G. Nausėda Varšuvoje: nepalaiko ES sankcijų Lenkijai ir nežada įrašų nevalstybine kalba

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ir pirmoji ponia Diana Nausėdienė liepos 16 d. su pirmuoju oficialiu vizitu išvyko į Len...

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ir pirmoji ponia Diana Nausėdienė liepos 16 d. su pirmuoju oficialiu vizitu išvyko į Lenkijos Respubliką. Varšuvoje šalies vadovas susitinka su aukščiausiais Lenkijos pareigūnais: Prezidentu Andrzejumi Duda, Seimo Pirmininku Mareku Kuchcinskiu, Senato Pirmininku Stanislawu Karczewskiu, Ministru Pirmininku Mateuszu Morawieckiu ir buvusiu premjeru Jaroslawu Kaczynskiu. Vizito metu Prezidentas susitiks ir su gausia lietuvių bendruomene Varšuvoje.

Prezidentų susitikime buvo suplanuota aptarti dvišalis Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimą, daug dėmesio skirta saugumo situacijai regione aptarti, pasirengimui NATO lyderių susitikimui gruodžio mėnesį, šalių energetinės nepriklausomybės ir transporto infrastruktūros klausimams. Varšuvoje taip pat kalbėta apie tarptautinius santykius: Rytų partnerystės ateitį bei Europos Sąjungos darbotvarkę.

Vizito metu G. Nausėda taip pat pakvietė Lenkijos banką atidaryti filialą Lietuvoje, teigdamas, jog toks pokytis prisidėtų prie bankų konkurencijos Lietuvoje ir būtų naudingas šalies žmonėms. Pasak G. Nausėdos, Lenkijos prezidentas A. Duda pažadėjo perduoti šį kvietimą atsakingiems asmenims. 

Gitanas Nausėda taip pat pareiškė, kad nepritaria siūlymui įvesti Europos Sąjungos sankcijas Lenkijai dėl šios įvykdytos teismų reformos. Tariamai teismų nepriklausomumą pažeidžianti reforma kritikų įvardijama kaip nesuderinama su europinėmis vertybinėmis ir demokratijos reikalavimais. Lietuvos prezidento teigimu, šis ginčas turėtų būti sprendžiamas dialogu, o ne ultimatumais. Jis pabrėžė, kad Lenkija teismų reformas vykdo kovodama su korupcija ir sovietine nomenklatūra, be to, Lenkija demonstruoja gerą valią dialogui su ES. 

Žurnalistų klausiamas apie Lietuvos lenkų padėtį ir reikalavimus įteisinti rašybą pasuose valstybine kalba, Gitanas Nausėda pabrėžė, kad rinkimuose jį išskirtinai vieningai palaikė Lietuvos lenkai ir kad toks palaikymas liudija paramą jo rinkimų laikotarpiu deklaruotoms pažiūroms. Asmenvardžių rašymo pasuose klausimu G. Nausėda rinkimų kampanijos metu nedviprasmiškai pasisakė už įrašų nevalstybine kalba įteisinimą papildomų įrašų skyriuje, pagrindinį įrašą paliekant tik valstybine kalba. Tai su Lietuvos Konstitucija suderinama, Konstitucinio Teismo palaikymo sulaukusi, Latvijoje sėkmingai veikianti politika. Primename, jog Lenkija ne kartą gyrė Latviją už Latvijos lenkų bendrijos teisinę padėtį ir jų teisių užtikrinimą.

„Susitikimas su Prezidentu Andrzejumi Duda – glaudus Lietuvos dialogas su Lenkija mums yra strategiškai svarbus ne tik istoriškai, bet ir žvelgiant į Lietuvos ateitį. Kalbėjausi su Prezidentu apie buvusius Prezidento Valdo Adamkaus santykius su tuometiniu Lenkijos Prezidentu Lechu Kaczynskiu. Pirmiausia turiu mintyje iki 2009 metų gana aktyviai veikusį Prezidentų konsultacinį komitetą, kuriame patarėjai užsienio politikos klausimais ir kiti specialistai galėjo aptarti aktualią situaciją ir ieškoti sprendimų būdų. Aš pasiūliau atgaivinti šį formatą ir pradėti tą daryti netrukus. Jau rugsėjo mėnesį būtų galima inventorizuoti dabartinę dvišalių santykių būklę, rasti tuos taškus, kuriais mes turime pasistūmėti į priekį“, - vizitą komentavo Gitanas Nausėda.


Susiję

Užsienio politika 6848689680542569172
item