Michaelas Cookas. Šri Lankoje nėra krikščionių. Ar bent taip mano „The New York Times“

y-news.lt Teroristai, nuo kurių bombų Šri Lankoje Velykų sekmadienį žuvo ne mažiau kaip 359 žmones neleidžia abejoti: jie nekenčia kr...


Teroristai, nuo kurių bombų Šri Lankoje Velykų sekmadienį žuvo ne mažiau kaip 359 žmones neleidžia abejoti: jie nekenčia krikščionių. Islamo grupė ISIS paviešino nuotraukas aštuonių savižudžių sprogdintojų, su paaiškinimu, kad šie atliko „palaimintą antpuolį“ per „šventvagišką Velykų šventę“. Kraujų aptaškyta gipsinė Jėzaus statula Negombo Šv. Sebastijono bažnyčioje išreiškia neapsakomą jų žiaurumo siaubą. […]

Šie velykiniai antpuoliai tik patvirtina krikščionių tvirtinimus, kad krikščionybė yra labiausiai persekiojama religija pasaulyje. Remiantis respektabilaus Pew tyrimų centro (Pew Research Center, angl.) 2018 m. ataskaita, krikščionys buvo persekiojami 144 šalyse iš 198; pernai šis skaičius buvo lygus 142 šalims. Kitas krikščionių tyrimų centras „Open Doors USA“ teigia, kad pernai kas mėnesį „dėl savo tikėjimo žūdavo 345 krikščionys; 105 bažnyčios buvo sudeginamos arba užpuolamos […] 219 krikščionys sulaikomi be teismo, suimami, nuteisiami ir įkalinami “.

Musulmonai taip pat persekiojami. Tiesą sakant, Pew centro ataskaita nurodo juos užimant antrąją vietą pagal persekiojimų dažnį. Tačiau atrodo nesąžininga ignoruoti tai, kad daugeliui mirties nuosprendžiu tampa būtent bandymas gyventi pagal Jėzaus mokymą „mylėti vieni kitus, kaip aš jus mylėjau“. Ir ne vien konfliktų krečiamuose regionuose, pavyzdžiui, Jemene ar šiaurinėje Nigerijoje, bet ir šalyse, turinčiose šimtametes krikščioniškas tradicijas, pvz., Prancūzijoje, kur 2016 m. Mišių metu perrėžta gerklė 85 metų kunigui Jacquesui Hamel‘iui.

Tačiau būtent taip „The New York Times“ ir kitos žiniasklaidos priemonės reagavo į šimtų krikščionių skerdynes Šri Lankoje. „The Times“ vedamajame nė kartą nepaminėtas žodis „krikščionis“.

„The Times“ nemato tokio reiškinio kaip krikščionybės fobija (Christianophobia, angl.). Yra tik paslaptingas teroristinis virusas, kuris nediskriminuodamas puola sinagogas Pitsburge, mečetės Kraistčerče, kantri muzikos gerbėjus Las Vegase, krikščionis Šri Lankoje ir žurnalistus Šiaurės Airijoje.

Tiesa, „The Times“ mato antisemitizmą, islamofobiją, homofobiją ir transfobiją; prieš šias fobijas jis reguliariai rengia informacines kampanijas. Bet krikščionybės fobijos šis laikraštis tiesiog nemato. Panašu, jam krikščionybė yra tik gėdingas įprotis, nuo kurio galima išsigydyti pakankamai dažnai skaitant „The Times“ redakcijos skiltį.

Terorizmo priežastis, kad ir kokios nesuprantamos jos būtų, anot „The Times“ sustiprina šiuolaikinės socialinės medijos. „Siaubingi Šri Lankos bažnyčių ir viešbučių vaizdai turėtų … pagaliau įtikinti socialinės žiniasklaidos milžinus pagaliau pripažinti atsakomybę ir užkirsti kelią nuodams, kuriuos jie leidžia skleisti“, – rašoma vedamajame.

Ko gero, neblogas patarimas, bet nepaprastai siauras. Ar po rugsėjo 11 d. išpuolių „The Times“ bedė pirštu į techninius oro uostų apsaugos trūkumus? Ne. Tada redakcija kvietė patriotiškus skaitytojus apsvarstyti kokia beribė neapykanta turėjo motyvuoti užpuolikus. „Tai neapykanta, kuri viršija karo konvencijas, kuri nežino jokių apribojimų, nesilaiko jokių susitarimų.“

Kad ir kokią menką pagarbą 2001 m. „The Times“ jautė religijai, dabar atrodo, kad ji visiškai išgaravo. Tai paaiškina redakcijos neadekvatų Šri Lankos krikščionių skerdynių vertinimą bei rodo sumenkusius „The Times“ žurnalistų analitinius gebėjimus. Neigdami krikščionybės ir islamo galią ir gyvybingumą, jie ne dar kartą bus nemaloniai nustebinti istorijos vingių.

Versta iš mercatornet.com

Y-News

Susiję

Religija 4704659506593620069
item