Daiva Tamošaitytė. Europos Sąjungai siūlome tvirtinti kultūrų savitumą

propatria.lt nuotr. Įsigalėjus atvirų durų politikai, lietuviai tiesia tarptautinius kultūros tiltus. Jaunai demokratinei valstybei...

propatria.lt nuotr.
Įsigalėjus atvirų durų politikai, lietuviai tiesia tarptautinius kultūros tiltus. Jaunai demokratinei valstybei – jaunuomenės kuriami projektai tikintis apsikeitimo naujomis idėjomis ir glaudesnio bendradarbiavimo su senosiomis Europos valstybėmis. Tokią kryptį palaiko mums svarbios Europos Sąjunga ir UNESCO. 

Tačiau pasaulyje visuotinai priimtas taikaus bendrabūvio taisykles nuolat kaitalioja vadinamieji galios diskursai, o senųjų valstybių kūrybos galių sklaida yra regimai didesnė ir paveikesnė. Viena vertus, Rytų Europos šalims yra siūlomos lygios starto galimybės ir stebima, kaip jomis naudojamasi, kita vertus, dėl istoriškai susiklosčiusių sąlygų, kada lietuviškoji kultūra išgyveno priverstinį prisitaikymą prie ją užgožusių kitų tautų kultūrų carinio imperializmo ir vėlesnių okupacijų laikotarpiais, pasinaudoti teikiamomis galimybėmis atkurtoje Lietuvos Respublikoje nėra lengva. Vis dar bijoma tapti lygiaverčiu partneriu. Nepatikliai žvelgiama į tautinių kultūros formų atkūrimą ir įtvirtinimą. Trūkinėjantis kultūrinio paveldo tęstinumas, kaip šiuolaikinės valstybės pagrindas, ne tik nepalaikomas, bet yra keičiamas nesibaigiančiais eksperimentais ir inovacijomis iš šalies. Dėl to pagaminama daug menkavertės kultūrinės „produkcijos“, o ES teikiamos lėšos iššvaistomos. 

Tačiau eksperimentas visada yra paauglystės, veržlumo ir ieškojimų požymis, sveikintinas tada, kai atsiremia į paveldą. Šiuolaikinės švietimo ir kultūros programos yra perdėm nutolusios nuo amžiais lietuvių savitumą brandinusių ir saugojusių tautos gaivintojų nuostatų. Vis dėlto tos nuostatos, principai ne tik nėra mirę, bet išgyvena atgimimo laikotarpį. Vis geriau suvokiama, kad jokia save gerbianti tauta neatmeta jau sukurtų kultūros gėrybių, nepradeda rašyti savo istorijos tuščiame lape, o išsaugo ir išgrynina tai, kas turi nelygstamą, antlaikinę prasmę. Tik prasminga būtis suteikia viltį ir postūmį išlikti ir tęsti tautos egzistenciją kintančiomis sąlygomis.

Kultūra pati savaime yra dailiais pavidalais reiškiamų dvasinių tiesų santalka. Kiekviena tauta turi sutelkusi savitus dvasinius klodus, kuriais išsiskiria iš kitų. Kuo stipresnė toji dvasinė raiška, tuo ji esti savitesnė ir įdomesnė pasauliui. Kad ši pastanga kurti būdingais bruožais pasižyminčią literatūrą, muziką, meną, architektūrą ir kitas lytis būtų sąmoninga ir atspindėtų tautos gelmėse glūdinčią prigimtinę tikrovę, būtina užtikrinti jos gyvybingumą. Mūsų protėviai kūrė mums ir ateinančioms kartoms kūrinius, kurie turi įkvėpti, o ne būti pamiršti ir atmesti. Ši kūrinija yra tikra, kai daugybe gijų yra susijusi su tūkstantmečiais pagarbiai kultivuota gamta, natūraliai susiklosčiusiomis etikos normomis, pasaulėžiūra ir grožio pajauta, arba estetikos visetu. Lietuviai turi labai seną ir turtingą paveldą. Tai dėmesingai pabrėžė popiežius Pranciškus ištarme „saugokite savo tautos šaknis“. Suvienodėjęs vienmatis pasaulis svetimas lietuvio sielai. Niekas neturi teisės ardyti pamatų, ant kurių stovi Lietuvos ateitis.

Visuomeninio komiteto „Vytautas Radžvilas: susigražinkime valstybę“ šūkis reiškia ryžtingą kvietimą susigrąžinti tąsias kultūros paveldo vertybes į dienotvarkę, tautos akiratį, idant jos vaidintų klasikinį joms būdingą vaidmenį tautos ir pasaulio gyvenime. Kultūros ugdymas yra pagrindinis svertas dalyvaujant tarptautiniame forume. Jis lemia ir užtikrina tautos ir valstybės savarankiškumą, yra vienintelė strategija, nukreipta į amžinuosius ir didžiausius pasiekimus. Šio komiteto sutelkti skirtingų kultūros sričių atstovai stengsis, kad Lietuvos balsas būtų girdimas  ir vertinamas Europos Parlamente atnaujintais jo sukūrimo pagrindais. Kviesime gerbti ir palaikyti kuo tvirčiau kiekvienos ES narės teisę į savarankišką kultūros gyvavimą ir kartu – visavertį apsikeitimą geriausiomis idėjomis, įgalinančiomis sąžiningą unikalių kultūrų bendradarbiavimą bei jo iškėlimą į kuo aukštesnį dvasinį lygmenį.

Politinė reklama, platinama nemokamai

Susiję

Įžvalgos 7370106296172626889
item