Paryžius Dievo Motinos katedrą nuniokojo gaisras, paaukota virš 300 milijonų atstatymui

Balandžio 15 dienos vakarą užsiliepsnojo Paryžiaus Švenčiausiosios Dievo Motinos katedra ( Notre-Dame de Paris ). Gaisras kilo ant katedr...

Balandžio 15 dienos vakarą užsiliepsnojo Paryžiaus Švenčiausiosios Dievo Motinos katedra (Notre-Dame de Paris). Gaisras kilo ant katedros stogo, kur vykdyto restauracijos darbai, ir pasiglemžė pastato smailę, stogą ir viršutines konstrukcijas. Nepaisant niūrių pirminių prognozių, devynias valandas dirbę daugiau nei 400 ugniagesių ir kitų tarnybų darbuotojų išgelbėjo ne tik relikvijas ir svarbiausius meno kūrinius, tačiau ir pačią katedrą bei jos fasadinius bokštus. 

Prancūzijos prezidentas atšaukė savo darbų programą ir atvykęs į įvykio vietą tą patį vakarą paskelbė, kad katedra bus atstatoma pasitelkiant viso pasaulio meistrus, o aukų rinkimas tam bus pradėtas jau kitą dieną. Jo teigimu, atstatyti katedrą reikalauja Prancūzijos istorija ir likimas. 

Jau kitą dieną katedros atstatymui milžiniškas sumas paaukojo turtingiausi prancūzų verslo magnatai - 100 milijonų eurų skyrė Pinault šeima, 200 milijonų pridėjo Bernardas Arnault. Nelaimės naktį atidarytas ne vienas fondas, privačių asmenų aukoms rinkti. Skirtinguose fonduose jau pirmąją dieną surinkta šimtai aukų, kartu sudarančių dešimčių tūkstančių eurų sumą.

Daugybė meno kūrinių buvo išgelbėta, nes prieš pradedant restauracijos darbus ant stojo buvusios varinės statulos buvo nukeltos. Ypatingą drąsą pademonstravę ugniagesiai degančioje bažnyčioje susijungė į gyvą žmonių grandinę, kad pasiektų brangiausias katalikų relikvijas - Jėzaus Erškėčių vainiką, Tikrojo kryžiaus gabalėlį ir vinį, taip pat Prancūzijos karaliaus Liudviko Šventojo apsiaustą. 

Nelaimės vakarą Paryžiaus gatvėse aplink miesto šerdyje esančią Sitė salą, kurioje ir stovi Švc. Dievo Motinos katedra, būriavosi minios žmonių, sukrėstų gaisro ir laukiančių jo baigties. Susirinkusieji giedojo giesmes ir himną, meldėsi, įrašinėjo matomus vaizdus. Internete gausu turistų įspūdžių apie juos sužavėjusią paryžiečių reakciją ir susitelkimą. 

Internautų dėmesį patraukė kitokia musulmonų reakcija. Naujienų agentūros AFP išplatintose nuotraukose gausu džiaugsmo apimtų akivaizdžiai ne europietiškos kilmės gyventojų veidų, o po naujienomis apie degančią bažnyčią internete užfiksuoti tūkstančiai besijuokiančių reakcijų, kurių daugumos autoriai - musulmonai. Sklinda gaisro įrašai su už kadro girdimais šūksniais „Allahu Akbar“.

Tragedijos vakarą dar net negalėjus pradėti tyrimo suskubta pranešti, kad gaisrą greičiausiai sukėlė katedros renovacijos darbai. Šiandien pradėtos darbininkų apklausos. Gaisras įvyko po eilės Prancūzijos bažnyčių išniekinimų ir padegimų visoje šalyje. Vien nuo vasario pradžios Prancūzijoje užfiksuoti 47 bažnyčių išniekinimai ir padegimai. Paskutinis ir kraupiausias atvejis - vienos didžiausių Paryžiaus Švento Sulpicijaus bažnyčios padegimas, iš karto konstatuotas gaisrininkų. Pasikėsinimams sukelti teroro išpuolį Dievo Motinos katedroje sutrukdyta 2016 metais, kai tarnybos laiko aptiko prie katedros pastatytą automobilį su sprogmenimis. 

Paryžiaus Švč. Dievo Motinos katedra statyta 1163 metais, o galutinai užbaigta 1345 metais. Katedra ne kartą nukentėjusi ir restauruota. Didžiausią suniokojimą ji patyrė per Prancūzijos revoliuciją, kai 1792 metais įvedus Pilietinę religiją buvo nusiaubta ir paversta sandėliu, jos meno darbai išniekinti. XIX amžiuje karalius Luji Pilypas užsakė katedros restauravimo darbus. Būtent tada pastatyta ir vakar per gaisrą griuvusi katedros smailė. Gotikinių katedrų konstrukcijos ypač palankios gaisrams, nes pasižymi milžiniškomis, deguonies gausiomis pastogės erdvėmis, kurias laiko itin sausos medinės konstrukcijos. Nepaisant to, Dievo Motinos katedros išgyventas gaisras kartu yra gotikos architektų meistriškumo įrodymas. 

parengta pagal užsienio spaudą




Susiję

Religija 5282055586259253877

Rašyti komentarą

28 komentarai

Anonimiškas rašė...

Ar tiesa, kad ją padegė musulmonai, kurie dirbo bažnyčios statybose?

Ultrakrikscionis rašė...

Musulmonai dirba statybose ?

1Chingishan rašė...

Tai simbolis idiotams kurie renka pederastus ir jų rėmėjus į valdžią. Tik visiškas LGBT+ organizacijos ir jų ideologijos draudimas, bei jų remėjų persekiojimas ir finansavimo uždraudimas pakeistų padėtį.
Dabar gi liberast-fašistai siautėja- mol krikščionybė nepritaria pederastų santuokoms- todėl reikia ją sunaikinti ir tokie kaip mikrobas prie to aršiai prisideda nieko nedarydamas kai persekiojami krikščionys ir deginamos jų bažnyčios.

glorija rašė...

Nu, greičiausiai... Arba tie, kurie milijonais nepasidalino, kitaip - "konkurentai";)

aiwo rašė...

Cia apie musulmonus Europoje. 4 dalys. Sokiruojantis:
https://m.youtube.com/watch?v=Kt2L_kRomFQ&t=9s

andrius rašė...

Parašykit bent straipsnio pavadinimą be klaidų..

Andrius rašė...

Per švelni šalis ta prancūzija..

Unknown rašė...

Tą patį vakarą bal. 15 kilo gaisras Jeruzalėje rytinėje Al Akso mečetės pusėje, bet buvo užgesintas.

aiwo rašė...

"Sedija pasidave" pasake malmo mieste gyvemanti viena smurto auka rytietisku saknu... o mes juk taikom i siaurietiska modeli i kazka modernaus! :-D

Rasa rašė...

Notre Dame norėjo renovuoti, t.y atnaujinti, bet vietoj renovacijos, gavosi destrukcija. Analogiškai vyksta ir visoje Bažnyčioje, nuolatinės nesibaigiancios renovacijos, jau baigia ją visiškai sugriauti:)

Gal čia toks Dievo ženklas, kuo pasibaigs Bažnyčiai visos tos "renovacijos", pvz., kai kuriose vyskupijose JAV vyskupai, jau draudžia tikintiesiems po Šv. Komunijos atsiklaupti, leidžia tik stovėti.

Anonimiškas rašė...

Antraštė: google vertimas?

Norėjai paklausti rašė...

Antraštė - Gūglo vertimas?

Anonimiškas rašė...

Ne. Norėjau paklausti būtent to, ko paklausiau.

Anonimiškas rašė...

Yra angliškas žodis „google“, bet nėra lietuviško žodžio „gūglas“ (kaip nėra ir aknės, suicido, frustracijos, hospiso, renovacijos, koučingo, samito, liftingo, šeipingo, dronų, drifto, klasterio ir t.t.).

Anonimiškas rašė...

Kas ten buvo per riaušės Danijoje likus parai prieš gaisrą Notre Dame?

Anonimiškas rašė...

Ko jums nepatinka pavadinimas? Simboliška - "Paryžius nuniokojo..." Argi netiesa? Dar teisingiau būtų "Europa niokoja krikščionybę ir savo krikščioniškas bažnyčias". Prancūzai pirmieji stojo piestu, kad ES konstitucijoje būtų pažymėtos Europos krikščioniškos šaknys. Sėkmės visiems su taikia religija islamu. Beje, jau buvo šimtai vandalizmo aktų prieš bažnyčias Prancūzijoje, bandyta buvo ir prieš šitą.

Anonimiškas rašė...

Pritariu Jums. Neapleidžia pasibjaurėjimo jausmas veidmainiškumu. Didžiausias globalistas ašaroja dėl krikščionybės simbolio ir kliedi apie kažkokią vienybę. Vienybė įmanoma tik kažko pagrindu, o to jau nebėra. Krikščionybė paniekinta, tauta praskiesta visai kitos kultūros žmonėmis ir jis kliedi apie vienybę.

glorija rašė...

Bijau, kad čia bus neramumų Prancūzijoje, o gal ir visoje Europoje pradžia...
"Didžiausias globalistas", manau, ašaroja ne dėl krikščionybės simbolio. Jis puikiai žino, ką reiškia šis gaisras, kas jį sukėlė ir numano, kas bus toliau. Pederasas gavo spyrį šiknon ir dabar dėl sugniuždytų ambicijų ir vaikiškos isterijos, dėl nesėkmės, viauksi kaip šunytis. Mes daug ko nežinome. Gal ir gerai...

Anonimiškas rašė...

Palauksim, kol dar kas nors paaiškės. Jau tą pačią naktį buvu užsiminta apie ,,prietaisą'', tik be detalių. Bet pats įvykio faktas - ne be reikalo apie radinį užsiminta taip šykščiai - jau nurodo, kokia kryptimi vyksta tyrimas.
O žūtbūtinis leftistinių portalų Lietuvoje siekis įtikinti, kad čia ,,taikus'' gaisras, tik patvirtina, kas čia įvyko iš tikrųjų. Teroristinės grupuotės keičia taktiką, o tuo pačiu keičiasi ir išpuolių objektai.
Beje, turbūt žinote, dėl ko kilo riaušės Danijoje - europietis kai ką sudegino, ir kaip pasipiktinimo atsakas kilo sambrūzdžiai.

Anonimiškas rašė...

Ultakrikščionis 15.19
Taip, pasitaiko, kad musulmonai dirba statybose.
Panašu, kad gaisrui buvo ruošiamasi ilgą laiką - visos konstrukcijos įsiliepsnojo stebėtinai greitai.
Patikslinimas: Notre Dame atstatymui paaukota jau daugiau kaip 800 000 000 eurų.

Anonimiškas rašė...

Juokiasi puodas, kad katilas juodas...
Išmok rašyt savo vardą be klaidų, o tada mokyk kitus.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
glorija rašė...

Ačiū už info.

Anonimiškas rašė...

Štai:
https://www.lifesitenews.com/news/allah-akbar-as-notre-dame-burned-muslims-celebrated-on-social-media

Pikc rašė...

Ne tik jie - "lieviakai" irgi krykštauja iš kaifo.

Anonimiškas rašė...

Svarbi peticija, kad Notre Dame būtų atkurtatokia, kokia yra buvusi - čia pasirašoma, kad nebūtų atkurta, kaip jau spėjo leptelti Macronas, ,,moderni'' Notre Dame:
https://lifepetitions.com/petition/petition-say-no-to-rebuilding-a-modern-notre-dame

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

Šįkart ne visai - čia tarptautinis įvykis. Be to, Prancūzijoje ir taip neramu, o šita peticija tikrai neliks nepastebėta, ir ne tik Eliziejaus rūmuose, bet ir Senate bei Generaliniuiose Luomuose - kaip jie dabar vadinasi? - atrodo, Nacionalinė Asamblėja.

item