Prancūzijoje planuojama steigti turkiškas mokyklas

Turkijos prezidentūros nuotr. Turkijos prezidentas Recepas T. Erdoganas paskelbė planuojantis Prancūzijoje įsteigti naujas turkiškas mo...

Turkijos prezidentūros nuotr.
Turkijos prezidentas Recepas T. Erdoganas paskelbė planuojantis Prancūzijoje įsteigti naujas turkiškas mokyklas, skelbia Le Point. Gegužės 20-21 dienomis Turkijos prezidento įgaliota delegacija gegužės lankysis Prancūzijoje, kurios tikslas – kaip teigiama – išsaiškinti mokyklos įsteigimui reikalingas sąlygas.

Le Figaro teigimu, Turkijos valdžia daugiau informacijos apie tokių institucijų atidarymo aplinkybes žiniasklaidai pateikti nesiteikė. 

Prancūzijoje yra daug tarptautinių mokyklų, kuriose gali mokytis ir turkai. Vis tik manoma, kad naujosios turkiškos mokyklos nuo jų gerokai skirtųsi, nes jų mokymosi programas rengtų pati Turkijos valdžia. Ne paslaptis, kad dabartinės Turkijos mokyklų mokymo programos yra parengtos remiantis sunitinio islamo nuostatomis.

R. Erdoganas neslepia to, kad švietimo sistemos pertvarkos yra Turkijos islamizavimo priemonė. Dar 2012-aisiais, pristatęs švietimo reformas universitete, jis paskelbė norintis „suformuoti dievišką kartą“. Nuo to laiko Turkijoje ypač išaugo sustiprintas islamo studijas siūlančiose mokyklose besimokančių mokinių skaičius: 2017-aisiais 1408 tokio tipo mokyklose mokėsi ~517 tūkstančių moksleivių. Visi moksleiviai, kurie neišlaiko kitokių mokyklų atrankos egzaminų, automatiškai įregistruojami į tokio tipo mokyklas.

2017-aisiais į daugumos Turkijos švietimo institucijų programas integruotas ir „džihado“ koncepcijos išaiškinimas. „Džihadas yra mūsų religijos dalis ir švietimo ministerijos užduotis yra užtikrinti, kad ši sąvoka būtų išaiškinta teisingai ir tinkamai“, – įsitikinęs Turkijos švietimo ministras Ismetas Yilmazas. Ministras tuomet pabrėžė, kad kalba ne apie „šventąjį karą“, bet apie „gerąjį džihadą“, kuris didina „meilę tėvams“.

Parengta remiantis užsienio žiniasklaidos informacija.

Susiję

Ugdymo politika 458146640353792568

Rašyti komentarą

4 komentarai

Pikc Kažinkavičius rašė...

O seube, kaip netikėta! :D
Beje, jeigu jau lietuvinam, tai turėtų būti Redžepas T. Erdoanas.

Anonimiškas rašė...

Nei Š nei N nenorės atsilikti. Po Marakešu Linkevičius suraitė parašą. Š ir N uolūs valios vykdytojai. Jiems ir įsakinėti nereikės. Jie iš tų, kurie puikiai suvokia šeimininko mąstymo kryptį ir norus.

Anonimiškas rašė...

Europos islamizacijos buldozeris rieda per visas sritis.
Labanakt, lietuviai, miegokit toliau ir rinkit kolaborantus į valdžią..

Pikc Kažinkavičius rašė...

Kad gal čia ne tiek jie renka, kiek jiems parenka. ;)

item