Įtariama, kad Gedimino kalną rekonstravo nelegalūs darbininkai iš Ukrainos ir Baltarusijos

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (toliau – FNTT) atlieka ikiteisminį tyrimą dėl, kaip įtariama, sukčiavimo stambiu mastu. Ikitei...

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (toliau – FNTT) atlieka ikiteisminį tyrimą dėl, kaip įtariama, sukčiavimo stambiu mastu.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad Lietuvoje ir Lenkijoje registruotose Ukrainos piliečio valdomose bendrovėse buvo nelegaliai įdarbinami darbuotojai iš Ukrainos ir Baltarusijos, klastojami dokumentai, apgaulingai tvarkoma apskaita. Įtariama, kad bendrovių direktorius galėjo pasisavinti apie 300 tūkst. eurų.

Minėta Lietuvos bendrovė sudarydavo sutartis su darbuotojais, kad galėtų parodyti rangovams, jog darbuotojai yra įdarbinti įmonėje, tačiau „Sodrai“ apie tokį įdarbinimą pranešti „pamiršdavo“, tokiu būdu išvengdama mokėti PSD ir VSD mokesčius. Lenkijoje, kaip įtariama, darbuotojai taip pat nebūdavo įdarbinami − jiems duodavo pasirašyti dokumentus lenkų kalba, kurių jie nesuprasdavo.

Lenkijoje tariamai įdarbintiems darbuotojams Lietuvoje būdavo išrašomas komandiruotės į Lietuvą lapas, kad jie galėtų parodyti užsakovams, kad yra įdarbinti Lenkijos įmonėje. Darbuotojams būdavo sakoma, kad jie yra įdarbinti oficialiai. Darbo užmokestis buvo mokamas grynaisiais pinigais, dažnai darbuotojams pasirašant tik neoficialiame darbo užmokesčio mokėjimo žiniaraštyje. Nors abi minėtos bendrovės pirkdavo darbinius drabužius, darbų saugos priemones (šalmus, pirštines ir kt.), vėliau šios išlaidos būdavo išskaičiuojamos iš darbuotojų darbo užmokesčio.

Lietuvoje registruota bendrovė dalyvavo daugybėje konkursų, o laimėjusi juos, pasirašydavo subrangos sutartis dėl statybos darbų atlikimo. Viena tokių – dėl Gedimino kalno rekonstrukcijos darbų. Nors minėtoje bendrovėje buvo vienas darbuotojas, direktorius pateikdavo, kaip manoma, suklastotus dokumentus, kad yra daugiau darbuotojų bei pasirašyta sutartis su Lenkijos įmone dėl subrangos darbų atlikimo. Užsakovams pervedus pinigus už atliktus darbus į įmonės sąskaitą, didžiąją dalį pinigų direktorius nuimdavo grynaisiais pinigais arba pervesdavo į asmeninę sąskaitą kaip paskolą ir vėliau nuimdavo kortele. Tokiu būdu iš įmonės sąskaitos buvo išgryninta apie 200 tūkst. eurų. Taip pat apie 90 tūkst. eurų buvo pervesta į Lenkijoje registruotos įmonės sąskaitą, vėliau tas pats asmuo juos išgrynino.

Kitos įmonės, užsakinėjusios statybos ir kitus darbus iš minėtų bendrovių, šioje nusikalstamoje veikloje nedalyvavo ir, pasitikėdamos joms pateiktais suklastotais dokumentais, apie įdarbintus darbuotojus pagrįstai manė, kad jie visi oficialiai įdarbinti.

Kaip teigia FNTT direktorius Antoni Mikulskis, pastebima tendencija, kad didžioji dalis darbuotojų iš Ukrainos, Baltarusijos į Lietuvą dirbti atvyksta iš Lenkijoje registruotų įmonių, komandiruočių pagrindu, nes Lenkijoje taikomos liberalesnės įdarbinimo procedūros ne Europos Sąjungos šalių piliečiams. „Tokia įdarbinimo schema neretai pasinaudoja nesąžiningi statybų sektoriuje dirbantys asmenys, dėl kurių nukenčia ne tik sąžiningas verslas, bet ir darbininkai, atvykstantys iš trečiųjų šalių“, − teigia FNTT direktorius.

Kratos metu pas nelegalų verslą organizavusį Ukrainos pilietį rasta apie 26 tūkst. eurų grynųjų pinigų, skirtų neoficialiems darbo užmokesčiams mokėti, bei juodraštiniai užrašai, patvirtinantys, kad darbuotojai nebuvo oficialiai įdarbinti ir darbo užmokestis jiems mokamas neoficialiai.

Abiejų bendrovių direktoriui Ukrainos piliečiui pareikšti įtarimai dėl nusikalstamų veikų, nustatytų Baudžiamojo kodekso 220 str. „Neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimas“ 2 d., 222 str. „Apgaulingas apskaitos tvarkymas“ 1 d., 300 str. „Dokumento suklastojimas ar disponavimas suklastotu dokumentu“ 3 d., 182 str. „Sukčiavimas“ 2 d.

Susiję

Demokratija ir valdymas 2591731476827147470

Rašyti komentarą

8 komentarai

Pikc Kažinkavičius rašė...

Pala, KAS tuos sukčius nusamdė Gedimino kalno tvarkymui?

Anonimiškas rašė...

Kaip - kas? Savivaldybė, kas daugiau. Panašu į gerai suplanuot scenarijų nuo A iki Z. Planuotojai puikiausiai žinojo, kad ir patys iš to gerai atsirieks - biudžetinis užsakymas, galimai ir ES pinigai.
Savaime aišku, kad ir samdytojai, ir tas ukrainietis su kompanija viską buvo suderinę iš anksto. Niekas negirdėjo nei apie kokį rengtą konkursą ar panašiai; valdininkai, tvirtinę dokumetnus savo parašais, tyliai atsiėmė atlygį grynais patys arba per gimines bei pažįstmus, jokiose banko sąskaitose to nematyti.
Juokingai paprasta schema ,,laisvosios rinkos'' sąlygomis - tuo sukčių advokatai ir motyvuos teisminaime procese. Per visus 29 Lietuvos Laisvės metus už biudžeto pinigų vogimą ir sukčiavimą dar niekas nesėdo.
Na, gal bus parodomasis procesas - 5 eurų bauda, sumokėjimo terminas - 10 metų, paskui - senatis, valdininkai nieko nežinos ir neprisimins, firmos bus restruktūrizuotos, pervadintos ir išskaidytos į mažesnes firmeles - standartinis manevras, o paskui visi skaniai pasijuoks iš Lietuvos teisėsaugos, kuri yra visiškai bejėgė kovoti su korupcija.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Na, čia retorinis klausimas buvo, jeigu ką. :)

Anonimiškas rašė...

Negaliu tvirtinti tiksliai, bet konkursą galėjo rengti ir Nac. muziejus ir Kultūros ministerija. Reiktų paskaityti tų dienų straipsnius.

Anonimiškas rašė...

Straipsniuose gali būti prirašyta visko. Čia STT kartu su FNTT turi netikėtai užklupti valdininkus - visus tuo pačiu metu, kad sukčiai negalėtų vieni kitų perspėti - ir iškart patikrinti kompus, paimti visus su šiuo atveju susijusius dokumetnus, o valdinikams - nurodymas tris mėnesius niekur neišvykti iš Lietuvos. Tada viską patikrinti - gal šitaip kas nors paaiškės. Kad valdininkai nemažai įsidėjo sau grynais - aišku kaip dieną, bet nepagautas - ne vagis.

Anonimiškas rašė...

Labai vaikiškai rašote. Jokių pasalų rengti nereikia. Kas sudarė sutartį FNTT sužinoti vienas juokas. Aš kalbu, kad skaitytojas gali pasižiūrėti. B.Kulnytė - direktorė ne kartą kalbėjo apie konkurso rengimą. Beje, puikiai pamenu, kad būtent B.Kulnytė lakstė ir visiems aiškino, kad medžius reikia iškirsti, kad kalnas turi būti toks kaip kažkelintam amžiuj ir nė piršto nepajudino, kad padarytų dirvožemio tyrimus...Štai kokia "drąsi" bobelė daugybę metų vadovavo Nac. muziejui. Ateis diena, kai ji gaus savo tikrąjį atlygį ir nepadės jai jokios draugystės su bažnyčia.

Anonimiškas rašė...

Aninimiškas 14.25, kaip matau dar jums turbūt neteko nukentėti nuo ypač gudrių valdininkų - linkiu, kad ir netektų.
,,Jokių pasalų nereikia'' - turbūt dar nežinote, ką su žmogumi padaro aukso miražas.
Šimtmečio afera pavadinčiau Via Baltica statybą - per šitiek metų nesugebėta pastatyti magistralės, o iš Lietuvos, nerasdai padoriai mokamo darbo, emigravo beveik milijonas lietuvių - jau vien toks pavyzdys jus turėtų įtikinti, kad Lietuvos valdininkiją reikia krėsti ne tik su pasalomis, bet ištisai visoje Lietuvoje. Korupcijos tema - ne ProPatria amplua, bet jeigu būtų suorganizuota anoniminė apklausa - informacija turi būti gerai apmokama - ir paskui garsiai būtų įvardinti visi šarungyntojai, žurnalistas plaukai ant galvos pasišiaustų. Bepigu jiems sau šiltai ir saugiai kiūtoti Vilniuje - o tegul pabando vykdyti žurnaistinius tyrimus provincijose.
Netikiu, kad Kulnytė pati sumanė iškirsti medžius. Ir prisiminkte, kas dėjosi VMI, kai jai vadovavo neseniai išteisintas Seimo nario sūnus. Tai tik keli pavyzdžiai.

Anonimiškas rašė...

Taip. Aš irgi galvoju, kad B.Kulnytė turėjo "stogą". Iš pradžių išsikovojo, kad pilìų direkcijai priklausęs Gedimino kalnas atiteko Nac. muziejui, ir ilgai netrukus pradėjo visur kur aiškinti, kad medžius reikia kirsti. Vienoje iš laidų netgi sugalvojo argumentą, kad medžiais kalną užsodino sovietai, kad nesimatytų Gedimino bokšto...Bet tai, kad B.Kulnytė buvo vykdytoja jod atsakomybės nesumažina. Prie nusikaltimo prisidėjo.

item