Dovilas Petkus. Dabartinės Europos Sąjungos pabaiga?

Mindaugo Šernos nuotrauka Visa Europos Sąjunga sulaikiusi kvapą laukia Brexito referendumo atomazgos. Jungtinei Karalystei traukiantis...

Mindaugo Šernos nuotrauka
Visa Europos Sąjunga sulaikiusi kvapą laukia Brexito referendumo atomazgos. Jungtinei Karalystei traukiantis iš ES nenutyla balsai, jog britai tokiu pasirinkimu pasmerks save didžiuliam ekonominiam nuosmukiui. Nepaisant to, Britanijos gyventojų palaikymas pasitraukimo idėjai nemažėja. Nors Briuselis piešia apokaliptinius scenarijus Londonui, kyla klausimas: kam išties šioje istorijoje skambina varpai? Britanijai ar visgi visam dabartinės Europos Sąjungos projektui?

Statistika byloja

Toks įtarumas – pagrįstas. Visiems žinoma, kad Jungtinė Karalystė visada buvo ES, kaip laisvos prekybos sąjungos tarp Europos tautų, šalininkė. Ji palaikė ES plėtrą, bet ne planą panaikinti dabartines ES valstybes, kuris vis labiau išryškėjo po Lisabonos sutarties priėmimo 2009 metais. Buvęs ES prezidentas H. Van Rompuy’us net paskelbė, jog tautinės valstybės turi keliauti į „istorijos šiukšlyną“. 

Britai palieka ES, tačiau tai ne išimtis. Veikiau pavojingos tendencijos požymis ir pradžia. Apklausos ir pastarųjų metų rinkimų rezultatai rodo, kad žmonės nori, jog valstybių parlamentai atgautų Briuseliui perduotas galias. To ignoruoti negalima, nes išstojimo iš ES referendumų rizika sparčiai didėja ir kitose šalyse. Šių metų duomenimis, ES perspektyvas palankiai vertina 37 proc. italų. Jeigu Italijoje vyktų referendumas dėl narystės ES, už pasilikimą tebalsuotų 48 proc. dalyvių. 

Prancūzų prezidentas E. Macronas britų televizijai pripažino: jeigu Prancūzija surengtų referendumą dėl narystės ES, jo manymu, dauguma balsuotų už išstojimą. Išties, apklausos rodo, kad Prancūzijoje už pasilikimą ES balsuotų 46 proc. piliečių. Net ir Švedijoje tokiame referendume už pasilikimą tebalsuotų 49 procentai. Narystės ES priešininkai visur pabrėžia, kad jų šalis stojo ne į tokią Sąjungą, kokia ji tapo dabar. ES elitas pakeitė Sąjungos veidą. To pasekmės akivaizdžios. Europos projektas – krizėje. Blogiausia, jog ES institucijų viršūnės to nepripažįsta. Toliau užsispyrusiai dėstoma, kad ES reikia dar didesnės integracijos ir federalizacijos. Realybė ignoruojama.

Déjà vu?

Negana to, stebint Briuselio ir Londono batalijas dėl Brexito, neapleidžia déjà vu jausmas. Briuselio biurokratai iš esmės dainuoja modernizuotą ir mums daug kartų girdėtą dainelę: „Be mūsų jūs prapulsit“. Panašią dainą Lietuva jau girdėjo ir 1989–1991 metais. Tuomet sakyta: likit su mūsų nafta ir dujomis, turėsite daugiau autonomijos... Déjà vu. Maskva bandė gąsdinti, kad išstoję iš SSRS galime prarasti Klaipėdos kraštą, o dabar Briuselis derybose su Jungtine Karalyste manipuliuoja Šiaurės Airijos suvereniteto klausimu. Déjà vu.

Kuo baigėsi sovietų užsispyrimas „statyti komunizmą“, visi puikiai žinome iš istorijos. Vis dėlto, skirtingai nei SSRS atveju, Lietuvai visiškai nereikia, kad ES sugriūtų. Priešingai, Europos Sąjungos griūtis mums būtų išties didžiulė ekonominė ir geopolitinė nelaimė. 

Išeitis – nauja sutartis Europai

Ką daryti? Spręsti gelmines tokio laipsniško ES byrėjimo priežastis. Reformų siekiančios Europos jėgos turi susivienyti. Susivienyti prieš šiuo metu dominuojančią ES biurokratų ir Vokietijos kanclerės A. Merkel bei Prancūzijos prezidento E. Macrono palaikomą eurofederalizmo liniją. Tokia idėja – ne nauja. Lenkijos Seimo lyderis J. Kaczynskis jau pareiškė, jog atėjo metas Europai pasirašyti naują sutartį. Tokią, kuri panaikintų dabar vyraujančią didesnės integracijos viziją bei užtikrintų tautų Europos Sąjungos gyvavimą. 

Tik reformavę ES, galime tikėtis išsaugoti ir visą Europos vienybę. Būtent todėl Lietuva privalo turėti stiprų balsą Europos reformistų grupėje bei siųsti į Europos Parlamentą tokius profesionalus, kaip prof. Vytautas Radžvilas ir jo komanda, kurie išties gebėtų formuoti naujojo susitarimo pamatus.

Priešingu atveju rizikuojame federalizmo fanatikams patikėti Europos ir Lietuvos likimą bei būti palaidoti po byrančios ES griuvėsiais. Tokie federalistai, kaip liberalas P. Auštrevičius, konservatorius A. Kubilius ar socialdemokratas G. Kirkilas, yra tie, kurių taip reikia Briuselio biurokratams – niekada neprieštaraujantys, aklai kartojantys mantrą apie „didesnę integraciją“. Galbūt tokia kryptis ir naudinga elitui, bet ji pražūtinga Europai! 

Dabartinis ES elitas ir jį aptarnaujantis Lietuvos politikų personalas dėl naujos Europos sutarties tartis nė neketina. Jiems ES institucijų galių mažinimo, dalies savarankiškumo šalims narėms grąžinimo ir demokratijos deficito problemų sprendimo nereikia. Mąstoma ne valstybės, bet asmeninės naudos kategorijomis. Negalima leisti, jog tokie žmonės lemtų mūsų ateitį. Jei Europos krizė toliau bus ignoruojama, Lietuva ir visa Europa gali panirti į chaosą, kuriuo tikrai pasinaudos išorės jėgos, tik ir laukiančios šio momento. ES ir Lietuva atsidūrusi ant lemtingo lūžio slenksčio. Nuo to, ar spėsime laiku susiorientuoti ir padaryti teisingas išvadas, priklauso mūsų šalies ir tautos likimas.


Susiję

Įžvalgos 7396280377691231571

Rašyti komentarą

24 komentarai

Anonimiškas rašė...

Jokia čia pabaiga, gal tik pabaigos pradžia, pabaiga bus tada, kada baigsis geras gyvenimas, tada ir prasidės pabaigos pradžia, kažkoks paradoksas, kad geras gyvenimas veda prie kelio kur prasideda pabaiga.

Anonimiškas rašė...

Lietuviams neužtenka proto syvų išsirinkti normalius politikus, renka tik sisteminius. Tai kalbėti apie ką daugiau jau beprasmiška. Plauksim pasroviui. Nugalės JEV, būsim ten, iširs ES, būsim ne ten. Lietuva nėra valstybė, nes ją valdo Centras. Tik teritorija, provincija, beje, gūdi. Nes informacija jos nepasiekia, tik propaganda. Totalus informacijos vakuumas.

Anonimiškas rašė...

Tai ką jiem rinkti? Parodyk nors vieną bent pusėtiną nesisteminį politiką. Va čia tai vakuumas, vien glušiai, neadekvatai ar laisvo elgesio "politikai" kaip N.P.

Anonimiškas rašė...

O Juozaitis? Nesuprantu, kodėl "valstiečiai" užuot rėmę A. J., kėlė savo Skvernelį? Dabar dar lieka neišrinkti Radžvilo, ir galėsim ramiai miegodami toliau grimzti dugnan.

Anonimiškas rašė...

Parodymas: Yra dvi didžiausios politikų rūšys, tie kurie eina į politiką, tiksliau į valdžią, yra daugiausiai drakonai, yra ir donkichotų, tu ne per daugiausiai, kiti yra biomasė, ten jau įvairovė, ir kvailių ir mažų tokių pat drakoniukų, ir donkichotėlų, ir dar visokių atsitiktinai papuolusiu, tas procesas amžinas, drakonai virsta vėl drakonais, nors sakosi kad bus kovotojais prieš juos, donkichotai apsijuokia, kiti pasiskleidžia, į mases, ir taip pasaka be galo, kurioje egzistuojame visi.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

Kas nesugeba nieko, išskyrūs plepėjimą, tas eina į politiką. Labai retos išimtys tik patvirtina tai. Politika yra labai nenuostolingas verslas. Psichoanalizės meistras paaiškintų plačiau, ko ten taip veržiasi tam tikri tipažai.

nemo rašė...

Rompuy niekada nėra pareiškęs apie tautas ir šiukšlyną.

Tai yra ne jo, bet kitų sugretinimas po to, kai 2010 metų kalboje Berlyno sienos sukakties proga jis pasakė, jog "In every Member State, there are people who believe their country can survive alone in the globalised world. It is more than an illusion: it is a lie! "

Tam tikra britų spauda pareiškė po šios kalbos, jog "EU President Declares End of Nation State", "The end of Britain as a nation state?", nors akivaizdu, kad nepareiškė nacionalinių valstybių pabaigos. Jis pareiškė, kad globaliais ryšiais ir problemomis besidalijančiame pasaulyje jokia tauta negali išgyventi VIENA. Ir tai 100 procentų tiesa tiek šiandienos Lietuvai, tiek Saudo Arabijai, Tiek JAV, tiek Kinijai. Ir būtent todėl pasaulyje egzistuoja dešimtys regioninių tarpvalstybinių organziacijų, o Kinija kuria savo naująjį Šilko kelią. O mes džiaugiamės, kad Šiauliuose NATO naikintuvai stovi ir kad dujų galima tanklaiviu parsisiųsti. Taip, kaip senoji Roma grūdų didžiumą iš Egipto parsisiųsdavo. Kaip mes gyventumėme, jei negalėtume parsisiųsti mobiliųjų telefonų, mašinų, televizorių ir visko kito? Šita logika galioja ne vien ekonomikai, bet ir politikai, technologijoms, kultūrai, idėjoms.

Atimk šitas galimybes iš kiekvienos valstybės ir visoms galas arba visiškas skurdas.

Tačiau niekas Lietuvoje nepažiūrėjo tikslaus vertimo ir nesistengė suprasti Rompuy minties, tik dar kvailiau perfrazavo britų perfrazavimą.

Pavz, TV3 antraštė 2010 metais "Valstybės Europos Sąjungoje bus sunaikintos", o Elta surengė diskusiją "Ar jau laikas mesti nacionalinius simbolius į šiukšlyną?", o Respubliką praplėtė: "ES nacionalinės vertybės keliaus į šiukšlyną?" ir t.t.

Kažkokioje vietoje tai tapo Rompuy pareiškimu, kad nacionalinės valstybųs keliauja į šiukšlyną.

Klausimas: jei Rompuy žodžiai yra "sugedusio telefono" rezultatas, ar, kaip šiandien mėgstama sakyt, fake news, tai ko vertas tokio rezultato (o ne iš tiesų pasakytų žodžių, realaus žmogaus realių minčių) vertinimas ir geopolitinės Petkaus spekuliacijos?

Vis dėlto: Jeigu Rompuy yra taip pasakęs ir kas nors žinote, parodykite, pasitaisysiu.

Anonimiškas rašė...

Nelabai išmanau, kas ką ir kada pasakė ar parašė, bet kad dabartinė ES tiesiog siurbia iš mūsų geriausius jaunus žmones - plika akim matyti.. Jei niekas nepasikeis - po dešimties metų komentarus arabiškai ar rusiškai rašysim..
Beje, sėkmės Petkui ir Radžvilui rinkimuose. Palaikysim Jus.

Anonimiškas rašė...

O dabar paaiškinkite, kuo jums minėtas N. P. užkliuvo, "žmogaus teisių" ar kokio ten instituto troli.

Anonimiškas rašė...

Jo jo. Ir Brexit, ir ES augantis nepasitenkinimas Briuselio biurokratijos viršūnių polėkiais - tik todėl, kad kažkas 2010 m. netiksliai išvertė vieną Rompuy frazę.

Anonimiškas rašė...

Kol buvo tik Vyšegradas, tol buvo neramu - nebuvau tikras, kad patriotinės Europos jėgos turi persvarą. Tačiau Europos perspektyvą - tiksliau, Europos atkūrimą - garantavo rinkimai Italijoje.
Be to, mažai žinome apie Rumuniją ir Bulgariją - o ten, ypač Rumunijoje, reikalai visai neblogi: rumunai yra taip pat begaliniai pasipiktinę beatodairišku jų gamtos turtų grobimu, kad iškart susitelkė prieš visus globalistus. Šaip Rumunija ir Kroatija reikėtų pasidomėti plačiau, ten yra visai įdomių dalykų.
O neigiantys Europos tautų nacionalinį identitetą netgi pila vandenį ant mūsų malūno, ir dar kaip.

nemo rašė...

Deja, Petkus yra tik smulkute iliustracija. Tikroveje tukstanciai zmoniu netiksliai isvercia tukstancius fraziu kiekviena diena, vieni netycia, kiti tycia. Ir tai gali tureti lemiamu pasekmiu daugeliui politiniu procesu: vienus absurdiskai iskelia iki dangaus, kitus absurdiskai sumaiso su zememis. Gyvename tokiu kreivu veidrodziu karalysteje ir vadiname tai tikrove. Pati ProPatria apie tai yra ne karta rasiusi, gynusis nuo bendru ir neteisingu etikeciu.

Bet ir mikro lygyje nesmagu. Nera jums buve, kad kazkas apie jus pasake, ko nesate sakes? Man yra.

Klausimas - kiek zmoniu paskaite Petkaus straipsni ir kiek juo pasitikejo, patikejo ir apsigavo apie Rompuy? Simtai? Ir kitus toliau apgaudines, pasakos ka skaite, gal po metu ar dvieju kas isguglins ir vel tai kartos. Tai vienas is pavyzdziu, kaip netikru ziniu - tukstanciai tokiu - grandine kausto musu protus. To norejo sitas jaunasis kovotojas uz musu visu geri? As nenoriu tiketi, kad jam malonu pateikti netikra vertinima apie savo, kad ir oponenta, nes jei taip, kuo jis skiriasi nuo slidaus oportunisto, kaip kad Sinicos demaskuotas Puteikis, kuris viena diena jauciasi visiskai svetimas Skverneliui, o kita labai artimas.

"Pagal politines aplinkybes N. Puteikis pasakys tiesiog bet ką", apibendrino Sinica, pretenduodamas, kad jis ar saviskiai ProPatria tai jau nesako?

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...

Gerai čia, taikliai. :D

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

Nežinojot ar pamiršot, kad dar nuo didžiojo EP pirmininko M.Šulcės laikų iš Briuselio garsiai skelbiama, kad "nacionalinės valstybės atgyvena". Ir Briuselis taip ir elgiasi, kišdamasis į visų ES narių vidaus reikalus. Iš to ir sankcijos nepaklusniesiems "naciams, rasistams" ir pan. Tam ir "pabėgėliai", kurie "pagal susisiekiančių indų taisyklę" (Merkel išmintis) iš perpildytos Vokietijos, į kurią visi buvo kviesti, turėjo būti "perpilti" visoms valstybėms. Kai šitas nepvyko, spėriai atsirado JT "Globalios migracijos paktas", kurį mūsų balvonai, atsiprašau, - valstybės vadovai - klusniai pasirašė. Jei ES dabar nebus reformuota (Austrijos kancleris reikalauja iš naujo peržiūrėti stojimo į ES sutartis, įdomu, kiek ir kas jį palaikys), tada JEV ranka pasiekiamos. Ir apie Lietuvos išlikimą pamiršim. O dar mūsų nevykę rinkimai...

nemo rašė...

Pakartoju Pikc - eik ir tikrint ORIGINALUS. O ne kažkieno kompiliacijas. Kompiliacijos yra gerai, bet tik tuo atveju, jei jas ruošia kompetetingi ir sąžiningi žmonės, kurie nakarpo sakinių, neperkelinėja iš vieno konteksto į kitą, nekeičia prasmių.

Jeigu būtum taip padaręs, tau nebūtų reikėję parašyti:

Liberastikas labai "patogiai" praleido sakinį, kurį rompis-pompis pasakė iškart po to: "The time of the homogeneous nation-state is over."

Ne, aš nepraleidau "patogiai". Šitas sakinys nėra "iš karto po to", o berods PENKIS PUSLAPIUS prieš tai. Ir, savo ruožtu, prieš ir po šio sakinio yra kiti sakiniai, kurių viduje Rompuy žodžiai įgyja kitokią prasmę, nei juos pastačius "iš karto po to".

Taigi, ne aš praleidau. Tai tu nepatikrinęs informacijos apie mane pamelavai taip, kaip Petkus pamelavo apie Rompuy.

Iš tavęs aš nieko nesitikiu, nes esi bukas fašistėlis ir vistiek neprisipažinsi suklydęs, nesikoreguosi, neaugsi, netikslinsi savo pažiūrų, tik vemsi apie mane.

Bet Petkau, jei skaitai šiuos komentarus, patarimas labai paprastas - eik tikrinti ir tai, kas rodos akivaizdu, ir tai, ką pasakė ar pasakė tavo simpatikai, draugai ar autoritetai.

Na, tiesiog jei turi ambiciją būti sąžiningu ir tiksliu. O jei nori būti Puteikiu, kuris kalba "bet ką priklausomai nuo politinių aplinkybių", tai irgi tavo teisė. Tik tada nereikia apsimesti geresne alternatyva už jį.

Anonimiškas rašė...

Pamirškit jūs tą Rompuy, kaip ir Briuselyje jis pamirštas. Buldozeris per tautas džeržga toliau jau su kitais rompiais.

Anonimiškas rašė...

Nereikia atsiprašinėti už tiesą.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Nemo rašė...

Mano analizė buvo apie tai, kaip atsirado fake news, jog Rompuy ir visa ES išmeta tautas į šiukšlyną, nes Rompuy pasakė, kad tautos eina į istorijos šiukšlyną. Ne, nepasakė. Jis apie tautas mano kitaip nei Petkus ar aš, tačiau jų į šiukšlyną niekada mesti nežadėjo.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
item