Ramūnas Aušrotas. Apie Radžvilo komiteto rezultatus ir perspektyvą

M. Šernos nuotrauka  Pora žodžių apie V. Radžvilo komiteto rezulatus EP rinkimuose. Kaip žinia, V. Radžvilo komitetas ėjo į EP rinkimus...

M. Šernos nuotrauka 
Pora žodžių apie V. Radžvilo komiteto rezulatus EP rinkimuose. Kaip žinia, V. Radžvilo komitetas ėjo į EP rinkimus kaip alternatyva tradiciniams dešiniesiems (TS-LKD). Politinių oponentų ir plačiasrautinės žiniasklaidos buvo vadinamas „radikalais”, „populistais”, „nacionalistais”, „kraštutine dešine” ir pan. Bet tiek to.

Komitetas surinko 3,35 proc. t.y. 42 tūkstančius balsų. Nei vienas komiteto atstovas į EP nepateko. Dėl to Lietuvos žiniasklaidoje paskubėta padaryti išvadą, jog populizmas Lietuvoje pralaimėjo, o socialiniuose tinkluose dalintasi prancūzų spaudoje (La Croix) pasirodžiusiu straipsniu apie gerą konservatorių sveikatą Lietuvoje

Klystate, mielieji. Populizmas Lietuvoje nepralaimėjo. Todėl, kad jo paprasčiausiai nebuvo. Populizmo banga kyla tada, kai visuomenę ištinka kokia nors krizė. Tada piliečių nepasitenkinimu pasinaudoja ad hoc sudaryta ar opozicijoje esanti politinė partija. Tačiau šių EP rinkimų metu Lietuvos, skirtingai nuo kitų ES valstybių, nekamavo nei pabėgėlių, nei ekonominė, nei kitokia krizė. O tradiciškai besikaupiantis garas (nepasitenkinimas valdžia) buvo nuleistas prieš pora mėnesių vykusius savivaldos rinkimus.

Už V. Radžvilą balsavo ne populistai. Tai nebuvo atsitiktiniai, nusivylę gyvenimu ir balsuojantys spontaniškai asmenys. Už V. Radžvilą balsavo aiškias vertybes ir tvirtą pasaulėžiūrinę poziciją turintys asmenys. Paradoksalu, bet šią poziciją išsigryninti padėjo paraleliai vykę Prezidento rinkimai, kurių metu tarp dešiniųjų pažiūrų rinkėjų vyko aršūs debatai bendrojo gėrio ir kriščioniškųjų vertybių (natūralios šeimos struktūros, gyvybės apsaugos) klausimais.

Šiems 42 tūkstančiams asmenų šiuose rinkimuose V. Radžvilo komitetas padovanojo galimybę balsuoti pagal sąžinę, be sąžinės įtampos ir moralinio kompromiso baimės (ką liudijo įrašai socialiniuose tinklose po rinkimų). Ir nuo to demokratijos tapo tik daugiau.

Tą pastebėjo ir mano bičiulė ateitininkė Emilija Pundziūtė: „EP rinkimų kontekste atsiradę „mažieji sąrašai” buvo galimybė išreikšti specifinę nuomonę tam tikroms visuomenės grupėms (žaliesiems, nacionalistams), o pavieniams politikams – išbandyti save rinkimuose.”

Šie 42 tūkstančiai asmenų niekur nedingo. Šį kartą jie balsavo už alternatyvą dešiniesiems. Ir dabar, tiek nuo V. Radžvlo komiteto, tiek nuo TS-LKD veiksmų, priklauso tai, ar tai bus vienkartinis jų balsavimas, ar ne. Ir šioje situacijoje kur kas nepalankesnė yra konservatorių situacija, nes šie 42 tūkstančiai rinkėjų per padidinamąjį stiklą stebės ir nuolat tikrins konservatorių politinę sveikatą: jų priimamus sprendimus, jų balsavimą Seime. Gražių Landsbergio vyresniojo žodžių ir jo tekstų-pamokslų konservatoriams daugiau nepakaks.

Duok Dieve, kad neateitų krizė. To turėtų melsti kiekvienas tikras konservatorius.



Susiję

Vytautas Radžvilas 6034004759988769086

Rašyti komentarą

31 komentaras

Anonimiškas rašė...

"Klystate, mielieji. Populizmas Lietuvoje nepralaimėjo. Todėl, kad jo paprasčiausiai nebuvo".

Kažkokia logikos gimnastika. Populizmas buvo, bet kadangi nėra krizės, tai ir nelaimėjo. Ir, tikėkimės, dar ilgai nelaimės.

Anonimiškas rašė...

Žmogau, matau turi sunkumų. Skaityk atidžiau. O tai paistai paistalus. P.s suprantu, kad esi priešininkas šioms idėjoms, bet bent jau perskaityk normaliai ir pabandyk suprasti tą citatą kurią citavai. Juk parašyta, kokiu metu atsiranda populizmas, o šiuo atveju tokio meto nebuvo, tad vadinti Radžvilo komitetą poulistiniu nėra teisinga (tikiuosi, kad aiškiau, jei ne tai tikrai turi problemų su elementariu teksto suvokimu arba darai tai tikslingai).

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

TS-KD politinis sambūris bei lietuviški įvairiaus plauko liberalai yra tipiški kairieji /tiksliau-liberalmarksistai/ kultūros,humanistikos plotmėje,bet dešinieji ekonomikos politikos srityje.Tuos,kurie jiems prieštarauja,pravardžiuoja ,,kraštutiniai dešinieji", ,,populistai", ,,nacionalsitai" ir pan.,deja.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
linalk rašė...

o aš manu, kad būtent populizmas laimėjo. T.y., žmonės balsavo ne už idėjas, ne už konkretumą. Už "kažką"...

Pikc Kažinkavičius rašė...

Kaip sako, "yra racijos". :)

Anonimiškas rašė...

Yra tiesos.

Tomas rašė...

Puikus straipsnis. Daugiau tokių gerų įžvalgų. Ačiū autoriui

Anonimiškas rašė...

Būtent. Bet paliekant nuošalyje dar ir gan prastą Radžvilo rinkiminės kampanijos organizavimą(pvz. kartą ar du Delfyje buvo pasirodę Vytauto paklodės - Dievaži, juk jos taip nepatraukliai ir "nekampaniškai" parašytos, kad tikrai galėjo duoti tik menką naudą, aišku, naujokams ir mainstreamo ignoruojamiems "marginalams" visada sunku). Bet reikia pasakyti, kad Lietuvoje "euroskepticizmas" - o Radžvilas ir buvo matomas kaip Euroskeptikas, ES priešas - turi labai mažai šansų. Nes dabartiniai lietuviai - labai "pragmatiška" tauta. ES jiems reiškia išmokas, galimybę dirbti užsienyje, laisvai keliauti (emigruoti, kur šilčiau ir sočiau, pasislėpti esant reikalui nuo karinės prievolės) ir džiaugtis ES fondų parama. O ko daugiau jiems reikia? O čia išlenda Radžvilas ir ima kalbėti labai sudėtingus dalykus apie ES blogybes ir grėsmes. Vidutinis lietuvis reaguoja atitinkamai - neleisime Radžvilui užsukti Briuselio gėrio kranelio, mums tautinės metafizikos nereikia, bet dėl visa ko pikto duok mums dvigubą pilietybę nes po Brexito gali būti problemų laisvai keliauti po likusią ES ir pasaulį. Viskas paprasta, dėde.

Anonimiškas rašė...

Prisimentant, kaip kažkada TS-LKD vadino ,,darbo partiją'' ,,populistais'', dabar akivaizdu, kas EP narių mandatai ir suvienijo tikruosius populistus.
Neverta nei sakyti, kokį įspūdį Lietuvos įvaizdžiui ir Europos parlamentarams daro jau vien pats faktas, kad toks Uspaskichas - turint omeny tyrimą dėl ,,darbo partijos'' lėšų ne tik kad turi galimybę balotiruotis, bet netgi laimi EP mandatą.
Dabar jau neverta keisti straipsnio antraštę ar tekstą, bet LinosLK įžvalga iš esmės teisinga - bet čia tik tarp mūsų kalbant.
Ir apskritai dabartinėmis sąlygomis tikrieji populistai yra tie, kurie, prisidengdami abstrakčiais lozungais, sąmoningai vengia tikrųjų Lietuvos aktualijų, kad pridengti savo nomenklatūrinį biznį. Kitaip sakant - populistiniu rėkalojimu maskuojama asmeninė nauda.
Sunku net įsivaizduoti, koki populistiniu rėkalojimu pratrūks ,,partijos'', kurios iš esmės nėra jokios politinės partijos, o tik biznio klanai, prieš Seimo rinkimus kitąmęt.

Anonimiškas rašė...

Gana taikliai.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Aha, geri pastebėjimai.

Anonimiškas rašė...

Tai populizmas tampa populizmu tik tada, kai valstybėje yra krizė? Jūs chunveibinai kvailesni negu atrodote. Kas, pripažinkime, jau savaime yra įspūdinga

Rūta rašė...

Džiaugiuosi, kad šį kartą balsavau ne už 'mažesnę blogybę', o už Lietuvai gyvybiškai reikalingą V.Radžvilo komiteto programą. Mandato negalimas - tai dar ne pralaimėjimas. Įdirbis niekur nedingo. Nėra taip paprasta tokiomis minimaliomis pajėgomis pabudinti kritinę masę mąatančių.

Anonimiškas rašė...

V.Radžvilo ir komiteto ,,Susigrąžinkime valstybę'' pasirodymas Lietuvoje po beveik 20-ies metų letargo yra tai, kas bemat išsklaidė visus melo ir iliuzijų miražus.
Staiga įvardintos tikrosios aktualijos, anei lašo sapaliojimo apie ,,partijas'' ir įteisintų vagių taprusavio rietenas - pradėti kelti tikri valstybės ir žmogaus egzistavimo prasmės klausimai bei problematika.
Svarbiausia yra tai, kad visi tie, kurie iki šiol save laikė ,,politkais'' ar ,,valstybės veikėjais'' pasijuto tuo, kuo iš tikrųjų ir yra - už mokesčių pinigus sočiai vegetuojančiomis vidutinybėmis ir prisitaikėliais prie sistemos vardan sotaus gyvenimo. Ir jie nei veinas nėra pajėgūs diskutuoti su bet kuo iš Paropatria, jau nekalbant apie prof. V Radžvilą - mainstream'ai tai puikiai mato ir supranta, todėl ir nerengiamos viešos diskusijos, nes ProPatria tikriausiai visais klausimais bemat įveiktų bet kurį sisteminių ,,partijų'' veikėją.
Todėl mainstream'ai pasirinko kitą kelią - meluoti tylėjim, t.y. nesakyti žmonėms tiesos. Net neverta aiškinti, kur gali valstybę nuvesti -arba jau nuvedė - toks baisus savęs apgaudinėjimas.
EP rinkimai labai tiksliai parodė, kd Seime šitiek metų - atsiprašau už išsireiškimą - smirdantys įvairuas plauko nomenklatūrininkai iš tiesų nėra jokie valstybės veikėjai.
Neišvengiamas ir lydimasis faktorius: galimai cenzūra bus dar labiau sustiprin, gali būti netgi griebtasi represijų, nes visi matome, kokia yra Lietuvos teisėsauga: iš kalėjimų paleidžiami narkomafijos veikėjai, mokesčių mokėtojų pinigus vagiantys sukčiai, įsitaisę valstybiniuose postuose, išvis nebaudžiami, o jeigu ir įvyksta koks formalus procesas, kad nuraminti viešąją nuomonę - jie tyliai, slapta nuo visuomenės yra išteisinami.
Ir anei vienas - pabrėžiu: ANEI VIENAS Seimo narys arba ministras niekda garsiai neįvardijo, kad valstybėje yra visiška betvarkė, kad federalizacija, svetimi pinigai ir svetimųjų valdymas stumia valstybę į pražūtį, kad reiki nedelsiant imtis priemonių sustiprinti Lietuvos valstybingumą, o pradėti reikia nuo to, kad reikia nedelsiant iš valstybinių postų pašalinti negabius ir nesugebančius dirbti valdininkus, nesvarbu, kaip jis vadinasi - Seimo narys, ministras ar dar kaip nors.
Galima prisiminti citatą iš ,,Adriano memuarų'' - būtų neblogai paklausti ape šią knygą Seimo nrių ir ministrų, o apklausą transliuoti viešai; neabejoju dėl to, ką pamatysime ir išgirsime - taigi citata: ,,Išgujus negabius valdininkus, įsakiau mirtimi nubausti blogiausius.''
Dabar, kuomet žmogaus sąmonę ir bet kokius mąstymo procesus siekiama paskandinti organizuotame chaose - nuolatinis reklamų riksmas, viešose vietose į mažus vaikus piktai žvelgiantys ,,transformeriai'' bei pykčio ir neapykantos persmelkti ,,supermenų''veidai, mąstymo cenzūra jau yra įgijusi pagreitį.
Tik šių dienų represijos atrodo kitaip: mąstantis ir sąžiningas žmogus yra paliekamsbe galimybės užsidirbti, o jeigu tokia galimybė pasiūloma - pirma žmogsu verčiamas pagarbinti, nusileknkti ir prisiekti - visi puikiausiai suprantate kam.
Štai vienas nedidelis pavyzdys: pabandykite įkalbėti LRT per TV parodyti šviesaus atminimo režisieriaus E.Nekrošiaus spektaklį ,,Pirosmani, Pirmosmani...'' pasakojimą apie vargšą dailininką ir vienintelį jo draugą - kurčnebylį kapinių sargą, kuris be žodžiu apie visa tai, kas tikra, pasako daugiau už patį geriausią oratorių. Aišku, spktaklis nebus parodytas - jis gali sukelti nepageidaujamus mąstymo procesus ne tik mažomis pensijomis ir skurdžiomis išmaldomis baigiamus išmarinti visą gyvenimą sąžiningai dirbusius pensininkus ir invalidus - spektaklis gali paveikti ir nuolat zombinamą jaunimą bei vaikus, o tada apokaliptinio žvėries balsais staugiančiai biznio mašinai bus blogai! Ir netgi jeigu nūtų ryžtasi šį spektaklį parodyti, tai iš anksto apie tai kalbama nebus, nes tokiuose ir panašiuose veikaluose išsakoma tai, kas yra svarbiausia šių dienų Lietuvos gyvenime.

Gintaras rašė...

Pasiduoti nevalia. Laukiame Jūsų Seimo rinkimuose.

Anonimiškas rašė...

Ką darytų vyras be moters?
Jei ne LinosLK įžvalga, nebūtų ir pastebėjimų.
Prisikėlęs Jėzus Kristus pirmiausia pasirodė moterims, ir tik po to vyrams.

ale, rašė...

Citata: "Ir anei vienas - pabrėžiu: ANEI VIENAS Seimo narys arba ministras niekda garsiai neįvardijo, kad valstybėje yra visiška betvarkė, kad federalizacija, svetimi pinigai ir svetimųjų valdymas stumia valstybę į pražūtį, kad reiki nedelsiant imtis priemonių sustiprinti Lietuvos valstybingumą, o pradėti reikia nuo to, kad reikia nedelsiant iš valstybinių postų pašalinti negabius ir nesugebančius dirbti valdininkus, nesvarbu, kaip jis vadinasi - Seimo narys, ministras ar dar kaip nors."

- Jūs teisingai pastebite, kad anei vienas... niekada garsiai neįvardijo.., kad reikia nedelsiant imtis priemonių sustiprinti Lietuvos valstybingumą.... Bet Jūs klystate manydamas, jog tai įmanoma pradedant nuo vienų ar kitų pašalinimų. Juk to nedaleidžia išpjarinta, suabsoliūtinta – paversta interesų tarnaite - demokratija. Turėtume atsisakyti demokratijos išvis, arba net nekliedėti apie šalinimus – antidemokratinius veiksmus. Todėl sakyčiau, kad būtina pradėti iš dar toliau. O būtent, nuo savų problemų priežasčių aiškinimosi ir vadovavimosi savo šalies žmonių interesais, o ne kliaunantis svetimų primetamais kriterijais. Svetimi primeta vien tik tai, kas tik jiems naudinga. O juk prasmę gali turėti tik tai, kas nepamina nei kieno interesų, tame tarpe, ir mūsų.

Anonimiškas rašė...

Tam valstybėje ir buriasi žmonių, suvokiančių relią padėtį, sambūriai ir politinės grupuotės, kad neliktų - cituoju tave: ,,...išpjarintos, suabsoliutintos demokratijos'' - tai ne demokratija, o oligarchinė patvaldystė, kurią reikia nedelsiant pašalinti iš valstybės adinistravimo.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Na, moteris be vyro - irgi ne kažką... ;)

ale, rašė...

Ir ką gi reiškia tas Jūsų "pašalinti"? Visų pirma, ką pašalinti? Pasakyti, kad dingtų tas, tas ir tas..? - Manau, jiems visiems nusišvilpt ant tokių sakymų. Be to, vietoj dingusių, dar geresni jų vietas čia pat užimtų... O gal abstrakčiai visus oligarchus gėdinti, gėdinti.., kol neapsikentę patys visi kaip vienas savo valia nustos piktnaudžiavę, ar užleis vietą sąžiningiems(?) basiokams? - Paradoksas iš to čia gaunasi, juk šioje "politinėje" grupuotėje tyčiojamasi iš visų basiokų, jie vadinami vatnikais, koloradais, ar dar kokiais neomarksistais kultūriniais.., kažkokiais tai, neva, mutantais iš ekonominių marksistų. Suprask, šio sambūrio svajonė - jodinėti patiems ant tų pačių basiokų kuprų, nukrapščius nuo jų kuprų dabartinius begėdžius oligarchus. - O tai liaudžiai kas iš tokio "lovų perstūmimo"? Kodėl dabar ji turėtų patikėti tais, kurie teisingumo iš esmės klausimo vengia?

Anonimiškas rašė...

Nemoki tu apklausti, Ale. Nemoki išklausti to, ko jums reikia.
Suprantu, kad domina metodai ir būdai, kaip tai bus padaryta.

ale, rašė...

"Tai"(?) - nebus niekaip padaryta. Tas jau nebeįmanoma iš principo. Juk aiškiai parodžiau, dėl kokios priežasties paskui šią kompaniją žmonių masės aklai neseks, kaip nebeseks aklai ir paskui jokią kitą kompaniją, iš inercijos vis dar bandančią pūsti miglą žmonėms į akis. Išsivysčius internetinėms technologijoms, o tas fizikiniais terminais reišktų - atsiradus toliveikiai sąveikai visuomeninėje aplinkoje - bet koks falšas nebegali išlikti neišaiškintu ir nepaviešintu. Galima būtų užblokuoti dabar funkcionuojančius internetinius tinklus, bet žinojimo, kad tokie ryšiai yra įmanomi, niekaip neįmanoma ištrinti iš žmonių atminties. Ar vienokiu, ar kitokiu būdu toliveika tarp žmonių (kaip natūralių fizikinių elementų) vis vien atgimtų, ir tas jau niekaip nebesustabdoma. Važiuojančių ant kitų sprando era baigėsi, tokio dalyko artimoje ateityje nebeliks visuomenėje, kaip nėra išlikusių panašių dalykų visame fizikiniame pasaulyje tarp jokių natūralių - jaučiančių ir todėl suvokiančių - būties elementų. "Mokslininkai" sako, neva žmogaus protas negali suprasti mikropasaulyje besireiškiančių kvantinių efektų. Greitu laiku turėtų būti atskleista, kad tokiu pat principu funkcionuoja visuomeninė aplinka. Skirtumas tik tas, kad mikropasaulio elementų elgseną mes galime stebėti tik iš šalies, o visuomeninio reiškinio dalyviais esame mes patys. Mūsų "pasirinkimai" visuomeninėje terpėje yra toks pat Neapibrėžtumas, kaip ir Heizenbergo atrastas/išaiškintas besireiškiantis mikropasaulyje. Mikrokosmosas ir sociumas funkcionuoja pagal analogiškus principus. Visuomeniniai santykiai - taip pat yra fizikinė sąveika. Kai tas taps visiems akivaizdžiu faktu, gyvenimas pasikeis iš esmės. Kaip? - Pasidarys savaime aišku, kai bus pripažintas toks faktas.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
ale, rašė...

Pikčius: "Ne, tavarišč "ale", tie "basiokai" ir vatnykai-koloradikai NĖRA tapačios kategorijos, neišdegs tamstelės primityvi apologetika".

Labai teisingai čia, fašistėlį Pikčiau, rokuoji, tos kategorijos visiškai skirtingos, tiesiog - priešingos. Bet tokią tiesą apakintas pikčio tamstelė gali išpažinti tik teoriškai, o kai praktiškai susiduri su normaliais žmonėmis, tai ant jų išlieji savo neapykantos skystimą, išvadini vatnykais-marksistais. Juk patologiškai negali pakęsti normalių, įsitikinęs, kad tai marksistų mutantai, dabar jau neomarksistai. Ir jau nebekeista, kad globalių korporacijų bei bankirių nusamdytus pidarus vaidinti bei apsimetinėti marksistais, su tikslu kompromituoti marksistus, laikai tikrais marksistais.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
ale, rašė...

Pik'tas Kažinkavičius -31 01:21: "Praktiškai tobulas mano ... medžio beždžionės, įrodymas."

- Aišku, Pikčiau, esi tikras Brežinevo anūkas. Tam irgi buvo būtina Lenino tiesų pagrindimui ieškoti vėl ir vėl vis naujų įrodimų...

Sodininkas Antaninis rašė...

Šmaikštaujate. O LIETUVIŲ TAUTA eina velniop...

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
item