Tautos forumo pareiškimas Dėl S. Tomo surengtos provokacijos prieš valstybę

Lietuvos Respublikos Prezidentei Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkui Lietuvos Respublikos Seimo frakcijoms Lietuvos Respubliko...


Lietuvos Respublikos Prezidentei
Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkui
Lietuvos Respublikos Seimo frakcijoms
Lietuvos Respublikos Vyriausybei
Lietuvos Respublikos generalinei prokuratūrai
Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamentui
Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijai
Vilniaus miesto merui
Žiniasklaidai

TAUTOS FORUMO
PAREIŠKIMAS
2019 m. balandžio 12 d.
Dėl Stanislovo Tomo surengtos provokacijos prieš valstybę

2019 m. balandžio 8 d. pilietis Stanislovas Tomas viešai sudaužė Nepriklausomos Lietuvos karininkui antinacistinio ir antisovietinio pogrindžio dalyviui Jonui Noreikai – Generolui Vėtrai skirtą atminimo lentą, pritvirtintą ant Vrublevskių bibliotekos sienos Vilniuje. Jis tai padarė sąmoningai, o vandalizmo aktą išplatino žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose.

Iki šios provokacijos viešojoje erdvėje buvo nuolat eskaluojamos diskusijos dėl tariamo Generolo Vėtros dalyvavimo žydų masinėse naikinimo operacijose vokiečių okupacijos laikotarpiu. Jos tęsėsi netgi po to, kai Gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (LGGTC) 2015 metais parengė pažymą, kad Generolas Vėtra nedalyvavo žydų masinėse naikinimo operacijose. 

JAV gyvenantis Lietuvos pilietis Grantas Arthuras Gochinas apskundė Vilniaus apygardos teismui minėtą LGGTC išvadą, tačiau teismas, nuodugniai ištyręs visas aplinkybes, atmetė šio asmens skundą kaip nepagrįstą. Todėl S. Tomo viešai surengta vandalizmo akcija pirmiausia buvo nukreipta prieš teisinės valstybės institucijas, menkinant Vilniaus apygardos teismo sprendimą dėl Generolo Vėtros išteisinimo, taip pat ji siekė sukelti kuo didesnį pasipiktinimą ir sukiršinti visuomenę.

Į minėtą akciją Lietuvos politikai sureagavo nevienareikšmiškai: LR Seimo nariai Laurynas Kasčiūnas, Audronius Ažubalis ir Arūnas Gumuliauskas kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybės merą Remigijų Šimašių, ragindami jį atstatyti sudaužytą memorialinę lentą. Seimo narių nuomone, tokią barbarišką akciją paskatino Lietuvos Užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų viešai reiškiamas nepasitenkinimas šia memorialine lenta.

Vilniaus meras R. Šimašius pareiškė apgailestavimą dėl vandališkų S. Tomo veiksmų ir paskubėjo pridurti, jog neplanuoja net svarstyti atminimo lentos atkūrimo, nes esą savivaldybė jos įrengimo nefinansavo ir nepalaikė, tuo akivaizdžiai rodydamas nepagarbą Vilniaus apygardos teismo sprendimui dėl Generolo Vėtros išteisinimo ir netiesiogiai pritardamas minėto vandalo veiksmams. Vėliau visuomenei paviešinus, kad Vilniaus miesto savivaldybė 1998 m. vis dėlto skyrė 7741 litų šiai atminimo lentai pagaminti, meras nuomonę pakeitė ir paragino „nežongliruoti šia tema“. Panašiai ir Vilniaus miesto tarybos narys Valdas Benkunskas viešai pasmerkė minėtą vandalizmo akciją, tačiau teigė, jog pirmiausia būtina išsiaiškinti, kas inicijavo atminimo lentą, ir kad jos atnaujinimo svarstymas dar yra per ankstyvas.

Tautos forumas pažymi, kad visuomenė yra klaidinama, kai sakoma, jog 2019 m. balandžio 8 d. S. Tomas, sudaužęs Generolo Vėtros atminimo lentą, siekė tik primesti savo požiūrį į šį Nepriklausomos Lietuvos karininką arba tik atkreipti dėmesį į savo vardu pavadintą visuomeninio rinkimų komiteto sąrašą, neva tai buvo vieno asmens nepasitenkinimo akcija. Privalome suvokti, jog S. Tomo surengtos provokacijos tikslas nėra trumpalaikis noras pasityčioti iš Lietuvos istorinės atminties. Jis stojo į vieną gretą su R.Vanagaite, M. Ivaškevičiumi ir kitais asmenimis, kurie nuosekliai dergia iškiliausius Lietuvos partizaninio judėjimo dalyvius, mūsų šalies istorines asmenybes. Todėl nekyla jokių abejonių, jog tai yra gerai apgalvota ir suplanuota provokacija, nukreipta prieš nepriklausomą Lietuvos valstybę Prezidento rinkimų išvakarėse. Jos tikslas – ne tik prikišamai parodyti, kad valstybė nėra nepajėgi rūpintis istorinių vertybių apsauga, o jos teismų sprendimai nėra gerbiami ir vykdomi. Šia vandalizmo akcija siekta sukiršinti visuomenę, išprovokuoti analogiškus neteisėtus vandalizmo veiksmus visoje šalyje – pavyzdžiui, paskatinti naikinti sovietmečio kultūros veikėjų (P. Cvirkos, S. Nėries ir kt.) skulptūras, kad panašių akcijų priedangoje provokatoriai pradėtų daužyti antkapius žydų kapinėse arba išniekintų Antrojo pasaulinio karo metais žuvusių Rusijos kareivių kapus. Šie S. Tomo ir į jį panašių veikėjų tikslai yra ilgalaikiai. Jie siekia išklibinti Lietuvos visuomenę, pasėti žmonėms abejonių dėl Lietuvos valstybingumo, paniką ir neviltį, kurių seniai tikisi mūsų šalies priešai. 

Nėra net menkiausios abejonės, jog S. Tomas ir į jį panašūs asmenys, garsiai skelbiantys kovą už teisingumą, veikia įkvėpti ir palaikomi Lietuvai priešiškų politinių jėgų. Viešai žiniasklaidoje platindamas savo vandališkus veiksmus S. Tomas siekia kuo platesnio tarptautinio rezonanso ir Lietuvos valstybės tarptautinio diskreditavimo. Taigi jo surengta provokacija yra sudėtinė ilgalaikio hibridinio karo, nukreipto prie Lietuvą ir Baltijos valstybes, dalis. 

Atsižvelgdamas į kylančias grėsmes Lietuvos valstybingumui Prezidento ir Europos Parlamento rinkimų išvakarėse, Tautos forumas reikalauja:

1) kad Lietuvos politikai saugotų teisės viršenybės principą, gerbtų ir be išlygų vykdytų įsiteisėjusius  Lietuvos teismų sprendimus;

2) kad Lietuvos teisėtvarkos institucijos, įskaitant Lietuvos valstybės saugumo departamentą, užtikrintų visuomenės rimtį ir nedelsiant imtųsi ryžtingų veiksmų, kad panašaus pobūdžio provokacijos ateityje nepasikartotų;

3) kad Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra pradėtų ikiteisminį tyrimą dėl Stanislovo Tomo nuskalstamos veikos pagal Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso 312 straipsnį (suniokojimas paminklo, arba išniekinimas viešosios pagarbos vietos, vandališki veiksmai viešosios pagarbos vietoje arba dėl rasinių ar nacionalinių motyvų išniekinimas viešosios pagarbos vietos);

4) kad Vilniaus meras R. Šimašius nedelsiant imtųsi atkurti antinacistinio ir antisovietinio pogrindžio dalyviui Jonui Noreikai – Generolui Vėtrai skirtą atminimo lentą ant Vrublevskių bibliotekos sienos Vilniuje.

Siekdamas sutelkti visuomenę Tautos forumas prašo pilietines organizacijas imtis iniciatyvos – atidaryti tam tikrą sąskaitą banke, kad piliečiai pagal išgales galėtų aukoti ir kaupti lėšas Generolo Vėtros atminimo lentai atkurti. 

Rengiamų politinių provokacijų ir su jomis susijusių grėsmių akivaizdoje Tautos forumas ragina patriotines jėgas ir pilietinius judėjimus susitelkti, vengti viešo vaidijimosi ir susiskaldymo dėl pažiūrų skirtumų. Turime neleisti priešiškoms jėgoms provokacijomis ir šmeižtais klibinti viešąją tvarką, trikdyti vykstančius demokratinius rinkimus – visuomenei nereikia „gelbėtojų“, nes esame pajėgūs išsirinkti lietuvių tautai ir Lietuvos valstybei realiai, o ne deklaratyviai atstovaujantį Prezidentą ir Europos Parlamento narius.

Tautos forumas:

Vilniaus forumas
Panevėžio forumas
Šiaulių forumas
Alytaus forumas 
Kauno forumas
Klaipėdos forumas
Trakų forumas

Susiję

Tautos forumas 589614411301551302

Rašyti komentarą

24 komentarai

Audrius rašė...

Įsivaizduokite, jei kokį lenino biustą, brazausko ar landzbergio atvaizdėlį būtų šis veikėjas seniau sudaužęs. Net nebūtų drįsęs to padaryti. Laisvoje Lietuvoje jis drįsta. Tai jei tau kas nepatinka ar nepritari, gali pasiėmęs kūjį laužyti?
Sodinti tokį ir už savo pinigus tegul atkuria ką sudaužė.

Rūta rašė...

Pilnai pritariu TF pareiškimui

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Audrius rašė...

:)) tikrai

nemo rašė...

Ne, nemalonu skaityti šį pareiškimą. Gerai atsimenu, kaip prieš keletą metų leftistų ir gėjų lobingas aktyviai veikė, o tuo metu Delfi buvo jų didžiausia tribūna.

Tada kažkokia viešesnė figūra kažką pasakydavo - mandagiai, bet ne kaip jiems patinka - pasirodydavo ilgiausi straipsniai apie Europos vertybes (nors tai melas: yos vertybės buvo tik analogiškų lobistų grupių kitose šalyse pareiškimai), apie Europos žmogaus teisių teismo sprendimus (melas, tikrinau minėtas bylas, grubūs pritempinėjimai), apie pasipiktinusią tarptautinę bendruomenę (melas, tiesiog Lietuvos gėjų lyga pasiųsdavo kokiai austrų gėjų lygai, o ši kreipdavosi į kokį sau artimą parlamentarą, o šis parašydavo facebuke arba Gėjų lygos oprtale savo "nerimą") ir taip toliau ir taip toliau.

Apokaliptiniai bauginimai.

Kurie galų gale apsisuko prieš pačius lobistus: nes žmonės pavargo nuo bauginimų, ir tie visi dideli žodžiai galiausiai pasirodė esą ne kas kitą, kaip pačių lobistų ryte pripūsti balionai, kurie vakare išsileidžia.

Toks galas ištiks ir tautininkų retoriką.

Žiūrėkit, šitą Stanislovą Tomą aš matau jau dešimt metų išnyrant viešoje erdvėje ir aišku, kad jis pusiau skandalistas, pusiau provokatorius, pusiau chamas, pusiau ligonis, pusiau dar kažkas, pusiau aferistas, pusiau melagis, pusiau konspiratorius, pusiau sukčius.

Nemalonus žmogus, bet turim tokį. Prie daug ko buvo prilindęs, tačiau visi juo atsikratė. Šiaip nei vienam rimtam žmogui, iš kairės ir dešinės, kosmopolitui ar tautininkui jo nereikia. Jei reikia, tai šiaip, pasiskandalijimui.

Taip, reikia reaguoti, kai toks priekvaiša sudaužo viešą turtą ar simbolį. Pasakyt kad priekvaiša, įkalti baudą, o jei chuliganizmas kartojasi - didesnę baudą, ir jei kartojasi - parų. Ir viskas.

Tačiau kai staiga konservatoriu retorikoje šito priekvaišos veiksmai pasidaro Linkevičiaus pozicijos pasekmės, o ProPatria retorikoje priešiškų Baltijos valstybėms hibridinio karo išpuoliu, į kurį turi reaguoti kariuomenė, saugumas, Vilniaus meras, ministrai, prezidentė, ir viskas "be menkiausios abenonės" ir viskas jau tarsi taip, tarsi visiškai aišku, jog jei suabejosi ir užduosi kontrolinį klausimą, jau iš karto tapsi Stanislovo Tomo ir už jo slypinčiu jėgų bendrininku?

Taip, kaip leftistų ir gėjų lobistų retorikoje žmogus, kuris pasakydavo "aš už tradicinę šeimą" tapdavo demokratijos ir laisvės priešu?

Aš suprantu, kaip malonu staiga pasijusti hibridinio karo generolais, kurie parašo pareiškimą ir štai jau atremia antpuolį. Kaip smagu stimuliuotis dideliais žodžiais, megaprocesais. Tačiau saiko trūkumas nėra ilgalaikė strategija.

Anonimiškas rašė...

Nemanau, kad Tomo išpuolis buvo įmanomas iki ivaškevičiaus premijos.

Anonimiškas rašė...

Jį Kacas papirko.

Anonimiškas rašė...

Didysis politikos profesorius St. Tomas pagal rinkimams surinktus parasus uzeme derama paskutine 18 vieta.

linalk rašė...

tikrai taip. ^i nuomon4 yra labai teisinga ir ai6kiai parodanti, kaip galima manipuliuoti =mon4mis. Gerais irgi..

linalk rašė...

Atsiprašau, raidyno nepasižiūrėjau..

Anonimiškas rašė...

Taip. Nacionalinės premijos įteikimas Ivaškai atidarė pandoros skrynią. Jei tokie dalyksi vyksta, tai su tais lietuvisis gali daryti ką susigalvojęs...Tegul Dievas deramai atlygina Ivaškai, komisijai ir jos stogui. AMEN

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

Nenustebsiu, jei jis bus pristatytas kokiai nors premijai ir gaus ją. Kieno jis galimai turi užnugarį, galima spėti.

nemo rašė...

Pikc, galėtum tautai, saugumai ir baltijos valstybėms padėti sekiodamas paskui Stanislovą Tomą ir prižiūrėti ar jis nėra Šiaurės Korėjos cheminio karo įrankis. Ir jei nugirsi pirstelint, iš karto trėšk PAREIŠKIMĄ, kad taip ir yra. Gali pasirašyti iš anksto. Tokiu būdu nei Linkevičiaus, nei Šimašiaus nepamirši paminėti:)

Anonimiškas rašė...

Linkevičių verta minėti, nes jis vienareikšmiškai reikalavo nuimti tą lentą - Tomas įvykdė Linuko valią. Linukas ir Angelina (pakankamai svarbūs komjūgendo veikėjai) netrukdė Putinui su NordStream paktu. Įdomiausia, kad jie, dusinantys Ukrainą - labiausiai antiputinišką Europos žemyno valstybę, po to dar postringauja apie palaikymą Ukrainai...

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
nemo rašė...

Atsimenu, kaip kažkas taikliai replikavo leftistams, kai šie aiškino, jog būti už tradicinę šeimą, tai šnekėti kaip putinas ir būti putinistų, taigi prieš demokratiją ir laisvę ir taip toliau, kaip jiems įprasta.

"jei Putinas eidamas pro mėšlo krūvą pasakys "mėšlo krūva", tai jau nebegaliu eidamas pro mėšlo krūvą išdrįsti pasakyt, kad čia mėšlo krūva, kad tik niekas nepagalvotų, jog aš per petį Putinui ploju?" Taip ar panašiai pasakė.

Kitaip tariant, pasakė paprastą dalyką: tai, kad du žmonės sako tą patį dalyką NEREIŠKIA AUTOMATIŠKAI jų sąsajų, jų tapatybės, jų pasaulėžiūrų vienodumo, priežąstingumo ryšio, pirkimo ir pardavimo įrodymo ir t.t.

Pavyzdžiui, aš galiu pasakyti, kad Pikc yra "kvailas kaip aulas", nes paskaičiau jo kvailą komentarą. O Pikc žmona (jei turi) gali pasakyti, kad jis "kvailas kaip aulas", nes sviesto ir silkės pamiršo parnešti iš Maximos, nors sakyta nuvo tris kartus.

Viešai tai gali skambėti identiškai ar panašiai: "Pikc yra kvailas kaip bato aulas".Tačiau priežastys, kontekstas, prasmė, pasekmės šio identiško pasakymo yra visiškai skirtingos ir savaime neįrodo mano ir Pikc žmonos sąsajų ir sąmokslo.

Tai, kad Linkevičius nėra įtikintas dėl Vėtros ir tai, kad Stanislovas Tomas ėmėsi daužyti atminimo lentą yra panašūs, tačiau visiškai skirtingi dalykai. Kaip rašiau, šitą Stanislovą aš matau išnyrant jau kokį dešimtmetį. Nepažįstu jo, bet manau, jog drąsiai galiu pasakyt, kad jam nusispjauti ant Linkevičiaus lygiai tiek pat, kiek ant Kubiliaus ar Radžvilo. Toks jis žmogus.

O Linkevičiui tokie lentų daužymai su kūju ir tiesiogine transliacija irgi yra visišką nesąmonė, nes kas jau kas, bet jis tikrai ne revoliucionierius, čia visai ne pagal jo charakterį. Tas pats ir kalbant apie Šimašių.

Tačiau, kaip rašiau, rodos ProPatrijos jaunimas neatsispiria saldumui, kaip ir leftistai, negaišti laiko ieškant ar tarp panašumo yra TIKRA Sąsaja ar tik išorinis sutapimas, koks gaunasi, kai aš ir Pikc žmona sakome "kvailas kaip aulas".

Labai jau saldu pamačius bet kokį panašumą iš karto aiškinti, kad yra tikrą sąsaja. Jei Stanislovas Tomas yra idiotas, tai idiotas ir Linkevičius ir Šimačius ir visi, kas tik nori. Iš karto galima griaudėti, svaidytis, rašyti prezidentui, vaidinti generolus hibridiniame kare.

Vaikų žadimas. Fainas. Trumparegis. Išmoktas ir perimtas iš tiesioginių oponentų leftistų. Pasmerktas likti, kartu su leftistais, mažumos pozicijomis. Na, porą laiptelių aukščiau už Stanislovą Tomą. Geriau jau tirtumėte kaip koks Karbauskis sugebėjo tiek konsensuso susitraukti.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Sėlis rašė...

Ta prasme, tau kažkas nepatinka, kad yra nagrinėjama ir bandoma išsiaiškinti, jog čia ne šiaip iš psichūškės į miestą ištrūkusio psichelio pasimojavimai kūju, “netyčia” užkabinant Noreikos atminimo lentą, tarsi ji būtų ne prie ko? Tik pasimojavo sau, pabuvo uždarytas truputį parų ir viskas, nieko čia daugiau nereikia įžvelgti? O jei mėgini, tai sąmokslo teoretikas esi? Kieno interesus atstovauji, nemo?

nemo rašė...

Pikc, tavo paskutiniane komentare sudo mase nepalyginai nusvere prasmes mase. Kam tai idomu? Daugiau nera ka pasakyti.

Seli, man patinka, kad yra aiskinamasi. Mano kritika ir buvo, kad siame pareiskime NEBUVO aiskinamasi, o paprasciausiai pasinaudota proga radikalo narcizo nusikaltima pavirsutiniu budu susieti su visais savo oponentais.

As atsimenu, kaip pries kokius 8 metus tautininku eisenoje Delfistai atrado kazkoki skustagalvi, kuris su Hitlerio biografija po pagalve miega, ir tada visa tautininku eisena, visus dalyvius ir jos prasme su tuo skustagalviu sugretino ir sutapatino. Ir daug reikejo pastangu sitam melui perlauzti.

Todel nesmagu, kai dabar tautininku portalas, kuris reikalauja saziningumo, naudoja tokia pat sasaju retoriku: "skustagalvis desinysis", "Sinica desinysis", "lygu Sinica skustagalvis Hitleri isimylejes fasistas". Tik tiek, kad vardai ir politines jegos sukeisti.

Uz tai akcija Noreikai atminti ir pasisiulymas uz lenta sumoketi buvo daug labiau simpatiskesni gestai. Jei butu jais apsiribota, o isvengta sito kvailo pareiskimo, politiskai butu daugiau naudos. O dabar daugiau emociju ir susireiksminimo, kuris rimtuose zaidimuose niekam neidomus.

Sėlis rašė...

Čechovičius padarė tai, ko žydauja negalėjo teisiškai, kadangi vadovavosi vien melais, fantazijomis, šmeižtu bei “viena bobutė pasakė”. Patys žydai atvirai negalėjo be teismo sprendimo nukabinti lentos, nes būtų apsišikę konkrečiai, todėl pasisamdė durnelį bei dar aiškiai viešai atsiribojo, kad jis ne žydas ir ale reikalų su juo neturi. Kaip po šito pasimojavimo suaktyvėjo visokie vinokūrai, neva “smerkiantys” vandalizmą, beeeet... įnirtingai besipriešinantys lentos atkūrimui ir toliau juodinantys mūsų didvyrius. Visų vienoda retorika: “Nepalaikome šio necivilizuoto išpuolio, bet...”. Negali čia būti viskas sustyguota? Iš kur tas čechovičius toks drąsus? Todėl, kad jis toks ne vienas. Niekas neteigia, kad susitiko slaptai naktį kažkur būtent linkevičius, gochinas ir čechovičius bei susimokė prieš atminimo lentą. Kol nereaguosi į priekvaišių siautėjimus, tol jie niekad neapsiramins, o vis drąsės bei įžūlės. O tokie linkevičiai, visoms valdžioms įtinkantys bestuburiai kolaborantai, sėdintys tokiame aukštame poste ir nebaudžiamai leidžiantys antivalstybines trydas tik DAR labiau tuos priekvaišius kusina.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
item