintų krikščionis nesikišti į politiką, o jeigu kišasi, jokiu būdu joje nesivadovauti krikščionišku mokymu. Pats P. Saudargas tą pateikia kiek ironiškai:

„Man nepatinka kunigas, todėl aš į bažnyčią neinu“, – proziškai tėškia pradedantis modernusis ateistas, tuoj dėl visa ko priduriantis: „Aš tikiu Dievą, tačiau juo tikiu pasislėpęs kamputyje ir Bažnyčia man nereikalinga.“

P. Saudargas korektiškai neįvardija, kad jo aprašomo veikėjo prototipas ir chrestomatinis pavyzdys yra būtent partijos ir frakcijos kolega A. Navickas. Tiesa, A. Navickas yra nepalyginamai subtilesnis, o jo tekstai - itin sofistikuoti lyginant su dauguma šiandienos influencerių. Dėl to tik dar labiau reikalinga įvardyti, kas yra kas. Neįvardijamos problemos suveši.


Susiję

Vytautas Sinica 7637355306271877492

Rašyti komentarą

29 komentarai

Henrikas rašė...

Bažnyčią ir religiją išmečiau. Su Dievu bendrauju tiesiogiai!

Anonimiškas rašė...

Reikia manyti, kad A. Navicką Lietuvos tikintieji tikrai perauklės. O štai TSLKD greičiausiai perauklės rinkmų rezultatai.
Grynai žmogiška prasme: kaip, kodėl, kada ir kur A. Navickas užsikrėtė leftizmu?...

supratingas rašė...

Henrikai, gal galėtumėte atskleisti kokiu dažniu?

Anonimiškas rašė...

Aš manau kad to užkrato pavadinimas EURAI.

linalk rašė...

man labai liūdna dėl A.Navicko...Bet, matomai, jam išėjo kaip toj patarlėj |"iš didelio rašto išėjo iš krašto"

Hm rašė...

Topinis drūtojo liberalkataliko straipsnio sakinys:

„Esu įsitikinęs, kad mūsų pačių puikybė šiandien kelia didesnę grėsmę mums nei menama musulmonų invazija“

Čia atsiskleidžia visas jo mąstymas:

1. Kadangi musulmonų invazija vyksta aukštųjų Europos ponų nurodymu, ji negali būti blogis, nes aukštieji Europos ponai neklysta.

2. Kadangi gėrio joje rasti nelabai pavyksta, vadinasi, ji neegzistuoja. Galų gale, neigti tikrovę yra labai europietiška, jie nuolatos taip daro.

3. Vadinasi, musulmonų invazija yra tariama, kaip kokia haliucinacija. O tie, kas gerai moka rusiškai, vietoj „tariama“ pavartoja tokį minkštąjį rusicizmą „menama“ (mnimaja).

4. Jeigu vis tiek manai, kad musulmonų invazija egzistuoja, vadinasi, nedovanotinai suabejojai liberalizmo dogmomis ir europonų neklystamumu. O tai yra milžiniška ir pavojinga puikybės nuodėmė. Ji „kelia didesnę grėsmę“ nei realios grėsmės. Kurios, beje, yra tariamos („menamos“). Taigi atgailaukime.

Anonimiškas rašė...

"...Esu įsitikinęs, kad mūsų pačių puikybė šiandien kelia didesnę grėsmę mums nei menama musulmonų invazija, savo kultūrines tradicijas atsivežantys imigrantai..."(iš Navicko str.)
---
Šitas sugniuždyto vaizdo žmogus dar nesusipažino su "atsivežta" kultūra :) O ir šiaip Navicko straipsnis labai padrikas ir be substancijos. Primena sovietinę propagandą, kurioje viską galima pateisinti, net islamo invaziją.

Anonimiškas rašė...

Per pastaruosius metus Vokietijoje iš Bažnyčios išstojo (ten taip galima), per 400.000 tikinčiųjų (protestantų tik šiek tiek daugiau, nei katalikų). Žiniasklaida viską nurašo seksskandalams, bet nemažai tikinčiųjų atgrasė ir Bažnyčios tarnų pritarimas Europos islamizacijai ir savos tautos plūdimas naciais.

Anonimiškas rašė...

Tai vis dėlto gal kas paaiškins, kodėl A.Navickas buvo triukšmingai išmestas iš Bernardinai.lt vadovų?

Anonimiškas rašė...

Kiek pamenu, jis kandidatavo į seimą, todėl pats ir pasitraukė.

Henrikui rašė...

Bendraujate su Dievu tiesiogiai...??? O ar neiškraipote ir gyvenate nepažeisdamas jo įstatymų? Tai svarbiausia. Kai nukrypstate,nuo jo priesakų, obuoliaujate su velniu. Ne žodžiai, o mintys ir veiksmai svarbiausia!

Šarūnas rašė...

„Niekas negali turėti Dievo kaip Tėvo, kas neturi Bažnyčios kaip Motinos“ (šv. Kiprijonas).

Šarūnas rašė...

Ne, mielieji, užkrato pavadinimas yra ne "eurai". Užkrato pavadinimas yra liberalizmas. Siūlau paskaityti garsią kunigo Salvany knygą "Liberalizmas yra nuodėmė"

http://liberalismisasin.com

Anonimiškas rašė...

Ar perauklės? O aidas atsakė: "perauklėjo, perauklėjo, perauklė..." Aidas yra teisus.

Anonimiškas rašė...

Ne tokie neperauklėjo. O jei ką ir perauklės, tai tik ano problema.

Šarūnas rašė...

Kaiop minėjom užkrato pavadinimas yra liberalizmas. Ir katalikas jokiu būdu neturi moralinės teisės nors "sielos krašteliu" būti liberalas, pritarti liberalizmo principams - katalikybė ir liberalizmas priešybės kaip vanduo ir ugnis.
Siūlau paskaityti garsią kunigo Salvany knygą "Liberalizmas yra nuodėmė"

http://liberalismisasin.com

Anonimiškas rašė...

Šarūnai, tačiau vis tik kažkas turi įvykti žmogaus sąmonėje, kad jis patikėtų, jog liberalizmas yra tiesa. Ir tada pradeda visiškai neliberaliai ginti liberalizmą.

Anonimiškas rašė...

O drįsti suabejoti jaunuoju vadu - argi ne puikybė?

Anonimiškas rašė...

Tikriausi krikščionys davatkos ant viškų. Opiumas liaudžiai. Ar žinote, kad kunigai slaptųjų tarnybų agentai?

Anonimiškas rašė...

o manes kazkodel p. Navickas visai nenustebino. toks slidus tipas man jis atrode dar bernardinuose. net nezinau, kodel. Na aisku dabar jau pasirode kaip tikras propagandos grandas, bet manau, kad tai tik i gera. Zmonems bus lengviau atsirinkti

griūk aukštielnikas rašė...

Katalikų talibanas apsireiškė, bedievius ir raganas tuoj degins.
Iš savo patirties galiu pasakyti, jei kas nors labai mušasi į krūtinę ir dedasi baisiai dideliu kataliku ar dar peza apie moralinę teisę kuo tam katalikui būti ar nebūti - 100% tikimybė kad tas tipas didžiausiais šunsnukis ir degradas, prisidirbęs ir sėdintis mėšle iki ausų.
Aš tai sakyčiau nelavinti galvos ir būti debilu yra nuodėmė.

Nežiniukas rašė...

Nežinau.

O tu?

Sėlis rašė...

griūk aukštielnikas 2019-07-22 16:35

Aš tai sakyčiau nelavinti galvos ir būti debilu yra nuodėmė.

Tai tu labai nuodėmingas.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Kaip ir marksizmas/komunizmas, taip ir neomarksizmas/liberalizmas yra pseudoreligijos, pilnos nelogiškumų ir vidinių prieštaravimų, bet turinčios savo fanatikus. Iš kitos pusės, tų pseudoreligijų propagavimas apsimoka, todėl bent dalis jų apologetų "sklaidosi" grynai dėl "žemiškų" priežasčių (pinigai, karjera ir t.t.).

Pikc Kažinkavičius rašė...

"Hm" - PUIKIAI sudėliojote "taškus ant i".

Pikc Kažinkavičius rašė...

Sėli, tiesiai į 10! :D

Hm rašė...

Propagrandas :)

Ultrakrikscionis rašė...

Blemba 16:35 nejuokink tautos, baik terstis

Anonimiškas rašė...

DĖMESIO!!!
Lietuva - tarp 8 ES šalių, pasirašiusių susitarimą dėl Viduržemio jūroje išgelbėtų pabėgėlių priėmimo, teigia Prancūzijos prezidentas Makronas, grasinantis susitarimo nepasirašiusioms šalims apriboti ES paramą.
O mūsų ar kas klausė? Ar buvome informuoti apie vykstančias derybas ir jose keliamas sąlygas?
Pasirašiusios šalys: Kroatija, Suomija, Prancūzija, Vokietija, Airija, Lietuva, Liuksemburgas ir Portugalija.

https://www.bbc.com/news/world-europe-49077811

item