Remigijus Šimašius naktį nuėmė J. Noreikos-Vėtros atminimo lentą

www.alkas.lt Liepos 27 d., šeštadienį, paryčiais apie 4 val. Vilniuje, Vilniaus miesto mero nurodymu nuo Mokslų akademijos Vrublevski...


Liepos 27 d., šeštadienį, paryčiais apie 4 val. Vilniuje, Vilniaus miesto mero nurodymu nuo Mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos pastato sienos slapčia buvo nuplėšta Jono Noreikos-Generolo Vėtros atminimo lenta.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius BNS agentūrai paaiškino, jog lentą nuimti nusprendė, esą, siekdamas laikytis „vienodo principo“ visiems su totalitariniais režimais susijusiems – atminimo ženklams – tiek Žaliojo tilto skulptūroms, nukeltoms prieš ketverius metus, tiek J. Noreikos atminimo lentai…

„Būtent todėl priėmiau sprendimą nukelti atminimo lentą Jonui Noreikai, kuris, nors savo gyvenime daug pastangų įdėjo kovodamas prieš Lietuvos priešus, tačiau elgėsi nepateisinamai, prisiimdamas okupacinės valdžios jam suteiktą atsakomybę izoliuoti žydus ir konfiskuoti jų turtą, ir taip padėjo kurti sąlygas okupacinei valdžiai vėliau juos nužudyti”, – R. Šimašius pasiaiškinimą cituoja BNS.

„Vilniaus meras per kelias dienas ištrynė, taigi paniekino ir pirmąjį savanorį Škirpą, ir nacių kalintą bei sovietų nužudytą laisvės kovotoją Noreiką. Pastarojo lentą nuėmė kaip paskutinis bailys, be jokio preteksto ar priežasties. Stanislovas Tomas ir tas savo juodą darbą filmavo. Vilniaus meras galutinai patvirtino, kad neturi jokių sentimentų valstybei ir jos laisvės kovai, šauliuose yra dėl gero įvaizdžio, istorijos mokosi iš Kremliaus propagandos ir ją kartojančių sovietinės istoriografijos židinių Lietuvoje, o savo veiksmais yra faktinis Rusijos kolaborantas, pilantis vandenį ant jos propagandos malūno. Aš tik primenu, kad yra pagaminta nauja gražesnė Noreikos atminimo lenta ir kad ji privalo atsidurti savo teisėtoje vietoje ant Vrublevskių bibliotekos fasado. Ne jokiam valdininkui tokį klausimą spręsti”, – R. Šimašiaus antivalstybinį išpuolį komentuoja politologas Vytautas Sinica.

Primename, kad šių metų balandžio pradžioje J. Noreikos atminimo lentą kūju buvo sudaužęs žinomu advokatu prisistatantis tūlas Stanislovas Tomas kartu su prorusiškų pažiūrų propaguotoju Kazimieru Juraičiu, kuris šį išpuolį filmavo. Tuomet visuomenėje kilo didelė pasipiktinimo banga, o vandalą sulaikė policija. Tąkart visuomenės ir net Seimo spaudžiamas Vilniaus meras R. Šimašius pasirūpino, kad atminimo lenta būtų sutaisyta ir būtų gražinta į savo vietą.

Susiję

Vytautas Sinica 4064976200638792573
item