Rimantas Jonas Dagys. Mano apsisprendimas

propatria.lt nuotrauka  Dėl savo sprendimo suspenduoti narystę partijoje, po TS-LKD vadovybės nedemokratiško „valymosi“ nuo kitaminčių ...

propatria.lt nuotrauka 
Dėl savo sprendimo suspenduoti narystę partijoje, po TS-LKD vadovybės nedemokratiško „valymosi“ nuo kitaminčių partijoje, ir ypač dėl išsakytų motyvų dėl vertybinių nuostatų, per pastarąsias savaites sulaukiau daug dėmesio ne tik iš kolegų politikų, bet ir, gal kiek netikėtai, iš daugelio su politika nesusijusių, bet aktyvių žmonių. Nesitikėjau tokio didelio palaikymo. Ir beveik visi užduoda tuos pačius klausimus: o kas toliau? Kuriuo politiniu kelius pasuksiu? Ar prisidėsiu prie krikščioniškomis vertybėmis besiremiančios partijos kūrimo?

Todėl, pradėdamas nuo savo esminio apsisprendimo, nuosekliai atsakau.

Esu katalikas ir mano gyvenimas yra susietas su noru nuosekliai susigrąžinti krikščioniškas vertybes į mūsų viešąjį gyvenimą. Mano pasirinktas saviraiškos ir Tiesos liudijimo būdas – politika. Tad liksiu šiai savo krikščionio ir atsakingo politiko misijai ištikimas iki galo.

Taigi lieku politikoje.

Ar prisidėsiu prie partijos kūrimo? Neslėpsiu, kad gavau daug padrąsinančių žinučių imtis kurti politinį judėjimą krikščioniškosios demokratijos tradicijų pagrindu. Akivaizdu, kad dabartinė TS-LKD vadovybė realiai nebesivadovauja krikščioniškąją doktrina ir jos veikimo būdai partijos viduje yra toli nuo demokratijos standartų. Visiems tikriausiai akivaizdu. Kad jos imituota diskusija apie vertybes prieš tai gąsdinimais nutildant oponentus didelės vertės neturi. Tad objektyviai Lietuvos politinėje erdvėje partijos, kuri turėtų stiprų vertybinį pamatą, kuris savu laiku sukūrė Vakarų civilizaciją nebeliko.

Ar tokios politinės jėgos reikia?

Mano giliu įsitikinimu, tokia jėga būtina. Šiandien Lietuvoje faktiškai egzistuoja kelios liberalios partijos ir nei vienos krikščioniškos. Tradicinių vertybių žmonės paprasčiausiai nebeturi ko palaikyti. Balsuodami už krikščionišką politiką liberalioje partijoje jie neišvengiamai stiprina ir liberalias jėgas. Toks visuomenės apgaudinėjimas ir savęs raminimas negali tęstis. 

Ilgą laiką krikščionių atstove Lietuvos politikoje buvusios TS-LKD vadovybę užvaldęs liberalizmas yra ydingas dėl daugelio dalykų. Liberalizmas griauna tradicines vertybes ir struktūras, pats nesiūlydamas iš esmės nieko nuoseklaus, tačiau svarbiausia, jog jis iškreipia žmogaus prigimtį ir paneigia jo orumą. 

Įprastai sakome „krikščioniškos vertybės“, tačiau jos yra pirmiausiai ne specifiškai krikščioniškos, bet tiesiog prigimtinės – atitinkančios žmogaus prigimtį ir du tūkstančius metų nuo pat Aristotelio Vakarų civilizacijoje laikytos savaime suprantamomis. 

Žmogaus orumas yra prigimtinis, negali būti suvokiamas atskirai nuo žmogaus prigimties ir yra nesuderinamas su tuo, kas jai prieštarauja. Pagarba žmogaus prigimčiai ir jo orumui yra teisingos visuomenės pagrindas. Tikra demokratija yra įmanoma tik tuo atveju, jei laiko žmogų asmeniu, o ne vien savo paties troškimų įkaitu. Bet kokia pagarba žmogui išnyksta, kai išgalvojamos dešimtys „socialinių lyčių“, paneigiamas prigimtinis lyčių skirtingumas, šeimos prasmė, tėvų ir vaikų santykis, kurio niekada negali atstoti ar pakeisti valstybė. 

Šiandienos Lietuvos politikoje visa tai pamiršta ir paminta. Nebėra politinės jėgos, kuri gebėtų ir ryžtųsi atstovauti žmogiškumą, kurti iš tiesų laisvą ir teisingą visuomenę bei jos gerovės pagrindus. Lietuvos Prezidentas Gitanas Nausėda kviečia kurti „gerovę visiems piliečiams“, tačiau kol kas Lietuva neatsitiktinai eina priešingai kryptimi – daugėjant turto šalyje vis daugiau jo kaupiama siauros išskirtinės klasės rankose. Kartu su kapitalu siauros grupės rankose telkiama ir politinė galia, verčianti mūsų politiką iš pažiūros demokratine, tačiau faktiškai oligarchine. Norėdami atkurti demokratiją, laisvę, teisingumą, sunaikinti socialinę atskirtį, sustabdyti regionų ir visos Lietuvos tuštėjimą, privalome atsigręžti į problemos šaknis – žmogų vėl laikyti žmogumi. Nėra jokių prielaidų, kad tą darytų kuri šiandien Seime veikianti partija. 

Euroatlantinėje erdvėje vykstantys politiniai reiškiniai akivaizdžiai įrodo: liberalizmo ir kraštutinio kairuoliškumo (vadinamojo leftizmo) iškreipta demokratija jau serga radikalumo liga – tiek iš dešinės, tiek ir iš kairės pusės. Iš vienos pusės, matome kylančius net fašizmo daigus, iš kitos – atsinaujinusį ir jaunimo mases užvaldantį naivų tikėjimą socializmo „idealais“, kurių veikimą esame patyrę. Abiejuose kraštutinumuose būdingas flirtas su Kremliaus imperializmu. Ar toks destruktyvus Europoje įsivyravęs politinių pažiūrų chaosas gali kurti teisingą ir harmoningą ateitį Europoje?

Esu įsitikinęs, kad privalu nuosekliai sugrąžinti politiką prie prigimtinės tiesos, grįsti ją krikščionišku žmogaus orumo supratimu, jos socialiniu mokymu. Kiti keliai per pastaruosius dešimtmečius atskleidė savo ribotumą ir ydas.

Visą tai apmąstęs, suprasdamas, kad sėkmė nėra garantuota, bet poreikis naujai jėgai egzistuoja ir jos reikalauja pati situacija, priimu šį iššūkį ir skirsiu jam visas savo jėgas. Matau, kad jau yra subrendusi jaunoji karta, kuri nori sugrąžinti tradicines vertybes ir pagarbą žmogui į viešąjį ir politinį gyvenimą. Yra ir gyvenimo išminties sukaupusių to paties siekiančių žmonių. Padėti jaunimui pakeisti Lietuvos politinį gyvenimą laikau savo ir savo kartos atstovų pareiga.

Tikiuosi su Dievo pagalba tai įgyvendinti.


Susiję

Rimantas Jonas Dagys 6546723442708598502

Rašyti komentarą

34 komentarai

Skaitytojas rašė...

Gražiai viskas pasakyta, bet kai prisimenu, kaip nepagarbiai jis kalbėjo apie baltų tikėjimo atstovus per svarstymą seime, tai mintys kyla, deja, įvairios.

Zmogus rašė...

Jis krikcionis o ne laukinis

Anonimiškas rašė...

Vajetau, ji „krikcionis o ne laukinis“, tai kas dabar bus?

Anonimiškas rašė...

Dagy, gi jau buvai įkūręs Socialdemokratija 2000. Esi senas socialiūga.

Anonimiškas rašė...

Kodėl jis mano kad mums turi rūpėti seno pirdūno apsisprendimas? Netinka konservatoriai, lai įkuria savo krikščionių-bebrų ar cypdavatkių partiją. Į partijos vadus Širinskienę pasiskolins. Bet greičiausiai nieko nekurs, o prisijungs prie kokių nors acto garintojų.

Anonimiškas rašė...

Kultūringiau gal reikėtų

Pagaliau rašė...

Dziaugiuosi!!!! Sveikinu Lietuva!!!! Tikiuosi, kad visi Lietuvos konservatyviu paziuru zmones dziagiasi sia naujiena. Aciu.

Anonimiškas rašė...

Anonimiškas 16.16, taigi išeina Dagys iš TSLKD - kame problemos?
Ko čia pergyvenate?
Išeina - tai išeina, taigi turėsite ramią galvą, ko čia trie.... atsiprašau, ko gi čia žmogų visaip vadinate?
Ką, ar jums skauda, kad Dagys išeina?

to 19:23 rašė...

Kalbatės su konservatorium, kuris pasislėpęs po jūsų lova?

Mano apsisprendimas. Mein Kampf rašė...

Susireikšminęs senas bezdalas kaip ir jOzaitis. MANO apsispresdimas!!!

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...

"Iš vienos pusės, matome kylančius net fašizmo daigus [...]" - pala, kur čia tie "fošyzmo daigai"? Ar jis čia apie homunistinę Anūko Konpartiją taip? Tada, aišku, kitas reikalas. :)

Pikc Kažinkavičius rašė...

"Anonimiškas 2019-07-15 13:42" - gerai čia. :D Išties, šitie "krikščionys" (priminsiu, kad pagrindiniai marškinius besiplėšantys "krikščionys" yra aršūs krikščioniškomis vadinamų vertybių priešai) pasirodė besą nemenki "laukiniai". ;)

Anonimiškas rašė...

Į jozaičio fanatikų kultūra pirma pasižiūrėk. Grynai 1923m. SA.

Skaitytojas rašė...

Konservatyvių? :) Vienas iš trumpesnių anekdotų.

Rimas rašė...

Pagarba Rimantui Dagiui. Tik gaila, kad ir šiame portale valkatauja kažkokie nebrendylos, ar dvasios ubagai. Tiek purvina visa virtualioji erdvė, kad niekur negali pasidžiaugti normaliu žmogišku bendravimu.

Anonimiškas rašė...

„Žmogaus orumas yra prigimtinis, negali būti suvokiamas atskirai nuo žmogaus prigimties ir yra nesuderinamas su tuo, kas jai prieštarauja. Pagarba žmogaus prigimčiai ir jo orumui yra teisingos visuomenės pagrindas.“ Pasakos. Daugybė žmonių nežino, kas tas orumas ir jis jiems visai nereikalingas. Toliau, koks orumas gali būti pas komunistes ir komunistus (milijonai nekaltų aukų!!!), pas vagis-oligarchus, kyšininkus, vatnikus, užslėptus kgb agentus, pas nepotizmo atliekas ir t.t. Koks orumas gali būti, pvz., pas žmogų, kuris nesutinka su grupuotės, kuriai priklauso vertybėmis, bet pats neišeina, laukia iki paskutinės minutės, kai, faktiškai, yra išmetamas? Arba koks orumas, kai išmatų ir dujų išmetamoji anga apdainuojama, kaip meilės objektas? Orumas yra didžiausia retenybė. Jokios čia prigimties nėra didžiajai daliai žmonių.

Anonimiškas rašė...

Stiprybes jums Rimantai! Palaikau jus!

Anonimiškas rašė...

Deja tiek jis tiek visi iš ts-lkd kiek galėdami kenkė ir kenks baltų tikėjimo pripažinimui. Čia ta bukoji krikščioniškos politikos pusė, dėl kurios man pačiai niekad nebekils ranka pačiai balsuoti už tokias partijas. Buvau tada seime ir mačiau tą kryžiaus karą.. apgailėtina. Nors kovai su leftizmu verkiant reikia šitų bukų kryžiuočių- nes kas daugiau tam pasipriešins, jei ne jie. Todėl, nors realiai bloga daros pagalvojus apie Dagio poziciją baltų tikėjimo klausimu, bet jo sprendimas dėl naujos krikščionių partijos kūrimo yra puiki žinia, kurios tikrai laukiau.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Hm rašė...

O socialdomkratijos XP ir Vista nebeįkūrė?

Anonimiškas rašė...

O koks dar gabalėlis atsiklijuos nuo patriaarchinio skarabėjaus ridenamo kamuolio? Vienas perdžiūvęs gabalėlis atsibaladojo, bet jo vietą užims šviežias šūdo gabalėlis iš pakelės. Reikia pripažinti gabalėlis laikėsi iki galo. O toks gabalėlis kaip Degutienė ... neseniai buvo palaistytas, kad atšviežėtų. Šiaip tai sveikintinas reiškinys, tik turėsime dar vieną centrą skaidymuisi. Su Songaila nepasidalins vietos po saule.

Anonimiškas rašė...

komentuok straipsnius, o ne komentatorius, kosminio portalo etatinis brigadininke

Petras Šidagis rašė...

Apie baltų tikėjimą galima pasakyti tai, kad kas buvo dora ir vertinga mūsų pagoniškame baltų tikėjime, ar tai tradicijos, ar tai lietuvių liaudies menas, ar tai pasakojimai ir padavimai perėjo į mūsų katalikiškąjį tikėjimą. Lietuvių pagonys, laimei, buvo atviri Dievo Apreiškimui ir Jį priėmė, pradžioje karaliaus Mindaugo krikštu, vėliau Lietuvos ir Lenkijos karaliaus Jogailos bei vėliau Vytauto žemaičių krikštu. Tai ir turime pirmoje vietoje šią mūsų istoriją gerbti. Pagonybė šiandien atstovauja Lietuvai nežinomus, tačiau bendrus viso pasaulio pagonijai dalykus, kurie dažnai prieštarauja Jėzaus Kristaus Gerajai Naujienai - Evangelijai. Švč Trejybės pirmas asmuo - Dievas Tėvas yra pats lietuvių pagonių dievas vadintas Praamžiumi, o mums per kunigus yra perduota Jo paskelbta Dievo Sūnaus Jėzaus Kristaus Evangelija - Geroji Naujiena. Ji skirta taip pat ir mūsų tautai. Saugokime Ją kaip savo akies vyzdį! Todėl Jėzus Kristus šiandien yra tikrasis tautų ir asmens Kelias, Tiesa ir Gyvenimas. Be Evangelijų laikymosi kelias veda vien į tautos ir asmens pražūtį. Tai kaip tauta pajutome, kai pagonių valdoma Lietuvos valstybė ėmė trauktis ir žlugti, o tauta traukėsi į nebūtį. Šiandien gyvenimas vėl pasisuko šia nepalankia mums kryptimi. Todėl, kad šiandien liktume gyvi, nuolat gyvenkime Jėzaus Kristaus pasaulio tautoms atnešta dangaus viltimi - Gerąja Naujiena (Evangelijomis). Čia per Jėzaus paliktus šventus Sakramentus (Išpažintis, Šv. Komunija) į mūsų širdis ateina pats Viešpats, kad mus taisytų ir išgelbėtų nuo blogio, o didysis blogis - mirtis. Jis vienas turi priešnuodžius - šventus Sakramentus, naudokimės Jais visur ir visada.

Anonimiškas rašė...

Tai tik tamstos nuomonė. Tik.

Aleliuja rašė...

Aleliuja, aleliuja.

Anonimiškas rašė...

Liūdna. Lbai liūdna. Tikėjausi, kad bent šiame portale bus galima rasti vien sveikinimus ir palaikymą gwrb.Rimantui Dagiui, o taip pat entuziastingą skatinimą steigti partiją su TIKROMIS krikščioniškomis vertybėmis. Deja, paplavų pilstytojai nė nemano trauktis, o apie gėdos jausmą jie, aišku, net negirdėję. Gal tikisi iš dangaus nuleistų asmenų, niekad ir niekur nesuklydusių?

Anonimiškas rašė...

kas ten autentiško tam "baltų tikėjime" , iš kur, jei apie Lietuvos valdovus reikia rankioti po kruopelytę iš svetimšalių kronikų. tai paprasčiausiai pasaulį dabar madingo "new age" judėjimo atmaina.

Anonimiškas rašė...

Atsiprašau, turėjo būti ,,gerb."

Krivis rašė...

Na, jeigu apie tai prabilote, o kiek „autentiškumo“ krikščionybėje? (Net jei žinotume, kas tiksliai yra tas „autentiškumas“.) Kiek bendro tarp šiuolaikinės krikščionybės ir Viduramžių krikščionybės? Tarp Viduramžių ir ankstyvosios? Keli iš Naujojo testamento autorių buvo matę ir girdėję gyvą Jėzų? O jei ir būtų girdėję, keli iš jų būtų supratę aramėjiškai? Kelis žodžius aramėjų kalba Jūs suprastumėte?

Jie dar kalba apie „autentiškumą“, nutaisę rimtus veidus. Juokinga, vyrai.

Krivis rašė...

Kai kada protinga kritika gali būti naudingesnė už aklą palaikymą.

Anonimiškas rašė...

Jau oficialiai išmetė kaip š iš eketės. Nedavė balotiruotis prie lovio, tai jam ta partija tapo neįdomi, nes svarbiausia yra PILNAS LOVYS. Galės dar pabezdėt metus kartu su kitais nukaršusiais bebrais o tada galės ilsėtis politinis nabašnikas. Partiją jis dar kur, klounas. Yra jau viena bebrų partija lai jungias.

Anonimiškas rašė...

Apskritai galbūt jau užtektų apie R.Dagio išėjimą iš TSLKD?... Išėjo - tai išėjo, apie tai galima santūriai ir korektiškai. Viskas paaiškinta, pozicija pagrįsta ir suprantama, ir galbūt dabar lauktume naujų darbų. Viešpats Jėzus Kristus sako, kad ,,Nei vienas, kuris prideda ranką prie arklo ir dairosi atgal, netinka Dievo karalystei." (Lk 9, 62)

item