Dovilas Petkus: „EP rinkimuose vieninteliai pasisakome už šeimos ir tautos vertybes“

Mindaugo Šernos nuotrauka Klaipėdos rajono laikraštyje „Banga“ Apie šių metų Europos Parlamento (EP) rinkimų svarbą, kandidatavimo p...

Mindaugo Šernos nuotrauka
Klaipėdos rajono laikraštyje „Banga“

Apie šių metų Europos Parlamento (EP) rinkimų svarbą, kandidatavimo priežastis ir tikslus bei jaunimo veikimą politikoje kalbamės su komiteto „Vytautas Radžvilas: susigrąžinkime valstybę!“ nariu politologu Dovilu Petkumi.

– Dovilai, esate naujas veidas politikoje. Šį pavasarį 5 -uoju numeriu pirmąkart buvote iškeltas prof. Vytauto Radžvilo rinkiminiame sąraše „Susigrąžinkime valstybę!“, kuris dalyvaus Gegužės 26 d. vyksiančiuose rinkimuose į Europos Parlamentą. Kaip save pirmiausia pristatytumėte rinkėjui?

– Taip, esu išties naujosios, nepriklausomybės kartos kandidatas rinkimuose, bet visų pirma norėtųsi apie save kalbėti, kaip apie Klaipėdos rajono žmogų. Gimiau ir užaugau šiame rajone, Plikiuose, ten lankiau ir mokyklą. Vėliau teko išvykti ir studijuoti politikos mokslus sostinėje, bet savo šaknų niekada neužmiršau. Nežinau, kiek dar tiksliai kandidatų yra kilę iš Klaipėdos rajono, bet drąsiai galiu teigti, jog esu šio rajono kandidatas rinkimuose į Europos Parlamentą.

– Jums 25 –eri. Nesijaučiate dar per jaunas tokiam atsakingam žingsniui?

– Žinote, amžius nėra nei savaime problema, nei nuopelnas. Aš save laikau jaunu politikos profesionalu, studijų metais ne kartą teko gilintis į Europos studijų tematikos dalykus, specializavausi Vidurio Europos politinių sistemų tyrimuose. Galbūt dar neturiu tiek patirties, tačiau turiu gana solidų žinių bagažą, drąsos ir jaunatvišką energiją. Manau, tai pakankamas užtaisas pradėti kažką keisti mūsų politiniame žemėlapyje.

– Gerai, pakalbėkime apie jūsų komitetą ir jo programą. Ko siekiate artėjančiuose rinkimuose į Europos Parlamentą?

– Mūsų komitetas, prof. V. Radžvilas ir aš asmeniškai dažnai oponentų įvardinami kaip kažkokie „euroskeptikai“. Negalėtų būti didesnio melo. Mūsų komitetas savo programoje akivaizdžiai deklaruoja, jog mūsų tikslas yra išsaugoti Europos Sąjungą. Visgi, dabartinė ES gali išlikti tik radikaliai pasikeitusi. Metas nustoti stumti Eurofederalistinę liniją ir siaurinti valstybių narių galias, kitaip matysime vieną Brexit’ą po kito. Jei viską paliksim dabartinėjė „nieko nekeiskim“ būklėje, būsime palaidoti po laipsniškai byrančios bendrijos likučiais.

– Bet ar keletas žmonių gali kažką pakeisti? Juk Europos Sąjungoje dominuoja didžiosios šalys, jų atstovai...

– Anaiptol. Pirma, reikia atsiminti, kad idėjos yra užkrečiamas dalykas. Jeigu idėja gera ir atliepia dabartines ES problemas, artėjant pokyčių metui, jis bus reikalinga visai bendrijai (nesvarbu, kas ją sugalvoja). Kažkada Sąjūdžio deputatai sugebejo būdami absoliučioje mažumoje priversti SSRS vadovybę pripažinti net Molotovo-Ribentropo paktą. Negana to, jūsų klausimas yra formuluojamas kiek netiksliai. Mes nesame vieniši balsai: tai, ką mes su Vytauto Radžvilo komitetu kalbame apie pokyčius Europoje, diskutuojama daugybėje Europos šalių – Lenkijoje Vengrijoje, Italijoje, paskutiniu metu net Ispanijoje ar Švedijoje. Mes nesame vieniši, bet esame dar vienas balsas ir Lietuvos pozicija Europos reformų akivaizdoje.

– Kokie būtų konkretūs darbai, kuriuos siektumėte įgyvendinti Europos Parlamente?

– Kaip ir minėta, mūsų pagrindinė užduotis – su kolegomis iš visos Europos siekti santvarkos ES pokyčių. Jeigu neišspręsime vizijos, kuria kryptimi toliau turi judėti Sąjunga, problemos, visi kiti pasiūlymai bus beverčiai. Pagal dabartinę statistiką, Europos Parlamento sudėtis keisis radikaliai. Klausimas, ar formuojant naujus susitarimus mes turėsime efektyvų savo balsą, ar tik „klapčiukus“, kurie aptarnaus Vokietijos kanclerę ir Prancūzijos prezidentą. Privalome išmokti ginti savo šalį, net kai tai nepatogu.

Kitas dalykas – šie rinkimai svarbūs ir tuo, jog rinkėjai, kuriems svarbi tauta ir šeimos vertybės, pirmąkart nuo Sąjūdžio laikų turės du pasirinkimus, už ką balsuoti. Esame vieninteliai, kurie atvirai sakome, jog dabar Lietuvoje įgyvendinamas LGBT organizacijų finansavimas iš Europos Komisijos ir kitų europinių fondų turi būti nutrauktas. Tai akivaizdi genderistinė invazija, kuri griauna šeimą ir mūsų tautos ateitį, todėl gavę mandatą turime pareigą sustabdyti tokias iniciatyvas.

Tėvynės Sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, anksčiau gynę prigimtinės šeimos ir tautinės valstybės idėją, šiandien akivaizdžiai meluoja visiems savo rinkėjams, nes jų sąrašas akivaizdžiai palaiko ir Europos federalizmą ir gėjų partnerystes. Mes su tuo nesutinkame, todėl visų pirma esame alternatyva patriotiško ir krikščioniško elektorato rinkėjams. Jau nebegalima sakyti, kad „šiemet nėra iš ko rinktis“.

– Ko tikitės iš šių rinkimų?

– Tikiuosi, jog žmonės mus išgirs ir pasitikės. Esam tikrai unikali komanda šiuose rinkimuose. Mūsų komitete šalia prof. Radžvilo yra ne tik nusipelniusių akademikų, disidentų, bet ir jaunų politologų. Esam būrys profesionalų, kuris, skirtingai nei mūsų pirmtakai, turime ir tikslą, ir viziją. Dabartiniai mūsų europarlamentarai net nesugebėdavo dalyvauti posėdžiuose ir dirbti savo tiesioginio darbo... Visa tai turi pasikeisti, nes toks abejingumas Lietuvos žmonių problemoms yra tiesiog nepateisinamas.

O pats asmeniškai, kiek teko keliauti per Lietuvą ir dalyvauti įvairiuose susitikimuose su žmonėmis, dažnai girdėdavau vieną ir tą patį klausimą: „kada bus jaunimas politikoje?“ Mano atsakymas rinkėjams yra toks: mielieji, jeigu tikrai norite, jog Lietuvai pagaliau atstovautų nauja politikų karta, kviečiu balsuoti už mūsų rinkiminį komitetą, kurio numeris – 12 bei reitinguoti rinkimuose mane – numerį 5. 

– Ačiū už pokalbį. 

Gargzdai

Politinė reklama, platinama neatlygintinai

Susiję

Įžvalgos 3721353015641429560
item