Siūloma pakeisti Kazio Škirpos alėjos pavadinimą

Vilniaus miesto taryboje nutarta svarstyti projektą , kuriuo siūloma Kazio Škirpos alėjos pavadinimą į Trispalvės alėja. Planuojama, kad ...

Vilniaus miesto taryboje nutarta svarstyti projektą, kuriuo siūloma Kazio Škirpos alėjos pavadinimą į Trispalvės alėja. Planuojama, kad taryba dėl šio sprendimo balsuos liepos 10 dieną.

Aiškinamajame priimti siūlomo teisės akto rašte remiamasi nuomone, kad „K. Škirpos kaip istorinės asmenybės veikla vertintina nevienareikšmiškai“ ir kad „K. Škirpai, jo vadovaujamai organizacijai galima prikišti tai, kad Berlyno LAF organizacijos veikloje antisemitizmas buvo iškeltas į politinį lygmenį ir tai galėjo paskatinti dalį Lietuvos gyventojų įsitraukti į Holokaustą. Kita vertus reikia pastebėti, kad Berlyno LAF organizacija siūlė „žydų klausimą“ spręsti ne genocido, o išvarymo iš Lietuvos būdu.“

Taip pat, kaip sprendimą pagrindžiantis argumentas, cituojama internete incijuota apklausa, kurioje pasisakė 600 žmonių. Pažymima, kad šioje Vilniaus miesto pavadinimų, paminklų ir memorialinių lentų komisijos apklausoje 70 proc. dalyvių pasisakė už gatvės pavadinimo keitimą.

Kazio Škirpos alėjos pavadinimo keitimo projektą pakomentavo ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius. Facebooke jis teigė besitikintis, kad liepos 10 d. taryba šiam pasiūlymui pritars. Jo teigimu, K. Škirpa „prisidėjo prie juodžiausių Lietuvos istorijos 20 amžiaus epizodų“. 

Aiškindamas sprendimo motyvus, R. Šimašius pabrėžė, kad koalicijos partnerių darbų programoje numatyta, jog „Vilniuje neturi būti garbinami tie, kurie vienaip ar kitaip prisidėjo prie totalitarinių režimų“.




Susiję

Kazys Škirpa 8600077457229927319

Rašyti komentarą

22 komentarai

Anonimiškas rašė...

Mėšlas tas Šimašius ir jo visa liberalpetterastinė gauja irgi mėšlas.

Skaitytojas rašė...

Dar keletas metų tokia sparta, ir Lietuvos Konstitucijos citavimas bus prilygintas neapykantos kalbai.

Hm rašė...

Nerimsta Šimašanskis.

Zmogus rašė...

Liberalbolševikas tas Šimašius

Anonimiškas rašė...

„Aiškindamas sprendimo motyvus, R. Šimašius pabrėžė, kad koalicijos partnerių darbų programoje numatyta, jog „Vilniuje neturi būti garbinami tie, kurie vienaip ar kitaip prisidėjo prie totalitarinių režimų“.“ O kaip su ypatingais idėjiniais komunistais ir komunistėmis, neeiliniais komsomolcais ir pan.? Ar jie prisidėjo prie komunistų totalitarinio režimo? Stiprino tą režimą? Taip. Tai kaip su jais? Tai kodėl jie ir jos taip garbinami?

Anonimiškas rašė...

Vietoj Vyčio - bunkeris , vietoj Tautos Namų - kanciertų salė ,Ramanauskas Vanagas , dabar Škirpa. Kam kliuna , kas užsakovai?

Hm rašė...

Bijau, kad atviras atsakymas į šį klausimą būtų beveik neapykantos kalba.

Anonimiškas rašė...

Kas užsakovai? Užsakovai tiubateikininkai.

Anonimiškas rašė...

joo,gerą klausimą iškėlėte.Tik mūsuose komunizmo nusikaltimai pastaruoju metu lieka antrame plane.

Anonimiškas rašė...

Simasius mums gal nori pasakyti, kad amb neprisidejo prie totalitarinio rezimo? Metas pasiust ekskavatoriu ir buldozeri i antakalnio kapines

1 rašė...

Susidaro įspūdis, kad Šimašius dirba Izraelio kažkokio miesto merijoje. Ir tas meras tvirtai tiki, kad visi miestiečiai priklauso seksualinėms paraštėms, kurioms rūpi tik paradai ir kanapės...
O kad taip būtų galima kaip reparacijas žydų tautai atiduoti šimašių su visa Vilniaus taryba.

Anonimiškas rašė...

kam smulkintis, gal iš karto į "vaivorykštės alėją".

Rimas rašė...

Šiaip, bendru atveju, reiktų vengti žmonių įamžinimo miestų, gatvių, aikščių ir t.t. pavadinimais. Keičiasi valdžios, ideologijos, pasaulėžiūra, o kiekviename žmoguje norint bus galima rasti kažkokių neatitikimų laikmečiui. Ypač, kai žmogaus protas dažnai pritrūksta blaivumo, supratingumo ir adekvataus vertinimo.

Anonimiškas rašė...

Ir vėl kažkoks neaiškus balsavimas ir po to juo pasiremiama kaip visos tautos reprezentaciniu nuomonės išsakymu. Prieš tai tokiu pat balsavimu buvo Vytis pakeistas į bunkerį, dabar pavadinimai keičiami... Kas tie balsuotojai?

Pikc Kažinkavičius rašė...

Pirmiausia, neaišku, ar jie apskritai buvo - kas gi patikrins, gi anonimiška apklausa, viską, nu. ;)

Anonimiškas rašė...

Kas čia tokie garbinami iš komunistų?

Anonimiškas rašė...

Na bet ar amb prisidėjo prie žmonių žudymo politiniais/rasiniais tikslais?

Pikc Kažinkavičius rašė...

Keistas klausimas. O Škirpa ar prisidėjo?
Šiaip jau, klausimą reiktų kelti kitokį - kodėl sistemingai taikomasi į žmones, kovojusius PRIEŠ raudonuosius ir UŽ Lietuvą, tuo pačiu atlaidžiai žiūrint (ar net apdovanojant - žr. kad ir Brancovskajos atvejį) į tuos, kurie kovojo UŽ raudonuosius ir PRIEŠ Lietuvą? ;)

Anonimiškas rašė...

Tokiu atveju Brazauską, Adamkų ir Grybauskaitę reikia šalinti iš Lietuvoje gerbiamų asmenų sąrašo!

Zmogus rašė...

O tai kaip Škirpa prie zmoniu zudymu rasiniais tikslais parašydamas kelius antisemitinius atsišaukimas

Sėlis rašė...

Ar jis kvietė žudyti žydus? Ne. Tai atsip... pagaliau. Sliekų ieškojimas subinėje konkretus.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Oi, čia ne šiaip "sliekų ieškojimas" - čia plataus masto šmeižikiškos kampanijos, skirtos apjuodinti pasipriešinimą raudoniesiems okupantams, dalis (o ta, savo ruožtu, yra visos lietuvių tautos ir jos istorijos dergimo kampanijos dalis). Čia klausimas "cui bono?" būtų LABAI vietoje. ;)

item