Carolyna Moynihan. Skandinaviškas paradoksas: lyčių lygybė ir smurtas

* Bendrasis fizinis ir psichologinis smurtas. Šaltinis: Garcia et. al. (2019) y-news.lt Kurios šalys pirmauja pasaulyje pagal lyčių...

* Bendrasis fizinis ir psichologinis smurtas.
Šaltinis: Garcia et. al. (2019)

Kurios šalys pirmauja pasaulyje pagal lyčių lygybę? Jei nežinote atsakymo, jūs turbūt gyvenate Šiaurės Korėjoje.  Visi kiti žino, kad tai Šiaurės šalys: Danija, Suomija, Islandija, Norvegija ir Švedija. Šiose šalyse darbo rinkoje dalyvauja vidutiniškai trys iš keturių darbingo amžiaus moterų; atotrūkis tarp dirbančių vyrų ir moterų yra tarp mažiausių pasaulyje; motinystė taip pat nereiškia pasitraukimo iš darbo rinkos. Ši lygybės versija jau penkerius dešimtmečius aktyviai diegiama politinėmis ir teisinėmis priemonėmis, o tokios šalys kaip Švedija yra laikomos pavyzdžiais likusiam pasauliui. Ir vis dėlto…

Smurto paradoksas

Šiaurės šalys „pirmauja“ Europos Sąjungoje pagal partnerių smurtą prieš moteris (PSPM). Ką tai reiškia?  PSPM yra fizinis ir (arba) seksualinis smurtas tarp partnerių, heteroseksualių ar homoseksualių, kurie gali būti draugai, sugyventiniai, susituokę ar gyvenantys atskirai. Tyrimuose PSPM matuojama kaip fizinė agresija, pradedant nuo pastūmimo ir baigiant mušimu, bei kaip priverstinis seksas; taip pat emocinė prievarta ir bauginimas.

2016 m. Enrique Gracia ir Juan Merlo tyrimas nustatė kad PSPM patiria 32 proc. Danijos, 30 proc. Suomijos ir 28 proc. Švedijos moterų, palyginti su 23 proc. ES vidurkiu. Ir tai nėra vienintelis toks atradimas. 2014 m. atlikus europinį tyrimą „Smurtas prieš moteris: ES apklausa“ (Violence Against Women: An EU-wide survey, angl.), paaiškėjo, kad skandinavės dažniau už kitas respondentes sakė patyrusios smurtą (ne vien PSPM): Danijoje 52% moterų, Suomijoje – 47%, o Švedijoje – 46%. Priešingai, smurtines patirtis Austrijoje, Kroatijoje, Lenkijoje, Slovėnijoje ir Ispanijoje išgyveno 13% moterų.

Nors moterys ir vyrai tampa vis lygesniais darbo rinkoje, namuose kažkas neveikia. Pritrenkiantis lyčių lygybės ir seksualinės prievartos junginys yra žinomas nekaltu Skandinavijos paradokso (Nordic paradox, angl.) pavadinimu, tačiau vaizdas atrodo dar blogesnis už tai, ką atskleidė primasis Gracia‘os ir Merlo tyrimas.

Naujame tyrime kartu su kitais tyrėjais jie palygino Švediją ir Ispaniją, siekdami užtikrinti, kad abiejų šalių duomenys būtų vertinami vienodai. Tyrimas, kurio metu išvengta sisteminės matavimo paklaidos, nustatė, kad skirtumai tarp šalių – labai reikšmingi.

* Bendrasis fizinis ir psichologinis smurtas. Šaltinis: Garcia et. al. (2019)
Švedijoje bendrąjį fizinį PSPM (general prevalence, angl.) patyrė 27,86 proc., o seksualinį – 10,9 proc. moterų. Ispanijoje šie rodikliai buvo atitinkamai 12,43% ir 4,3%. Panašus santykis tarp šalių išlieka ir kalbant apie sunkų fizinį (16,76 proc. Švedijoje ir 8,03 proc. Ispanijoje) bei sunkų seksualinį smurtą (7,4 proc. Švedijoje, palyginti su 3,1 proc. Ispanijoje).  […]

Tad kas vyksta Šiaurės utopijose? Kaip galima paaiškinti paradoksalų socialinės lygybės ir agresijos prieš moteris junginį? Minėti tyrimai negali mums to pasakyti. Paskutinis Gracia‘os ir kt. darbas vien konstatavo reiškinio tikrumą, bet nevertino jo priežasčių: „priežastys, galinčios paaiškinti PSPM paplitimą Šiaurės šalyse, nepaisant jų aukšto lyčių lygybės lygio, dar nėra suprantamos, nes beveik nė vienas tyrimas nėra detaliai nagrinėjęs šio paradokso“.  Kokia gėda…

Kultūra ir lyčių skirtumai

Žinoma, egzistuoja PSPM aiškinančių teorijų, kurių populiariausia yra tai, kad masių kultūra atsilieka nuo (šviesuoliškų) įstatymų ir politikos; kitaip tariant, pernelyg daug vyrų yra užsislaptinę moterų lygybės priešai. Blanca Tapia, kalbėdama ES Pagrindinių teisių agentūros (įstaigos, parengusios 2014 m. ES tyrimą) renginyje, svarstė, kad „kai kurie vyrai nesugeba gerai susitvarkyti su lyčių vaidmenų pakyčiais ir smogia atgal“.

Gali būti – nors atrodo, kad bent už dalį atsilikimo nuo progresyvių kultūrinių slinkčių atsakingos pačios moterys. Pavyzdžiui, Švedijos darbo jėga vis dar yra labai susiskirsčiusi į vyriškas ir moteriškas profesijas.  Moterys dominuoja, pavyzdžiui, slaugoje, o vyrai – inžinerijoje ir kitose technologijų srityse. Lundo universiteto mokslininkai, prieš porą metų apklausę 15 m. amžiaus jaunuolius, karčiai nusivylė, kai paaiškėjo, kad mergaitės vis dar linkusios planuoti savo karjerą tradiciškai moteriškose srityse. Berniukai, tuo tarpu, ketino rinktis vyriškas profesijas, nors ir turėjo daugiau pasitikėjimo savo gebėjimu atlikti priešingai lyčiai būdingus darbus nei mergaitės.

Moksliniame straipsnyje, prieš metus paskelbtame „Science“ žurnale, pateikiamas tokių pasirinkimų paaiškinimas: būtent [ekonominė] lyčių lygybė pasiekta labai išsivysčiusiose šalyse, sudaro moterims ir vyrams galimybes pasirinkti iš tiesų norimą darbą ir gyvenimo būdą. Tai, kad šie pasirinkimai dažnai būna skirtingi, gal ir nuvilia lygybės policiją, bet atrodo, tai atitinka gilesnius vyrų ir moterų polinkius. […]

Gyvenimas susidėjus ir agresija

Tačiau yra dar viena galima konfliktų ir smurto porose priežastis, kuri nėra tiesiogiai susijusi su lyčių lygybe. Ji labiau susijusi su seksualine revoliucija ir tuo, ką ši revoliucija padarė santuokai. Gyvenimas susidėjus yra paplitęs Vakarų Europoje, o Šiaurės šalyse šios bendro gyvenimo formos dažnis viršija ES vidurkį. EBPO Šeimos duomenų bazė rodo, kad Ispanijoje susituokusios poros gyvena 52,55 proc. namų ūkių, o susidėjusios – 8,8 proc.  Švedijoje susituokusiųjų skaičius sumažėja iki 43,63 proc., o kartu gyvenančių be santuokos išauga virš 19 proc. – t.y. daugiau nei dvigubai, palyginus su Ispanija.

Kodėl tai svarbu? Net keli tyrimai, nagrinėjantys partnerių smurto veiksnius, parodė, jog susidėjusios poros labiau rizikuoja patirti PSPM nei susituokusios poros, ypač jaunesniame amžiuje. […] Pavyzdžiui, 2017 m. pasirodžiusio tyrimo „Kohabitacija ir partnerių smurtas jauname amžiuje: dideli apribojimai ir žemas įsipareigojimas“ autorės nustatė, kad susidėjusios poros dažniau praneša apie agresiją (31%) santykiuose, nei susituokę (23%) arba tik draugaujantys bet atskirai gyvenantys respondentai (18%). Kalbant apie platesnį amžiaus spektrą (nuo 18 iki 34 metų), 2010 m. publikuotas tyrimas atskleidė, kad net 48 proc. nesusituokusių suaugusiųjų pranešė apie vienokią ar kitokią fizinę agresiją savo santykių istorijoje. […]

Vis dėlto atrodo, kad artimiausiu metu gyvenimo susidėjus pavojai nebus įtraukti į švietimo programas, kuriomis dabar tikimasi užkirsti kelią smurtui prieš moteris. Galbūt negraži Šiaurės šalių statistika privers politikus kuriam laikui nustoti kalbėti apie Skandinavišką lyčių lygybės receptą, bet būtų naivu iš jų tikėtis žodelio kito apie moteris apsaugantį santuokos poveikį.

Carolyna Moynihan yra portalo Mercatornet.com redaktoriaus pavaduotoja.

Versta pagal mercatornet.com. Visą tekstą anglų kalba rasite – ČIA.

Y-News

Susiję

Įžvalgos 6863845757608834419

Rašyti komentarą

39 komentarai

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

„Kohabitacija“ - kas tai? Mokant lietuvių ir anglų kalbas buvo galima lengvai išversti. Gėda! Neterškite lietuvių kalbos! Skaitant jaučiasi vertėjo (ar vertėjos) nepasitikėjimas savo jėgomis. Nes kam gi tie angliški pavadinimai skliausteliuose ir pan.?

Anonimiškas rašė...

Gal 3,28 Nebėra nei žydo, nei graiko; nebėra nei vergo, nei laisvojo; nebėra nei vyro, nei moters: visi esate viena Kristuje Jėzuje! 1 Kor 11,3 Noriu, kad žinotumėte, jog kiekvieno vyro galva yra Kristus, moters galva – vyras, o Kristaus galva – Dievas. 1 Tim 2,12 Neleidžiu, kad moteris mokytų nei kad vadovautų vyrui, – ji tesilaiko tyliai. Ef 5,22-24
Jūs, žmonos, būkite klusnios savo vyrams lyg Viešpačiui, nes vyras yra žmonos galva, kaip ir Kristus yra galva bažnyčios,-Jis kūno gelbėtojas. Todėl kaip bažnyčia paklūsta Kristui, taip ir žmonos visame kame teklauso savo vyrų. Ef 5,24 Todėl kaip bažnyčia paklūsta Kristui, taip ir žmonos visame kame teklauso savo vyrų. Pr 3,16 Moteriai Jis tarė: „Aš padauginsiu tavo nėštumo vargus ir su skausmu tu gimdysi vaikus; tave trauks prie tavo vyro, o jis tau viešpataus“

Anonimiškas rašė...

Gal pagaliau laikas grįžti prie to, kad politikai nereguliuotų gyvenimo kiekviename žingsnyje, nekontroliuotų minčių ir požiūrių, neuždraustų žodžių, sąvokų? Reikia sukilti prieš tokį "kiaulių ūkio" diktatą. Reikia pradėti priešingą propagavimą - žmogiškų vertybių, tikros, o ne anonimų primestos ir politikų pasigautos žmogaus laisvės. Laikas negailestingai sudirbti tuos perversiškus gyvenimo kontrolierius.

Anonimiškas rašė...

Būkite pats laisvas. Tada jokie politikai, jokios psichodelinės demagogijos neturės Jums poveikio.

Anonimiškas rašė...

Ką ten pardon. Taip, parazitai.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Skaitytojas rašė...

Galima labai pagrįstai spėti, kad feministinėse visuomenėse apie tikrą ir tariamą smurtą dažniau pranešama, o visokios tarnybos (kurių pristeigta be skaičiaus) tai dažniau registruoja.

Taip pat ir klimatas keičiasi labiausiai ten, kur daugiausiai kovotojų prieš klimato kaitą.

Anonimiškas rašė...

O, čia geras

Anonimiškas rašė...

ProPatria bus ProPatria tik tuomet, kai būtent tokie dalykai us įvardinti teisingai.
Apskritai yra labai daug temų, kuriomis ProPatria galėtų pritraukti daugybę skaitytojų: sakykime, reikia detaliai ir nuosekliai aprašyti, kaip Vengrijoje ir Lenkijoje remiamos šeimos - tegul mūsų jaunos šeimos skaito ir tada supras, ką reikia daryti. Esu 100% tikras, kad ProPatria bičiuliai iš Lenkijos ir Vengrijos mielai pasidalins tokia informacija.
Taip pat reikia nuosekliai pasidomėti, kiek ES lėšų yra skirta valstybinio gyvenamojo ploto fondo kūrimui ir kaip tos lėšos panaudotos: kiek pastatyta socialinių būstų, kas juose gyvena, nuo kada, kokios sąlygos tokį būstą gauti ir kam, kaip panaudojamas jau esamas būstas ir panašiai. Ši tema visada yra aktuali, o mainstreame dėl NT spekuliantų spaudimo šitie klausimai neanalizuojami ir valstybinio gyvenamojo fondo tema išvis neegzistuoja.
Žodžiu, kaip jau sakiau, ProPatria reikia įsteigti skyriuką, kuris užsiimtų žemiškais reikalais - tai vsuomet aktualios temos, ir reikia pateikti pačius geriausius pavyzdžius, juolab kad Vengrija ir Lenkija šituos dalykus tvarko bene geriausiai Europoje.

Anonimiškas rašė...

To 2019-06-03 23:20 O kad Vengrijoje nėra laisvos spaudos, tik valdančiojo režimo informacijos priemonės (1:1 kaip pas Putiną), tą ProPatrijos skaitytojams irgi pasakysite? Tad jokios tikros informacijos iš Vengrijos gauti nepavyks: nei kiek ten soc.būstui skiriama, nei kas tuos būstus gauna.

Anonimiškas rašė...

O jei visai rimtai, ProPatria bus tokia, kokiai lenkų klierikų organizacijos skirs pinigų.

Anonimiškas rašė...

Anonimiškas 23.52 ir 23.56, suprantu jūsų tulžingą draskymąsi: KGB mėginimas Lietuvos žiniasklaidoje Europos patriotines jėgas vaizduoti kaip Kremliaus parankinius sprogo kaip muilo burbulas, todėl smulkesni KGB šmikeliai ir Sorošo pašlemėkai nedelsiant ėmė skelbti aliarmą Lietuvos priešų stovykloje.
Išsigandote, kad Vengrijos, Lenkijos, Čekijos, Italijos ir kitų valstybių pavyzdys sukurs Lietuvoje ne nomenklatūrinę KGB statytinių modeliuojaą ,,demokratiją'' su visomis KGB investicijomis - kazino, prekybos centrais, pramonės vienetais ir t.t., o prasidės TIKRO LIETUVOS VALSTYBINGUO kūrimas? - argi ne taip?
Ir tuomet, aišku, KGB generolų anūkių kuriamos partijos ištirps kaip sniegas birželį, o Sankt-Peterburgo universitetų absolventės jau netaps Lietuvos prezidentėmis?
O kadangi jūs tikrai žinote, kokios temos yra Lietvoje pačios aktualiausios - taip, jūs tai puikiai žinote, priešingu atveju jūs nesustengtumėte Lietuvoje išlaikyti tokios valdžios, kuri ne mažina socialinę atskirtį, bet ją specialiai palaiko ir netgi didina - iškart puolėtės apokyti keletą demagogų ir pasodinti juos prie kompiuterių visaip kelti sumaištį ProPatria? - argi ne taip?
Netrukus kažkas iš jūsiškių perkeltine forma, apsimesdamas nekaltu kvailučiu, pradės pilstyti iš tuščio į kiaurą, šitaip naiviai tikintis išklausti, kas dar yra žinoma.

Anonimiškas rašė...

TO 00:46. Teksto daug, o rišlaus mažai. Bet ačiū, gal kaip nors be Putino stiliaus demokratijos o ir prorusiškos vyriausybės joks ne kelrodis. Kartą jau Stalino saulę atvežė, daugiau nebereikia.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

TO 00.56
Pasisakymas primena ir vatinius, ir kai kuriuos libkonus, bet vis dėlto maniakiškas patriotinių valstybių vadinimas ,,prorusiškomis'' yra labiau būdingas antriesiems, nebent vatiniai papildė savo arsenalą, išsigandę, kad TS-LKD staiga gali imti ir grįžti prie kirkščioniškųjų ir tautinių vertybių. Tiesa, Briuselio saulės, ar tiksliau - mėnulio vežikai pasirodė irgi ne kaip.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

Mes Lietuvoje laisvą spaudą turime (kiek ji gali būti laisva rinkos sąlygomis), o vengrai - ne. Tik valstybinę Orbano propagandą, kaip Rusijoje ar Turkijoje. Tad toliau kažką diskuoti apie Vengriją nėra prasmės. Vengrijos diktatorius galėtų įrengti kad ir 10 konclagerių, mes vis tiek apie juos nieko nesužinosime.

Anonimiškas rašė...

,,Nėra prasmės'' - nusprendė Anonimiškas 01.38
Vis dėlto čia vatinis - perdaug šabloniška, skurdi frazeologija, be to, vatiniams įsakyta nenuleisti akių nuo ProPatria visą parą. Kategoriškas teigimas - ,,Aš žinau, kaip yra Vengrijoje, o jūs - ne'', kurtumas argumentacijai ir svarbiausia - ,,paskutinis žodis - mano'' yra vatinių ypatybė.

Anonimiškas rašė...

Dėl antrojo punkto - klimato kaita yra fikcija, tai dėsningas klimato svyravimų periodas, o diktatūrinėmis sąlygomis būna tik panegirikų paradai. Diktatūrų sąlygomis tik diktatorius turi teisę neigti. Visiems kitiems įsakyta geros nuotaikos iliuzija ir žodis ,,taip''.
Rėksniai klimato kaitos tema darbuojasi už Sorošo pinigus - tiesiog kad kelti psichologinę sumaištį visuomenėje.
Vienas vokiečių chemikas, dirbęs Mauthauzeno koncentracijos stovykloje, gavo dovanų nacistų diktatoriaus protretą, ant kurio buvo parašyta: ,,Pasaulį galima valdyti baimės pagalba''. Ši frazė paskatino chemiką eksperimentuoti su psichotropinėmis dujomis, tačiau šiandien tas nacizmo priesakas įgijo dar kitokias išraiškos formas - nuolat gąsdinti žmones klimato kaita yra viena iš tokių formų. Tiesiog siekiama aiškaus psichologinio efekto: nuolatinis netikrumas, nerimas ir taip toliau. Visas darbo ,,rinkos liberalizavimas'' - irgi valdymo baime forma: bijok netekti darbo, bijok laiku nesusimokėti kredito ir taip toliau.
Net suėmė juokas: Sankt-Peterburgas-Junckeris-Sorošas.
Visai išradinga puokštė, tiesa?

Anonimiškas rašė...

Vien pernai buvau Vengrijoje 4 kartus, tegul ir darbo reikalais. O jūs tą šalį, kurios diktatūra taip žavitės, bent kartą gyvenime ne per televizorių matėt? Žavėtis ten galima jų maistu, vynu, merginomis, bet tik ne diktatūra ir autoritarizmu, kurie užsiveisė tada kai nemąstančių runkelių kiekis viršijo kritinę masę.

Anonimiškas rašė...

Anonimiškas 02.13, taip ir maniau, kad dar nemiegate.
Niekas nereikalauja jūsų biografijos detalių, manųjų taip pat negausite, o emocinę pusę pasilikite sau.
Matyt, esate arba labai naivus, arba stengiatės tokiu apsimesti, bandydamas šitaip nevykusiai apklausinėti. Kad buvote Vengrijoje ,,darbo reikalais'' - kaip bebūtų keista, šituo patikėjau, nes viskas puikiausiai suprantama.
ir nepamirškite, kad, be Vengrijos, panašiai elgiasi Lenkija, Italija, Čekija, SLovakija, Kroatija, Rumunija, kuri netgi atmetė Šengeno erdvę, Bulgarija, Slovėnija, Olandija, Belgijos karalius prieš keletą dienų susitiko su Belgijos patriotinių jėgų lyderiais, apie Prancūziją ir Vokietiją jau žinote savo kanalais. Sorošo sukūrimas yra suprantamas, bet, kaip matote, tiesa visitek anksčiau ar vėliau išaiškėja.

Anonimiškas rašė...

O taip, Tatos šnipai nemiega ir naktim. Jie visur.
Is paminėtų šalių nebuvau tik Bulgarijoj, bet kažkaip iš politinės pusės jos neįsiminė, rinkimai vyksta, valdžios keičias, spauda yra - tai tegu ir tvarkos savo nuožiūra. O Vengrija įsiminė. Kad jų tokios mažos algos, kad jie dar turi valstybines įmones kaip pas kokį Batką, kad jų TV meluojama net už Kiseliov TV baisiau, kad žmonės miestuos bijo pasiklausymo įrangos ir bet ką rimčiau aptaria lauke ir t.t. Sako, mes Orbano nerinkom, bet kas iš to - kiti išrinko.

Anonimiškas rašė...

Anonimiškas 03.08
Vertinu atkaklumą. ,,Tatos šnipai'' - kas tas ,,Tata''?
Kaip suprantu, įsiminė ne tik Vengrija - Italijoje dar įdomiau, ns Italija jau yra ES sunkasvoris. Salvini buvo susitikęs su Orbanu - kaip manai, kas iš to išeis?iš kur žinai, kad jie bijo pasiklausymo įrangos? ,,Kiti išrinko'' - kas tau taip sakė? Važinėji daro reikalais, bet turi laiko leistis į kalbas apie politiką? Kur tu randi tokių pašnekvoų? Moki vengrų kalbą?

Anonimiškas rašė...

Jo, Vengrijoje buvo galimybė pabendraut. Angliškai, žinoma, jų kalba sunki. Vienas išvertė iš koto savo žiniomis apie Lietuvą: apie dainuojančią revoliuciją, apie laužus prie Seimo. Prie savo nesąmonių jie jau pripratę, tas marazmas pas juos tęsiasi seniai, nuo Orbano atėjimo. O Italija... grižau prieš savaitę iš Bario (uostas pietuose). Tai tokia šalis, kur nesijaučia jokios valdžios, jokios politikos, jausmas kad žmonės palikti likimo valiai plaukit kaip sugebat. Ir kažkaip plaukia. O Salvinio ir Orbano susitikimas... Nieko ten gero išeiti negali, gal apsitarė kaip kartu destrukcijas būsimame EP kels. Šiaip Salvinis dabar užimtas prekybos reikalais su Kinija, populizmas - brangus malonumas, net jei laimi.

Anonimiškas rašė...

Anonimiškas 04.02, ir kokio amžiaus bei profesijų tavo pašnekovai? Tai Budapešte? Gal apie Sorošą kalėjotės? - kaip žinia, jis gimęs Vengrijoje.
Dėl Italijos - taip, žinau, kad Bari yra Italijos pietuose, ačiū už priminimą, žinoma. Kaip žinai, Lietuvos-Lenkjos karalienė Bona Sforza turėjo ir Bario kunigaikštytės titulą, Taip pat ačiū už pasakojimą apie Italiją - pirmą kartą apie ją girdžiu :))))Sakai, nieko ten gero iš Slavini ir Orbano susitikimo išeitie negali? O štai visai neseniai V.Orbanas buvo JAV pas D.Trumpą - kaip manai, kas iš to bus?
,,...destrukcijas būsimajame EP kels...'', na, kai Junckeris prisigėręs žabaliojo NATO susitikie Briusely, blogiau jau gal nebus. Prekybos reikalais su Kinija Salvinis negali būti užimtas, nes kinus domina tik garsiausi itališki prekių ženklai, o šiaip Italija, kaip ir JAV, siekia grąžinti gamybą iš Kinijos ta, kad būtų savųjų užimtumas vietoje to, kad mokėti pinigus svetimiesiems.
Ir kodėl sakai ,,populizmas''? Italijoje valdžia yra kartu su ją išrinkusia tauta - o tai milžiniškas pranašumas,visai kitaip, nei, sakykime, Prancūzijoje, kur Macrona gavo kiaušiniu į kaktą.
Tiesa, neatsakei į klausimą: kas gi tas ,,Tata'', kurio šnipai, anot tavęs, nemiega ir naktimis?

Anonimiškas rašė...

Na štai, apie karalienes žinai, o apie Tata Landsbergį nieko girdėt neteko? Apie Sorošą Vengrijoje kalba jo finansuoti projektai, tai kokia ligoninė (net gimdymo namai!), tai aikštynas. Aišku Orbanas visas lenteles ir nuorodas pašalino, bet žmonės vis tiek pamena.
Kinijos reikalais Salvinis ne tik gali būti užsiėmęs bet ir yra. Dėl šilko kelio. Vieni sako gerai, investicijos, kiti kad žiauriai pigiai kinams parsidavė ir kad nauda bus tik kinams.
Trumpas ir Orbanas... toks tokį sutiko, š.. pamalė, kas iš to gali būti? Na tik š..
Jei kažkokio provokatoriaus (ne)mestas kiaušinis reiškia (ne)buvimą su tauta... gal runkeliam ir praeitų tokia mintis. Istorijoje yra didžiavyrių kurie visą laiką buvo su tauta ir apie juos su pagarba prisimenama ir po 100 metų. Š.. malikai a la Salvini ar Farage ir liks tik š.. malikai, pamals ir bus pakeisti kitų malėjų.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
neišmanėlis rašė...

Putinas irgi tvirtina kad jis DEMOKRATIŠKAI išrinktas. Ir Erdoganas. Ir Batka su Nursultanu.

Anonimiškas rašė...

Koks krikščionybės požiūris į moterį, ką apie tai sako Biblija, kuria jie privalo vadovautis? Kas paaiškins?

Anonimiškas rašė...

peza čia kažkoks anonimas apie vakarų laisvą spaudą. gal mažą pavyzdį. po gegužės 21-os penktadienio sprogimo Lione policija ir žiniasklaida tylėjo iki pirmadienio, nors bent jau pagal kameras etninė priklausomybė buvo aiški. juk sekmadienį vyko rinkimai į EP, bijojo dar labiau pakirst makronininkų pozicijas. apie Austrijoje surengtą provokacija net kalbėt neverta. taip vadinama "oligarcho duktė" pasirodė studentė iš Bosnijos.

Anonimiškas rašė...

--> Pikc 13.13
Iškart pastebėjau, kad meluoja - daug keliavęs žmogus su nepažįstamuoju kelionės įspūdžiais nesidalina, nes niekada negali žinoti, kur gali sutikti savo būsimą pašnekovą. O galbūt jis yra visiškai šalia ir matome jį kelis kartus per dieną, bet žinok, kad jis yra jis.
Ir juo labiau nesiima aiškinti geografijos - daug keliavs puikiausiai supranta, kad pašnekovas gali būti matęs nepalyginamai daugiau už jį.
Geriausia taktika prieš melgius - teugl sau šneka, kol, anot pasakos, ,,maišas jau pilnas, užriškit!!''
O dėl liberastinės pozicijos - Lietuvos priešams nieko nėra naudingiau už nupušusius liberastus, kurie faktiškai ir daro juodžiausią griaunamąjį darbą Lietuvoje.
Įdomu tai, kad Lietuvos žiniasklaida išvis nutylėjo apie D.Trumpo susitikimą su V.Orbanu - jų reikalas, bet mūsų neapgaus.
Geras Anonimiško 13.50 pstebėjimas dėl Austrijos - kai tik paaiškėjo, kad Austrijos komunistai mėgina pašalinti vyriausybę, iškart tapo aišku, kieno užsakymą vykdo raudonieji ir kodėl.

Skaitytojas rašė...

Tą klimato kaitos isteriją galima laikyti kažkokių sorosistų sąmokslu, skirtu nukreipti žmonių dėmesį nuo tikrai pavojingų nesąmonių ir nutekinti maištingumo energiją nepavojinga vaga (paverčiant tai gimnazisčių pramogomis :), bet man regis, kad viskas yra dar paprasčiau.

Tiesiog tai yra viena iš tų save finansuojančių temų. Kartą kažkas gavo grantą tai klimato kaitai tirti. Žinoma, tyrimo rezultatas buvo, kad klimatas žiauriai kinta, nes jei būtų pasirodę, kad nekinta, taigi iššvaistyti granto pinigai ir kitą kartą finansavimo nebegausi. O finansavimo norisi, ir nuvilti savo išvadomis nesinori. Taip viskas ir tęsiasi; ir kaskart tyrimai parodo vis baisesnius rezultatus, kad pasiteisintų įdėtos pastangos. Visa tai vyksta tiesiog savaime, iš inercijos, be niekieno sąmoningos valios. Žodžiu, kaip yra savaime išsipildančių pranašysčių, taip yra ir savaime finansavimą gaunančių temų.

Vis dėlto jos gyvuoja ribotą laiką. Pavyzdžiui, kitados, kai klimatas dar nekito, buvo daug šnekų apie tokią ozono skylę, kas pamena tuos laikus. Vėliau jos kažkaip nuslopo. O neseniai perskaičiau, kad pasak naujausių tyrimų tos skylės iš viso nėra. Buvo mandagiai paaiškinta, kad matyt ji pati kažkaip užsitraukė. Viskas turi savo gyvenimo ciklą, kaip kokios Windows versijos: pasirodžius naujai versijai, po kiek laiko senosios palaikymas nutraukiamas :)

Pikc Kažinkavičius rašė...

Kur čia "pliusą" paspausti? :)

kodėl rašė...

ten turėjo meluoti kas tai. Nejau 2019 metais ką nors nustebinsi kad Europos šalyse buni? Esu jau aplankęs 6 Afrikos šalis o rudenį gal dar ir 7-ą aplankysiu. Tame žemyne niekas nesupranta žodžio liberastas, bet kažkodėl nesuklestėjo. Tik banditizmas suklestėjo.

item