Praėjus 700 metų po Rekonkistos Sevilijoje statoma pirmoji mečetė

Sevilijoje, gilias katalikiškas tradicijas turinčiame Ispanijos didmiestyje, nuspręsta pastatyti pirmąją mečetę nuo Rekonkistos laikų. Ši...

Sevilijoje, gilias katalikiškas tradicijas turinčiame Ispanijos didmiestyje, nuspręsta pastatyti pirmąją mečetę nuo Rekonkistos laikų. Šis įvykis reikšmingas tuo, kad per praėjusius 700 metų šiame Andalūzijos regiono mieste nebuvo pastatyta nė viena nauja mečetė.

XIII amžiuje vykusios Rekonkistos metu Sevilijos miestas buvo atsiimtas iš musulmonų. Tuomet Sevilijos Rekonkistai vadovavęs Ferdinandas III Kastilietis teigė: „Aš šio miesto iš mahometonų valdžios neatsiėmiau tam, kad šimtai maurų čia pasiliktų praktikuoti savo stabmeldiškas apeigas.“ Šie karaliaus žodžiai ir ženklino pradžią laikotarpio, kuomet mečečių statybos Sevilijoje tapo nebepageidautinos.

Mečetę Sevilijos San Jerónimo srityje aktyviai buvo bandyta pastatyti prieš 9 metus. Bet tuomet šių planų atsisakyta, sulaukus didelio gyventojų pasipriešinimo.

Bet šiandien situacija pasikeitė ir statyboms masiškai nebesipriešinama. Musulmonų skaičius Ispanijoje auga ir jau pasiekė 4 proc. visų gyventojų. Be to, mečetės statybos projektui gausiai aukojama.

Vien buvęs Sevilijos Sevilla futbolo klubo žaidėjas Fredi Kanoute šios mečetės statybai paaukojo 300 tūkstančių eurų. „Darau tai tam, kad mieste išsaugočiau islamišką pamaldumą“, – savo motyvaciją aiškina Malio pilietybę turintis buvęs profesionalus futbolininkas.

Parengta remiantis užsienio žiniasklaidos informacija.

Susiję

Pažangos ideologija 3958552714091495232
item