Marcus Roberts. Pasaulinis moterų deficitas. Kas, kur ir kodėl?

2005 – 2020 laikotarpio duomenys. Šaltinis: data.un.org/ y-news.lt Kaip jau daugelį kartų minėjau šiame tinklaraštyje, XXI a. demog...

2005 – 2020 laikotarpio duomenys. Šaltinis: data.un.org/

Kaip jau daugelį kartų minėjau šiame tinklaraštyje, XXI a. demografinis motyvas bus ne populiacijos sprogimas, bet atvirkščiai – gyventojų skaičiaus stagnacija ir senėjimas (visur, išskyrus Afriką). Kaip visuomenės ir ekonomikos į tai reaguos yra didieji amžiaus nežinomieji.

Be to, atsirado priežasčių manyti, kad dabartiniai demografiniai modeliai yra netikslūs dar vienu aspektu. Ką tik Singapūro Politikos studijų instituto (Institute of Policy Studies, angl.) tyrėjų komanda, vadovaujama dr. Fengqing Chao pristatė naujo penkerių metų trukmės tyrimo rezultatus, apie moterų ir vyrų skaičiaus santykį pasaulyje.

Paprastai berniukų gimsta šiek tiek daugiau nei mergaičių: kiekvienam šimtui moteriškos lyties naujagimių gimsta vidutiniškai 105 vyriškos lyties kūdikiai. Manoma, kad taip yra todėl, jog vyrai dažniausiai yra silpnesni, o jų mirtingumas kūdikystėje – didesnis. Taip pat vyrai greičiau miršta sulaukę pilnametystės. (Kiekvienam šimtamečiui, gauvusiam karalienės sveikinimo telegramą, galima rasti keturias tokio pagerbimo sulaukusias moteris.)

Tačiau naujame tyrime nustatyta, kad neteisinga tikėtis, jog šis natūralus lyčių balansas yra pastebimas visuose pasaulio regionuose. Jau kelis dešimtmečius daugely vietų moterų ir vyrų skaičiai smarkiai skiriasi nuo istorinės normos. Trumpai tariant, kuriose visuomenėse noras susilaukti berniuko yra toks stiprus, kad negimusios mergaitės abortuojamos, taip sukeliant rimtų pasekmiu globalinei lyčių pusiausvyrai.

2005 – 2020 laikotarpio duomenys. Šaltinis: data.un.org/
Vien Indijoje ir Kinijoje šiuo metu gyvena apie 50 milijonų daugiau vyrų nei moterų. Kinijoje 2005 m. lyčių santykis siekė apie 118 berniukų šimtui mergaičių. Šie kinų berniukai, iš kurių daugelis neturės santuokos ar šeimyninio gyvenimo perspektyvos, kaip tik dabar ima pasiekti suaugusiųjų amžių. Taigi vyrų pertekliaus pasekmės dar tik įsibėgėja.

Nors už globalų moterų trūkumą labiausiai atsakingos Azijos šalys-milžinės, panašios tendencijos pastebimos kai kur Europoje (Albanijoje, Armėnijoje, Juodkalnijoje) bei Afrikoje (Tunise). Pasauliniu mastu ši tendencija dar labiau komplikuoja tikėtinus demografinės žiemos padarinius. Pasak Darrello Brickerio, vieno iš knygos „Tuščia planeta“ (Empty Planet, angl.) autorių:

„Jei vienintelė gyventojų dalis, galinti „parūpinti“ vaikų, yra moterys iki 45 metų, jų reikšmingas trūkumas, akivaizdžiai atsilieps bendrai gyventojų skaičiaus raidai.“

Be to, jei dabartiniai modeliai pervertina moterų skaičių, tai tik dar labiau aktualizuoja autoriaus prognozes, kad pasaulio gyventojų skaičius pradės mažėti maždaug po trijų dešimtmečių ir kad dabartinės JTO naudojamos gyventojų skaičiaus prognozės nėra patikimos.

Tokios yra blogos naujienos. Gera žinia yra tai, kad neadekvatus lyčių santykis po truputį taisosi. Pavyzdžiui, 1990 m. Pietų Korėjoje šis santykis buvo 115 berniukų šimtui mergaičių. Nuo to laiko, ėmus kritikuoti socialinį spaudimą susilaukti sūnaus, šis santykis sugrįžo į natūralesnį lygį. Netgi Kinijoje pageidavimas susilaukti būtent berniuko darosi mažiau priimtinu ir, panašu, kad abortai lyties pagrindu pamažu tampa socialiniu tabu. Tačiau, nors lyčių santykis galbūt pagaliau juda teisinga kryptimi, tokioms šalims kaip Kinija prireiks dešimtmečių, kad atstatyti normalų berniukų ir mergaičių gimstamumo santykį.

Y-News

Susiję

Marcus Roberts 1154481789734158558
item