J. Petersono knyga „12 gyvenimo taisyklių“ pasirodė ir lietuvių kalba

jordanbpeterson.com nuotrauka Paglostykite gatvėje sutiktą katę . Prieš kritikuodami pasaulį sutvarkykite savo namus . Tokias taisykles...

jordanbpeterson.com nuotrauka
Paglostykite gatvėje sutiktą katę. Prieš kritikuodami pasaulį sutvarkykite savo namus. Tokias taisykles bestseleryje „12 gyvenimo taisyklių: Chaoso priešnuodis“ pateikia Kanados psichologijos profesorius, šiandien pasaulinė žvaigždė Jordanas Petersonas. Kas slypi po šiais teiginiais? Tai – knyga, kuri padės išverti gyvenimo išbandymus. Knyga jau išversta daugiau nei į 40 kalbų, o autorius tarsi roko žvaigždė turi keleriems metams į priekį suplanuotus knygos pristatymo turus.   

Vieni J. Petersono knygą „12 gyvenimo taisyklių: Chaoso priešnuodis“ laiko gyvenimo vadovu, kiti negailestingai ją kritikuoja, tačiau, akivaizdu, kad ši knyga tapo reiškiniu ir abejingų nepalieka. Kur slypi jos paslaptis dabar jau galima išsiaiškinti į rankas paėmus ir lietuvišką leidimą.  Į lietuvių kalbą knygą vertė Daiva Vilkelytė, išleido „Tyto alba“.

Kodėl mus reikia kažkieno surašytų taisyklių?

Knyga „12 gyvenimo taisyklių. Chaoso priešnuodis“ – vieno įtakingiausių šių dienų mąstytojų atsakymas į tai, koks turėtų būti prasmingas, visavertis gyvenimas, ir svarbiausia – ką kiekvienam iš mūsų reikėtų daryti, kad to pasiektume. Pasaulis nuolat keičiasi, yra nenuspėjamas ir dažnai nesaugus, griūva šeimos, politinė santvarka, švietimo sistema nebetenka pasitikėjimo. Tai, kas buvo saugu ir patikima, darosi pavojinga ir miglota. Kaip rasti atramą? Kaip išlaikyti tvirtą vertybinį stuburą? Kaip atskirti, kas bloga, o kas – gera, ir kaip reikėtų elgtis didžiuliu tempu kintančiame pasaulyje?

J. Petersonas šioje knygoje suteikia galimybę chaoso kupiname, nenuspėjamame ir nepatikimame kasdieniame gyvenime atsiremti į pačius save. Svarbiausia – laikytis 12 taisyklių, pagrįstų mokslo atradimais, sveiku protu ir žmonijos sukaupta gyvenimo patirtimi. Šioje knygoje – drausmė, laisvė, nuotykiai ir atsakomybė, pasaulio išmintis, išgryninta ir suvesta į 12 praktiškų ir išmintingų taisyklių, 12 priešnuodžių, skirtų kiekvienam protingam šiuolaikinio pasaulio gyventojui, norinčiam išsivaduoti iš aplink tvyrančio chaoso.

Nors ši knyga kartais apibūdinama kaip saviugdos knyga, tačiau jos tikrai negalime vadinti viena iš daugelio tokio tipo knygų. Gyvenimas yra tragiškas ir gyvenimo tikslas nėra būti laimingam, mes visi galime pavirsti pabaisomis, teigia provokuoti mėgstantis knygos autorius. Tai vargiai galima pavadinti daugelio saviugdos knygų pagrindu, tačiau šie teiginiai nesustabdo milijonų žmonių noro atsiversti šią knygą. Ne, J. Petersonas nėra gniuždantis ir vilties nepaliekantis pesimistas, tiesiog jis nekuria iliuzijos, kad gyvenimas – vien lengvas pasivaikščiojimas, autorius knygoje padeda surasti atramas sudėtingoje kasdienybėje.

Kaip J. Petersonas tapo roko žvaigžde

Vienas ryškiausių visų laikų Kanados mąstytojų, akademinio pasaulio roko žvaigždė, iš pusiausvyros neišvedamas dešinys radikalas, ant mados žurnalų besipuikuojantis stilingas intelektualas... Galėtume surasti dar daug apibūdinimų J. Petersonui. Tačiau kodėl pastaraisiais metais jis tapo tikra žiniasklaidos, socialinių medijų ir net memų žvaigžde?

J. Petersono Youtube kanalai turi pusę milijono sekėjų, o vaizdo įrašai peržiūrėti daugiau nei 35 milijonus kartų. Pavyzdžiui, milžiniško populiarumo sulaukia jo paskaitos apie Senąjį Testamentą – biblinių istorijų reikšmę žmogaus psichologijai. J. Petersonas sugeba susieti psichologiją, antropologiją, politiką, lyginamąją religijotyrą, kad sudėtingus dalykus galėtų paaiškinti paprastai ir įdomiai, o kartu sukurti tvirtą pagrindą po kojomis, ant kurio atsistoję pasijustume geresni ir stipresni.

Tačiau ne mažiau dėmesio sulaukia ir jo gana griežti ir tiesmuki pasisakymai apie lyčių skirtumus, homoseksualumą, darbo užmokesčio nelygybę. Labiausiai dėmesio centre Toronto universiteto profesorius atsidūrė dar prieš trejus metus, kai atsisakė vartoti lyties atžvilgiu neutralius įvardžius universitete. Tai daryti įpareigojo priimtas naujasis įstatymo projektas. J. Petersonui išreiškus kritišką požiūrį įstatymą, vieni profesorių palaikė, o kiti niekino, universiteto miestelyje kilo demonstracijos ir J. Petersonas tapo transseksualus palaikančių protesto akcijų objektu. Dar daugiau ginčų kilo kai jis viešai apgynė Jamesą Damore‘ą, Google darbuotoją, atleistą už viešą pasisakymą, kad tarp lyčių egzistuoja prigimtiniai skirtumai. J. Petersonas teigė, jog tai tėra paprasčiausia mokslo pripažinta tiesa.

Nors dėl tokių pasisakymų jį imta laikyti kraštutiniu dešiniuoju, atrodo, kad jo pažiūros kur kas platesnės. J. Petersonas palaiko socializuotą sveikatos apsaugos sistemą, turto perdalijimą taip padedant vargingai gyvenantiems. Pats save jis apibūdina kaip „klasikinį britų liberalą“. J. Petersonas sako, kad svarbiausia vertybė individas, tai – Vakarų kultūros pagrindas. Akivaizdu, kad šiandien jis tapo viešuoju intelektualu, kurio nuomonės visuomenė laukia pačiais aštriausiais klausimais.

Į įsiaudrinusių skeptikų kausimus, kas jis mano esąs, kad drįsta taip viską sudėlioti į lentynas, jis ramiai atsako: „Esu žmogus, kuris bijo. Šią knygą rašiau ne tik kitiems. Ji įspėjimas ir man pačiam. Sakau sau: Ką pasėsi, tą ir pjausi. Būtent to išmokau per dvidešimt klinikinės praktikos metų. Prisiekiu, jog per visą savo gyvenimą nesu matęs nė vieno, sugebėjusio išsisukti nuo to, ką padarė“, – pastebi psichologas, knygos „12 gyvenimo taisyklių: Chaoso priešnuodis“ autorius J. Petersonas.

Leidyklos „Tyto alba“ informacija

Susiję

Skaitiniai 7834533048117708778

Rašyti komentarą

31 komentaras

Henrikas Miuleris rašė...

Per visą šią reklaminę Tyto Albos diarėją visiškai pamirštas buvo 'universalaus skeptiko' archetipas, kuriam, manau, maga sužinoti, kas sudaro p. Petersono stuburą. O jį sudaro F. Nyčės, K. Jungo, M.Heideggerio, J. Piaget, F. Dostojevskio, A. Solženytsino raštai.

Ponas Petersonas dar įdomus ir tuo, jog yra aršus 'postmodernaus neo-marksizmo', Vakaruose išperėjusio ištisą išglebusių bailių sutrikusia orientacija kartą, priešas, šį faktą minintis kiekvienai progai pasitaikius. Jo planuose yra suduoti rimtus smūgius šiam iškerojusiam vėžiui universitetuose - pradedant marksistine priespaudos/nuskriaustojo identitetų politikos samprata su visomis iš to sekančiomis po-temėmis, ir baigiant 'ekonominiu neo-liberalizmu' įvelkant studentą į skolas už mokslą iki gyvenimo vidurio. Sąjungininkai irgi ne pienburniai, todėl galimas atvejis Hegelio švytuoklė suveiks mums dar gyviems esant.

Knyga taip pat pravers įvairiems polit-teologams, sielovadininkams, orientalistikos ekspertams, biznio strategijų seminaristams bei įvairiems supermamyčių sėkmės treneriams, pardavinėjantiems bilietus į įvairius lyderystės bei gerą gyvenimą užtikrinančius genties susirinkimus, potrauminius sindromus gydančius joga ir kvėpavimo pratimais.

Taip kad ruoškitės.

Anonimiškas rašė...

Neprofesionali rinkodara namų šeimininkėms. Viskas jau labai, labai, labai seniai atrasta, žinoma. O čia kažkas kažką pervirškina ir galimai nepataisomai sugadina. Kada bus reklamuojamos knygelės „kaip tapti milijonieriumi per 100 dienų“? Tai būtų daug aktualiau eiliniams Lietuvos darbo žmonėms, paprastiems mirtingiesiems.

Unknown rašė...

"Knyga jau išversta daugiau nei į 40 kalbų". Tai rodo, kokiu dvasiniu kiču minta pasaulis.

Unknown rašė...

to Henrikas-del LGBTistinio liberalmarksistinio metastazinio issikerojimo-univeruose sutinku,matau tuos destytojus kurie gauna alga gera ir bijo ja prarast,jei pasakys,ka jie is tikro galvoja(neskubu ju smerkt,valia ir drasa-paremta ismintim ,ateinancios is tikejimo ir Dievo Malones-nebera tokia dazna,bet DOSTOJEVSKIS??tas ,Dostojevskis-ne Nytce,kuris valge savo ekskrementus,gyvenimo pabaigoje ir sake pries tai -nepasiklyskit mano skaitiniuose-Dostojevskis,jei jis to stuburo slankstelis,tada nera taip blogai.Dostojevskis,kuris parase Didiji Inkvizitoriu!atmeskim solzenitcina,nytce,tuo labiau joga su meditacija-nesuplakim visko i viena-komentuojant,praplaukiant pavirsium.pasidomekim Dostojevskiu,kuris rase apie liberastus,LAISVE BE DIEVO VEDA I PACIA DIDZIAUSIA VERGOVE.ko zmonems reikia ?stebuklo,duonos ir ka pagarbint(DIDYSIS INKVIZITORIUS)..tegu skaito siuolaikinius autorius,jei ju stuburas-Dostojevskis,gal ir Dostojevski skaitys,o dar geriau ,jei idemiai skaitys ir isigilins,neplaukdami pavirsium,o isklause issamesnes analizes jo kurybos-nors paradoksas,kai Dostojevskis bandydavo paaiskint,ka pats parase,jam ne visai tai pavykdavo,tai buvo ,tarsi apreiskimai,tai ka jis rase.-siokia tokia metafizika.(joga,nytce,solzenytcinas,kaip uzdirbt milijona - liberalizmas,komentuojant putas nusisluostykim nuo lupu,nu lyg tai be putu,si kart)

Anonimiškas rašė...

Knygų rašinėjimas, vertimas, spausdinimas, pardavimas ir t.t. yra verslas. Šiais laikais bet kas, bet ką gali rašyti ir pardavinėti.

Anonimiškas rašė...

Jeigu knyga tik tokia, kad ji verta tik verslo, tai jau ne knyga, o fastuoas popierius.
Tikra knyga yra suvokimo, proto, išminties, huoro, talento - vadinkite kas kaip norite - visuma.

Anonimiškas rašė...

Puiki knyga Skaiciau anglskai. Ypac verta perskaityti jauniem zmonem ir paaugliam.

Anonimiškas rašė...

Knyga nieko verta, iš esmės absurdo kratinys. Pats autorius yra bailys ir patalogiškas melagis kuris pradėtų verkt paskaitęs Pro Patria, labai ironiška, kad čia reklamuojama jo knyga :) Pabaigai paliksiu šio genijaus įžvalga angliškai "Falsehoods have consequences. That’s what makes them false."

Anonimiškas rašė...

Vakaruose tokių rašytojų yra tūkstančiai. Tai, kas prieš tūkstančius metų žmonijos atrasta, kas yra surašyta šimtuose iškiliausių pasaulio filosofų knygose, įvairiausių tikėjimų raštuose, dabar pateikiama, kaip savos, originalios mintys. Knygynuose apstu visokiausio išversto niekalo. Kalnai neišpirktų knygų, kurios neturi jokios išliekamosios vertės.

Anonimiškas rašė...

„Paglostykite gatvėje sutiktą katę“ ir užsikrėskite toksokaroze, toksoplazmoze ar echinokokoze.

Anonimiškas rašė...

Negaliu atsispirti pagundai nepaklausęs: Nyčė, Jungas, Dostojevskis tikrai yra Petersono ,,stuburas''? - jei taip, kokiu rakursu?
Ar 12 taisyklių būtų laikytinos sąmoningu kontrasiužetu, ar fasadiniu sarkazmu?
Jeigu p. Petersonas, kap kad jūs sakote, Henrikai, yra aršus postmodernaus neomarksizmo priešas, tuomet Nyčės inversijos, Jungo ,,a la systeme'' ir Dostojevskio ,,o jeigu...?'' su tokia Petersono pozicija vargu ar dera.
Henrikai, tiesiog būtų įdomios tavo pastabos.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

Tai, kad Petersonas pats liberalus kairysis kuriam didžiausia problema net ir dabar atrodo dešinieji.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Na, su tokiu požiūriu (https://twitter.com/jbpetersonquote/status/999039888258301952) jis iš principo negali būti liberalus kairysis.

Aina Pakeltė rašė...

Gerbiamas, Anonimiškas, jūsų komemtaras labai prastai informuotas ir susidaro įspūdis, kad nesigilinote į knygos turinį, o juo labiau visą Jordan Peterson daromą darbą, kuris keičia žmonių gyvenimus ir įtakoja politiką pačia geriausia prasme. Petersonas - žmogus ir intelektualas, kurio idėjas verta išgirsti ir perleisti per save. Aš be galo laukiau šios knygos vertimo ir tikiuosi, kad mano vaikai ją skaitys. Pirksiu ją ir dovanosiu kitiems, kaip didelę vertybę.

Henrikas Miuleris rašė...

''Ar 12 taisyklių būtų laikytinos sąmoningu kontrasiužetu, ar fasadiniu sarkazmu?''

-
ne, tai veikiau jo popsas, šparingas. Civilizacijoje, praradusioje savo pamatus, tikslą ir prasmę, akivaizdu, kad atsiranda žmonių, norinčių pasitikti ''virsmą'' su kuo mažiau nuostolių. Mes stebime pokrikščioniškąsias Vakarų keistybes tarytum tai mūsų visiškai neliestų, tarytum mūsų nelaukia panašios problemos artimoj ateity. Tikrai keistas požiūris, turint omeny kad mūsų potente tik vakar pasiekė lygį normaliai išsiversti Heideggerį.

Kas liečia archetipus. Arčiau prie širdies toks žmogus kaip ponas Petersonas, nei akademikas, savo gyvenimą statantis ant Markso, Markuso, Derridos, Froido. Skonio reikalas. Taip pat kaip pats plaukiąs prieš srovę, negaliu nesimpatizuoti žmogui, savo metodiką išskirtinai stačiusio ant Karlo Jungo, kurio vien paminėjimas jį supančioje akademijoje būdavo kaip keiksmažodis tuos ištisus dešimtmečius, kuriuos jis plūkėsi auditorijoje niekam nežinomas. Sutinku, pavadinimas kičinis, bet nespręskime pagal viršelį, per savo gyvenimą jis nuveikęs ir kitų dalykų. Yra ir kita jo knyga, rimtesnė, 'Maps of meaning', taip pat galite pasižiūrėti jo diskusijas su Sam Harris Vankuveryje - tikrai pravers susidaryti vaizdą apie p. Petersono kalibrą o ir pabandyti įžvelgti, kurlink mus nuneš dekonstrukcija. P. Petersono misija šiuo atveju ne pigūs triukai kaip pasigerinti well-being, o kaip pasitikti žmogaus dvasiai detrimentalius dekonstrukcijos su visais tais ''-izmais'' padarinius pokrikščioniškąjai būčiai.

Tą aš ir turėjau omeny savo komentaro trečioj pastraipoj, kaip matai, kogero, daug ką trigerino putotis ir po kelis kartus šnekėti įvairias nesąmones tie pasąmoningai save atpažinę sutvėrimai, kuriuos eilę metų matant užsiimant visokiais niekalais ir mąstant niekalus, apimdavo permanentinis svetimos gėdos jausmas. Taigi, 'virsmo' metu mūsų ateitį geriau tegu veikia protingi, disciplinuoti, kompetetingi, tvarkingi žmonės nei ta vidutinybių banda, apie kurią mus dar yra įspėjęs Nyčė.

Tikiuosi atsakiau į klausimą kolega, negaliu rašyti paklodės.

Sėkmės!

Unknown rašė...

Super knyga! Peterson yra ne pop žvaigždė, o gilus intelektualas ir žmogus, kurį verta išgirsti ir perleisti jo idėjas per save. Ši knyga yra turtinga ir daugiasluoksnė, išsiskirianti iš kitų. Džiaugiuosi, kad pagaliau ir lietuvišką vertimą turime. Norėčiau, kad mano vaikai skaitytų šią knygą. Dovanosiu ją draugams. Negaliu susilaikyti neparašiusi atsako į nepagarbius komentarus apie moteris - supermamas ir namų šeimininkes. Esu sąmoninga visuomenės narė, kūno terapeutė, žmona, mama (gal net ir supermama :), ir žinoma, grįžusi iš darbo, esu namų šeimininkė. Gerbiu save už tai ir esu gerbiama kitų. Berašydama prisiminiau ir Petersono mintis, kad nėra banalių darbų, o svarbu, ar stengiesi jį atlikti gerai. Kita Peterson mintis, kad turi pastovėti už save. Ir net jei moteris būtų tik namų šeimininkė, ji puikiai pasielgtų pasakiusi: "Ponai, namų šeimininkių kritikai, pažvelkite į vidinius motyvus, dėl ko norisi žeminti kitus.". Petersono žodžiais kalbant: "Intelektualas tėra liliputas su didele galva ir didele burna, jei kitos jo asmenybės sritys yra neišvystytos". Praktikuokime pagarbą ir palaikymą vienas kitam. Aina

Henrikas Miuleris rašė...

Kur problema? Psichuškėj Nyčės kojūgalyje stovėjote ir matėte tai, ar čia koprofaginės fantazijos? Jei tai ir būtų buvus tiesa, tai niekaip nenubraukia fakto, kad žmogus dar prieš tai nuspėjo Vakarų civilizacijos bėdas amžiams į priekį. Ir niekada nesupratau dviejų tipų žmonių : rašto aiškintojų ir klaidingai tekstą suvokiančių. Tarytum negalima semtis išminties ir iš Dostojevskio, ir iš Nyčės. Ar ir iš ruso, ir iš vokiečio. Baikit jūs šitus žaidimus, kartais atrodot stačiai nesubrendusi.

Anonimiškas rašė...

Kai kairė iškėlė isterija dėl Brett Kavanaugh, jis sakė, kad net ir paskirtas teisėju jis turėtų atsistatydinti :) Kai Faith Goldy buvo pakviesta į dešiniųjų podcasta jis išmetė ją iš "free speech" renginio :) ir t. T ir t. T Jo veiksmai kalba garsiau nei gibberish kalbos. Pvz "I would say that I don’t think that facts are necessarily true. So I don’t think that scientific facts—even if they are correct from within the domain that they were generated—I don’t think that that necessarily makes them true…” Genijus! Daugiau neturiu ką pridurti.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Unknown rašė...

Manau, čia "nesubrendęs", jūsų žodžiais, ne aš. Man tas žmogus (10.36) labai subrendęs, nepalyginti brandesnis už visus čia komentuojančius. O mano komentaras tebuvo kuklus pastebėjimas apie kičą 10.03, nes ant tokių petersonų man nusišvilpt ir net gaila bent porą ilgesnių sakinių jiems skirti.
Dėl Dostojevskio kaip tik ir pagalvojau, kad tik tokie superintelektualai ir gali į vieną krūvą sumesti jį, Nyčę, Heidegerį, Solženicyną ir kas tik pakliūva, ir iš visų semtis patirties. Čia panašus atvejis, kai į vieną gretą sustato Budą, Mahometą, Kristų, Konfucijų ir pan., ir iš visų vienodu principu "semiasi patirties".
Na, ponas Miuleri, jūs labai mokytas, bet aš tingiu daugiau rašyti. Nepainiokite mudviejų su unknownu, nes jo stilius labai skiriasi nuo manojo.

Unknown rašė...

Štai tipiška Petersono vartotoja, "perleidusi jo idėjas per save".

Henrikas Miuleris rašė...

Gerai! Tai pasivadinkite kaip nors. Ir Kristus smerkia tinginyste.

Anonimiškas rašė...

Ačiū, Henrikai.
Jau viena nuomonė yra, galima imtis skaityti knygą. Aišku, kad tai daugiasluoksnis veikalas, o kompozicinis sprendimas - autoriaus reikalas.
Beje, gerai pastebėjai dėl pavadinimo - kaip tik būtent pavadinimas man ir pasirodė savitas.
Nieko tokio: mano mėgstamiausia knyga - Akselio Miuntės ,,Knyga apie San Mikelę'' - irgi pavadinta.... sakykime, A. Miuntė rado pavadinimą savo kūriniui.
Henrikai, neįsižeisk, bet ar nenorėtum pasikeisti pseudonimo?

Anonimiškas rašė...

Siunta tie kuriems "tarp vyrų ir moterų yra skirtumų" jau atrodo kažkas baisaus. Esu susipažinęs tiek su "Maps of meaning" tiek su kitais jo darbais, įskaitant podcasta su Sam Harris,siūlau susipažinti pačiam,o ne skaityti apaštalų išaiškinimus, nes jie visi skirtingi :)) Geros dienos.

Henrikas Miuleris rašė...

''Henrikai, neįsižeisk, bet ar nenorėtum pasikeisti pseudonimo?''

Baikit juokus, aš esu šio PP komentatoriaus Der Schatten, kaip Herr Jungas pasakytų.

Anonimiškas rašė...

„Kita Peterson mintis, kad turi pastovėti už save“ - anksčiau tai nebuvo aišku? Vajetau, vajetau, kiek yra žmonių, kurie nesugeba gyventi be kitų paprotinimo, be kitų nukreipimo, be kitų nurodymo klauptis... O savas protas yra? Ne? Tada laukite nurodymų iš kitų protų. Ir pakluskite.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Noras pasiklausyti protingo žmogaus minčių ar jas perskaityti NIEKAIP NEREIŠKIA atsisakymo vadovautis savo protu - o štai pozicija "aš pac če viska žinau!" kaip tik yra ydinga. ;)

Pikc Kažinkavičius rašė...

"įskaitant podcasta su Sam Harris" - tada sarkazmas ("Genijus! Daugiau neturiu ką pridurti.") atrodo juo keisčiau. Galima Petersono pozicijai pritarti arba ne, bet arogantiški pareiškimai "tas durnius če tiesiok nusišneka" yra tiek pat neadekvatūs, keik ir aklas garbinimas.

Anonimiškas rašė...

Kaip tamsta nustatėte, kad jis protingas? Kokiu prietaisu nustatote protingumą - kvailumą? Kad parašė, tai jau protingas? Tai visi čia komentatoriai protingi, nes visi rašo? Ir prezidentas protingas, nes ji ar jis yra prezidentas, ir ministras protingas, nes jis yra ministras, ir šventikas protingas, nes gerai gauna grynais už nieką? O save patikrinote dėl protingumo, jei jau kitiems galite tokias gražias etiketes klijuoti šalia žibuoklės?

Pikc Kažinkavičius rašė...

Na, šitas komentaras pakankamai aiškiai pasitarnavo kaip vertinimo kriterijus - ir sudarė sąlygas suprasti, kodėl ankstesni to paties autoriaus komentarai buvo tokie, kokie buvo. ;)

item