R. Dagys stabdo narystę TS-LKD

propatria.lt nuotr. Seimo narys Rimantas Jonas Dagys paskelbė stabdantis savo narystę Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų...

propatria.lt nuotr.
Seimo narys Rimantas Jonas Dagys paskelbė stabdantis savo narystę Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijoje. Šį sprendimą R. J. Dagys teigia priėmęs nesutapus jo ir partijos požiūriui į Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas. Pasak Seimo nario, partijos vadovybės atstovų užimta pozicija šiuo ir kitais klausimais prieštarauja krikščioniškoms vertybėms, įtvirtintoms TS-LKD programoje bei atspindi siekį partijoje įtvirtinti liberalią pasaulėžiūrą, vengiant sąžiningų diskusijų.

TS-LKD partijos pirmininko pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė 2019 m. birželio 12 d. ir TS-LKD Vykdomoji sekretorė Aistė Gedvilienė 2019 m. kovo 21 d. kreipėsi į partijos Priežiūros komitetą dėl Rimanto Jono Dagio, kaip Seimo nario elgesio, priimant Vaiko teisių pagrindų įstatymą. Jis kaltinamas, kad nepakluso TS-LKD Prezidiumo įpareigojančiam sprendimui nepalaikyti daugelio Lietuvos tėvų raginimo taisyti įstatymą taip, kad būtų kuo tiksliau reglamentuota ir užtikrinta Konstitucijoje įtvirtinta teisė tėvams auklėti savo vaikus, apsaugant juos nuo perteklinio valdžios kišimosi.

„Dėl vienos ir tik dėl vienos priežasties tapau itin nepatogus ir nepriimtinas TS-LKD partijos vadovybei. Ši priežastis yra tvirta mano pozicija, skleidžiant krikščioniškąsias ir konservatoriškąsias vertybes politikoje. Gyniau šeimos laisvę nuo perteklinio valstybės kišimosi ir diktato, auklėjant savo vaikus. Tačiau TS-LKD vadovybės atstovai  mane kaltina, kad nepaklusau TS-LKD Prezidiumo įpareigojančiam sprendimui nepalaikyti daugelio Lietuvos tėvų raginimo taisyti įstatymą taip, kad būtų kuo tiksliau reglamentuota ir užtikrinta Konstitucijoje įtvirtinta teisė tėvams auklėti savo vaikus“, - teigia R.J. Dagys.

R. J. Dagio teigimu, įstatymo projekto tikslai atitiko tiek teisinės valstybės, tiek TS-LKD programos, tiek Katalikų Bažnyčios socialinio mokymo principus. Šių pataisų palaikymas nuosekliai išplaukė iš TS-LKD programinių nuostatų, teisinės valstybės principų ir Bažnyčios socialinio mokymo. Ir priešingai, teigia R.J. Dagys, TS-LKD prezidiumo draudimas palaikyti pataisas niekaip nedera nei su TS-LKD programinėmis nuostatomis, nei su teisinės valstybės principais, nei su Bažnyčios socialiniu mokymu, nei su Seimo nario sąžinės laisvės principais, nei su didžiosios dalies TS-LKD rinkėjų lūkesčiais. Lietuvos Respublikos Konstitucijos 59 straipsnio ketvirtojoje dalyje nustatyta, kad Seimo nariai eidami pareigas vadovaujasi Lietuvos Respublikos Konstitucija, valstybės interesais, savo sąžine ir negali būti varžomi jokių mandatų. 

R.J. Dagys teigia, kad TS-LKD vadovybės atstovų spaudimą partijoje, dėl jo elgesio priimant Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas Seime, vertina kaip grubų LR Konstitucijos pažeidimą, siekiant riboti Seimo nario teises, o TS-LKD viduje įtvirtinti liberalią pasaulėžiūrą, vengiant atviros diskusijos ir norint priversti partijos narius bijoti išsakyti savo nuomonę.

Dėl susidariusios situacijos R.J. Dagys skelbia stabdantis savo narystę TS-LKD: „Manau, kad partijos vadovybės atstovų užimta pozicija šiuo ir kitais klausimais prieštarauja  krikščioniškoms vertybėms, įtvirtintoms TS-LKD programoje. Tai nuoseklus siekis, išvengiant sąžiningų diskusijų, partijoje įtvirtinti liberalią pasaulėžiūrą. Apgailestauju, kad buvo atsisakyta tikros ir atviros diskusijos apie partijos pasaulėžiūrą ir ateitį.“

Susiję

Rimantas Jonas Dagys 3686963832667276122
item