Rengiamasi įgyvendinti Konstitucijos pataisą dėl individualaus skundo

Seimui priėmus Konstitucijos pataisą, suteikiančią asmeniui galimybę kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT), parengtas tokio skundo modelio ...

Seimui priėmus Konstitucijos pataisą, suteikiančią asmeniui galimybę kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT), parengtas tokio skundo modelio projektas. Siūloma įteisinti konstitucinio skundo instituto modelį, pagal kurį asmuo, norėdamas ginti pažeistas savo konstitucines teises ir laisves, galėtų tiesiogiai kreiptis į Konstitucinį Teismą, taip dar labiau išplėčiant KT veikimo galimybes.

„Numatytos trys pagrindinės sąlygos, kada žmogus galės tiesiogiai kreiptis į Konstitucinį Teismą, – aiškino teisingumo viceministrė Irma Gudžiūnaitė. – Jeigu asmuo manys, kad yra ar buvo pažeistos jo konstitucinės teisės ir laisvės, tačiau jų nepavyko apginti visų instancijų teismuose, ir nuo įsiteisėjusio galutinio teismo sprendimo praėjo  ne daugiau kaip trys mėnesiai“.

Viceministrės teigimu, Lietuvoje bus sukurta dar viena reikšminga teisminė žmogaus teisių apsaugos priemonė ir – kaip aiškinama – kartu bus sudarytos prielaidos sumažinti teisminių žmogaus teisių apsaugos priemonių skaičių.

Kaip pabrėžiama, taip pat siekiama užtikrinti, kad konstitucinį skundą teikiantys asmenys turėtų galimybę pasinaudoti valstybės garantuojama teisine pagalba. Parengtas Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos įstatymo pataisų projektas numato, kad ši pagalba fiziniams asmenims bus teikiama ir konstitucinėje teisenoje.

Lietuvos KT kasmet gauna apie 30 prašymų ištirti teisės aktų atitiktį Konstitucijai ar kitiems aukštesnės galios teisės aktams. Iki šiol Konstitucijoje įtvirtinta, kad kreiptis į KT dėl teisės aktų atitikimo pagrindiniam šalies įstatymui gali tik Seimas, Seimo narių grupė, Respublikos Prezidentas, Vyriausybė ir teismai.

Konstitucijos pataisa dėl individualaus skundo įsigalios nuo š. m. rugsėjo 1 dienos. Pataisų esmę apibrėžia penkių įstatymų daugiau kaip trisdešimties pataisų ir papildymų paketas.

Susiję

Demokratija ir valdymas 2840094574726968875

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

Taip, žinoma.
Suprantame puikiausiai.
Ir tokiu būdu bus suteikta galimybė skųstis tiems, kurie dabar rėkia apie,,savo ,,teises'' ir,,laisves''. O tada tiesiu taikymu bus griaunama Lietuvos Konstitucija.
Kitaip sakant - federalizacinis kūjis bando apeiti visas Lietuvos žmonių išrinktas instancijas - Seimą, vyriausybę, prezidentūrą ir formuoti grynai autonominį, Lietuvos žmonių nerinktą ir Lietuvos institucijoms nepavaldų diktatūrinį vienetą, kuris nežinia kokiu teisiniu pagrindu vykdytų nežinia kieno nurodytas direktyvas, skirtas nežinia kam.
Aišku, žodis ,,nežinia'' pavartotas sąlyginai - netgi labai žinia, koks pagrindas, siekis, tikslai ir kieno nurodymu tai daroma.

item