Vytautas Sinica. Guogos vedama Centro partija su Ozolo vertybėmis nesusijusi (atsakymas M. Kundrotui)

D. Pipo (DELFI) nuotrauka  Sekite autorių Facebook Kadaise tautininkas, o dabar centristas Marius Kundrotas parašė, tikiu, labai nu...

D. Pipo (DELFI) nuotrauka 

Kadaise tautininkas, o dabar centristas Marius Kundrotas parašė, tikiu, labai nuoširdų ir išjaustą pasipiktinimo Radžvilo komitetu tekstą. Marius kaltina Radžvilo komitetą esą apie oponentus skleidžiamu melu. Konkrečiai, pasipiktino rinkimų laikraštyje esančia lentele, kurioje išties grubiai apibendrinta partijos pozicija esminiais ideologiniais XXI amžiaus klausimais.

Tikėjomės, kad lentelė sukels pasipiktinimo, nes prie jos neišsiplėsta apie vertinimo kriterijus. O jie paprasti: sąrašų lyderių pasisakymai ir ypač balsavimai yra daug svarbiau nei rinkimų programa, ypač jeigu rinkimų programa abstrakti ir vengia kategoriškų atsakymų. Partijų programos apskritai neturi reikšmės - jeigu vadovautumėmės partijų programomis, TSLKD vis dar būtų konservatyvi partija, o Centro Partija - kaip teisingai pastebi Marius - tebebūtų atstovaujanti Ozolo pažiūras, ko ji seniai nebedaro.

Tai štai, kai pasižiūrime į Centro Partijos sąrašo lyderio, išlaikytojo ir tuo pačiu vienintelio realaus mandato laimėtojo Antano Guogos kaip EP nario pasisakymus ir balsavimus, matome, kad jis aiškiai palaikė ir migrantų priėmimą, ir gilesnę integraciją ir vienalytes partnerystes ir eilę kitų dalykų, absoliučiai nesuderinamų su nacionalinės valstybės, krikščioniškos Europos ir tradicinės moralės išsaugojimu. Balsas už Lietuvos Centro Partiją yra be menkiausių abejonių balsas už būtent tokias kosmopolitines ir liberalias pažiūras, kad ir kas būtų prieš daugybę metų parašyta Romualdo Ozolo paliktoje ir dabar trypiamoje programoje.

O žiūrint plačiau, tai šis laikraštis ir Marių papiktinusi lentelė turėtų būti signalas, kad patogūs palaimingo rojaus laikai, kai buvo galima skirtingai rašyti programose ir kalbėti per rinkimus, o po to kitaip balsuoti ir kalbėti užimant pareigas, baigėsi. Kiek Radžvilas dalyvaus politikoje, tokių miglos pūtimui pasiduodančių vertinimų iš jo stovyklos tikrai negirdėsite. Esmė negali paskęsti detalėse arba tapti pilka dėl niuansų. O Marius vietoje piktinimosi galėtų tiesiog dalykiškai pagrįsti, kaip ir kuo jo sąrašo lyderio pažiūros ir balsavimai dera ir sutinka su jo (pagrįstai) pasididžiavimą keliančio partijos įkūrėjo R. Ozolo pažiūromis. Kaip tyręs Ozolo politinę mintį, apie ją rašęs ir ją leidęs, esu įsitikinęs, kad tarp šiandieninės partijos vadovybės elgesio ir Ozolo pažiūrų nėra nieko bendra apskritai.

P.S. Centro partija nėra pagrindiniai Radžvilo komiteto konkurentai EP rinkimuose, kaip kad mano Marius. Ji negali būti konkurentais, nes nėra nei panašiai tautiška, nei panašiai konservatyvi. Gal tik pačiai Centro partijai, tiksliau jos naująja vadovybe vis dar tebesekantiems nariams, atrodo kitaip. Centristai, likę ištikimi Ozolo idėjoms ir programai, neabejotinai atpažins jas Radžvilo komitete.

P. P. S. šiandieninis Centro partijos pirmininko Naglio Puteikio pareiškimas, kad kviečia balsuoti už jam pažiūromis artimiausius kandidatus - A. Juozaitį ir S. Skvernelį, galutinai atskleidžia jo politikos vertelgiškumą. Ne dėl to, kad A. Juozaitis ir S. Skvernelis būtų blogi kandidatai. Tai kiekvieno pasirinkimo reikalas. Lietuvos politinės prostitucijos veidu N. Puteikis tapo, nes prieš tris mėnesius viešai teigė, kad palieka valstiečių frakciją, nes S. Skvernelis jam esąs liberaliausias įmanomas kandidatas, o jų vertybės nesuderinamos. Dabar N. Puteikis jau teigia, kad jų vertybės artimiausios iš galimų. Pagal politines aplinkybes N. Puteikis pasakys tiesiog bet ką.

Arno Simučio iliustracija



Susiję

Vytautas Sinica 3563171740040316706
item