Vytautas Radžvilas. Idėjinė „Bernardinų” portalo kova

propatria.lt nuotrauka  Kaip ir buvo galima laukti, „Bernardinų“ portalas puola padėti ir tiesia pagalbos ranką savo idėjiniams bendram...

propatria.lt nuotrauka 
Kaip ir buvo galima laukti, „Bernardinų“ portalas puola padėti ir tiesia pagalbos ranką savo idėjiniams bendraminčiams ir bendražygiams Kazio Škirpos ir kartu visos rezistencijos atminimą niekinančioje Vilniaus taryboje. Reikia pripažinti – daro tai išmoningai. Kitų rankomis. Be abejo, neatsitiktinai, kaip tik šiandien, paskelbtas interviu su teatro režisieriumi G. Varnu, kurio paskirtis -- atplauti R. Šimašiaus vadovaujamos sostinės tarybos sprendimą ištrinti pirmojo Lietuvos savanorio ir valstybingumo tvirčiausio gynėjo vardą iš lietuvių tautos atminties. Viskas daroma tam, kad pamiršę tokius vardus, lietuviai net nebesuprastų, kas yra valstybė, o raginimus už ją kovoti ir dėl jos aukotis laikytų tik atgyvenusiais tamsuolių ir kvailių prietarais.

Šiam tikslui G. Varno pasisakymas puikiai tinka ir tam tikra prasme pasirinktas itin vykusiai. Pagrindinė jo mintis nuostabiai aiški. Išdrįsusi sukilti prie TSRS komunistinės imperijos monstrą tauta padarė didžiulį ir neatleistiną nusikaltimą. Guldę galvas, kad spėtų iki ateinant naujiems pavergėjams atkurti Nepriklausomybę Lietuvos gynėjai – tik niekingi žudikai. Vienintelė išvada, kurią galima padaryti perskaičius šį interviu – nereikėjo sukilti. Jos potekstė ir moralas: tauta verčiau turėjo sėdėti sudėjusi rankas ir laukti nežinia ko.

Tačiau panašu, kad šitaip samprotaujantis režisierius net nesuprato, ką iš tiesų kalbėjo ir pasakė. Sąmoningai ar ne – tai žino tik jis pats – smerkdamas sukilimą jis tarsi apgailestauja, kad tomis tragiškomis dienomis Lietuvoje būta per mažai Rainių miškelių ar Panevėžio gydytojų vaizdų. Juk jeigu ne sukilimas, vertęs raudonuosius pabaisas galvotrūkčiais sprukti iš besilaisvinančios šalies, tokiais miškeliais ir vaizdais jie būtų spėję nusėti visą kraštą..

Ir pabaigai: Skaitydamas šį pasisakymą pasijutau tarsi besąs į praeitį nešančioje laiko mašinoje. Viskas, ką girdėjome (nes buvome priversti klausytis) apie sukilimą per LTSR istorijos pamokas mokykloje ir TSKP istorijos paskaitas universiteto auditorijoje, šiame interviu buvo pakartota žodis žodin.


Susiję

Vytautas Radžvilas 6717808845097634600

Rašyti komentarą

15 komentarų

Anonimiškas rašė...

O ko gi Varnui neduoti tokio išganingo interviu? Tokiems "interviu" dabar labai palankus metas ir dirva, išpurenta ir prisėta europietiškų "vertybių". Tokie dabar ant bangos, ant tokių varnų laikosi visi okupaciniai režimai.

Anonimiškas rašė...

Kaip visada varnai minta dvėslena, grūdų jie nelabai lęsa.

Anonimiškas rašė...

Geras V.Radžvilo pasisakymas.
Apskritai G.Varnas tokiu pasisakymu tik diskredituoja teatro bendruomenę - būtų įdomu apie Lietuvos patriotinę tematiką bei lietuvišką nacionalinį identitetą pakalbinti ir kitus Lietuvos teatralus.

Skaitytojas rašė...

Puikus straipsnis.

Būtų galima daug diskutuoti, kodėl taip liūdnai ir kvailai nutiko, bet vien nuo pagalvojimo apie tai sugenda nuotaika.

Būtų neblogai sugalvojus kokį protestą ir kokią nors K. Škirpos pagerbimo akciją, galbūt.

Beje (atsiprašau už neišmanymą), ar žinoma, kur K. Škirpa palaidotas? Nuneščiau gėlių ir žvakučių ant jo kapo, jei būtų pasiekiama.

Skaitytojas rašė...

Ypač Tuminą ir Karbauskio brolį :) Gal dar kokią Dapkūnaitę :)

Deja, su teatru Lietuvai nelabai sekasi.

Hm rašė...

Su liūdesiu pritariu.

Anonimiškas rašė...

Yra ką kalbinti ir be Karbauskio brolio ir Dapkūnaitės. Mačiau Tumino ,,Maskarado" premjerą akademiniame - labai apmaudu ir gaila, kad dabar yra taip, kaip yra.
Apskritai Lietuvoje su menais ir humanitariniais mokslais ne kas, į tai reikia nedelsiant atkreipti dėmesį.

Anonimiškas rašė...

Amerikej.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Pasiekiama: http://www.xxiamzius.lt/numeriai/2010/03/10/atmi_02.html
Beje, kalbant apie grįžimą į sovietiją - va, dar vienas "istorikas" išlindo: https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/istorikas-apie-skirpa-jis-yra-vienas-didziausiu-lietuvos-istorijos-rasymo-sukciu.d?id=81809085
Galima nesunkiai nuspėti, kad tokių neobolševikinių "yžvalgū" bus dar ne viena - ir bent dalis jų TIKRAI bus išverstos į rusų kalbą. ;)

Anonimiškas rašė...

Be abejo. O ta nuoroda iš delfyno greičiausiai jau išversta ir patalpinta kokiame propagandiniame tinklalapyje.

Anonimiškas rašė...

1995m. birželio 16d. Kazys Škirpa perlaidotas Petrašiūnų kapinėse Kaune. Vasario 16-osios eitynių Kaune organizatoriai galėtų kažkaip ir Škirpą prie jo kapo pagerbti.
https://lt.wikipedia.org/wiki/Kazys_Škirpa
P.S Nėra to blogo, kas neišeitų į gerą: Škirpos niekintojai jį tik dar labiau išgarsino, kažkas net sužinos, jog Škirpa seniai perlaidotas Lietuvoje. Galbūt net netoli jų namų.

Vidmantas rašė...

Butent , visokie protboksciai varnai ir kt. putino rasiejos ir bolseviku-basiaku myletojai lenda is visu galimu pakampiu , ir cia =ale tautos ziedas, fuu , kaip dvokia .

Anonimiškas rašė...

"1995m. birželio 16d. Kazys Škirpa perlaidotas Petrašiūnų kapinėse Kaune. Vasario 16-osios eitynių Kaune organizatoriai galėtų kažkaip ir Škirpą prie jo kapo pagerbti."------jei tai tiesa, kauniečiai, sukruskime, jo pagerbimui...

Pikc rašė...

Priminsiu, kad Kaune degeneratai irgi jau bandė apjuodinti K. Škirpą ir pakeisti jo vardu pavadintos gatvės pavadinimą - neišdegė (koks ten "Ričardas iš Londono" - atskiras klausimas ;)): https://kaunas.kasvyksta.lt/2016/03/28/miestas/ricardas-is-londono-pasipiktino-kauno-gatves-pavadinimu-laukite-veiksmu/
Bent jau kol kas, Kaunas liberastizmu neketina sirgti: https://kaunas.kasvyksta.lt/2019/06/30/miestas/kol-vilnius-svarsto-ar-pervadinti-k-skirpos-aleja-kaune-to-daryti-neskubama/
Beje, dėl šito: "Petrašiūnų kapinėse yra jo kapas, įtrauktas į kultūros vertybių registrą" - nenustebsiu, jei kitas Lietuvos priešų ir išdavikų žingsnis bus reikalauti išbraukti jo kapą iš to registro.

Anonimiškas rašė...

Pabandykite įsivaizduoti, kad Operos ir baleto teatras stato D. Rosinio operą ,,Vilhelmas Telis" - o tai opera apie nacionalinį išsivadavimą.

item