Šimašius persigalvojo: žada atstatyti Generolo Vėtros atminimo lentą

Vilniaus meras Remigijus Šimašius šiandien viešai paskelbė, kad vakar kūju sudaužyta Jono Noreikos-Generolo Vėtros atminimui skirta lenta...

Vilniaus meras Remigijus Šimašius šiandien viešai paskelbė, kad vakar kūju sudaužyta Jono Noreikos-Generolo Vėtros atminimui skirta lenta bus atstatyta. Ši R. Šimašiaus pozicija yra visiškai priešinga pozicijai, kurią Vilniaus meras išsakė dar vakar. Prieš mažiau nei parą teigęs, kad „savivaldybė nebuvo šios atminimo lentos įrengimo iniciatorė, tad lentos atkūrimo svarstyti neplanuoja“, šiandien R. Šimašius pareiškė, kad „savivaldybė atkurs J. Noreikos lentą“.

Pirmadienį, po to, kai Vilniaus meras, reaguodamas į Generolo Vėtros atminimui skirtos lentos sudaužymo įvykį, pareiškė, kad Vilniaus miesto savivaldybė nėra šios atminimo lentos iniciatorė, viešojoje erdvėje pradėta platinti R. Šimašiaus teiginį neigianti faktinė informacija. Vilniaus miesto merui priminta, kad daugelį metų įvairių ginčų objektu esanti Generolo Vėtros atminimo lenta yra finansuota būtent Vilniaus miesto savivaldybės. Dar daugiau, viešai prieinamas ir Vilniaus miesto tarybos sprendimas, kuriame patvirtinama, kad šiai atminimo lentai įrengti savivaldybė skyrė 7741 lito sumą.



Šį iki šiol R. Šimašiaus ignoruotą savivaldybės sprendimą pats Vilniaus meras antradienį įvertino kaip „rastus dokumentus“. Jo teigimu, šis „dokumentų atradimas“ ir yra ta aplinkybė, dėl kurios nuspręsta, kad J. Noreikos atminimo lentą atkurs pati savivaldybė.

Primename, kad diskusijas visuomenėįe sukėlusi atminimo lenta rezistentui Jonui Noreikai – Generolui Vėtrai kabėjo ant Lietuvos Mokslų Akademijos Vrublevskių bibliotekos sienos. Teismui patvirtinus teisėtumą Lietuvos Gyventojų Genocido ir Rezistencijos Centro sprendimų, kurias J. Noreika pripažintas nekolaboravęs su nacių okupacinę valdžia, Europos Parlamento rinkimuose dalyvauti siekiantis Stanislovas Tomas vakar, pirmadienį, savavališkai sudaužė atminimo lentą, vandalizmo aktą nufilmavo ir paskelbė internete. 

***

Visa R. Šimašiaus antradienį facebooke paskelbta žinutė:

Dar apie planuojamus veiksmus po vakarykščio vandalizmo akto.

Radome dokumentus, kad savivaldybė 1998 metais finansavo šios lentos pastatymą 7 741 litu. Šiaip jau nemaža suma kaip tam laikui.

Atsižvelgdamas į šias aplinkybes, šiandien priėmiau sprendimą, kad savivaldybė atkurs J. Noreikos lentą - sugrįšime į tą pačią padėtį, kuri buvo iki vakar ryto, iki kol kuvaldinis teroristas sugalvojo tarsi pagal užsakymą pakiršinti mūsų visuomenę. Lenta bus atkurta - nauja arba senoji, surinkta iš sudužusių dalių.

Dabar užduokime sau klausimą – ko norėjo šis emocinis teroristas. Manau, kad norėjo labiau išgarsėti, o mus visus supriešinti, įvelti į emocingą diskusiją, kurioje dalyvautume karštomis galvomis, persipykę ir nepasitikintys. Tad prašau – darykime lygiai priešingai.

Visų dar kartą prašau nežongliruoti šia tema, kol emocijos karštos - padarykime kelių mėnesių pertrauką galvų atvėsinimui, o po to grįžkime prie civilizuotos diskusijos apie Joną Noreiką, jo sudėtingą gyvenimo kelią, bei jo įamžinimo poreikį bei būdą. Elkimės kaip laisvi ir garbingi savo šalies ir miesto šeimininkai, nežaiskime pagal Kremliaus ir vietinio vandalo mums primestą scenarijų.

Susiję

Remigijus Šimašius 5547987090748769582

Rašyti komentarą

3 komentarai

Šimašiau rašė...

Kam čia reikia atvėsti vandalui Tomai ar mums? Kur ji kabėjo ten ir turi kabėti. Kokius čia mėnesius laukti ir apie ką diskutuoti? Kai tau asmeniškai langus išdaužys galėsi sau leistis į pokalbis. Kaip vandalas gali pakeisti Nutarimą, kur turi kabėti lenta skirta Lietuvos partizanui?

ale, rašė...

Po tokių lepsusų meras privalo atsistatydinti - besąlygiškai. Jei pats to nesugeba suvokti, nepasitikėjimą turėtų pareikšti prezidentas(ė). Jei tas per sudėtinga suvokti prezidentui, seimas privalo inicijuoti tokio prezidento nušalinimą.

atsakymas už Šimašiuką rašė...

Klausimai tai paprasti ir mokiniui aišku. Bet jis nenori, kad būtų atstatyta lenta Lietuvos partizanui. Kodėl? O atsakymas į šį klausimą gali pakvipti pavojum nacionaliniam saugumui... Bet jis "galingas", jis liberalas, todėl visi apsimeta, kad pavojingo kvapo neužuodžia.

item