Lietuvos Respublikos Prezidento institucijai – 100 metų

Lietuvos Respublikos Prezidento rūmai Kaune. 1921 m., LCVA nuotrauka Lietuvos centrinis valstybės archyvas, minėdamas Lietuvos Respubli...

Lietuvos Respublikos Prezidento rūmai Kaune. 1921 m.,
LCVA nuotrauka
Lietuvos centrinis valstybės archyvas, minėdamas Lietuvos Respublikos Prezidento institucijos įkūrimo 100 metų sukaktį, pristato teminę parodą „Lietuvos Respublikos Prezidento institucijai – 100 metų“. Šioje parodoje siūloma iš arčiau susipažinti su tarpukario Lietuvos Prezidento institucijos įsteigimu ir raida, kuri formavo pagrindą ir tradicijas šiandienei Lietuvos parlamentinei-prezidentinei valdymo sistemai.

Tarpukario Lietuvos Respublikos Prezidento pareigas ėjo: Antanas Smetona, Aleksandras Stulginskis, Kazys Grinius ir vėl Antanas Smetona. Ilgiausiai valstybei vadovavo Antanas Smetona – penkiolika metų, Aleksandras Stulginskis Prezidentu buvo šešerius metus. Trumpiausiai Prezidento postą užėmė Kazys Grinius – jo prezidentavimas truko vos šešis mėnesius.

Prezidentas Antanas Smetonas. Kaunas, 1928 m. LCVA.

Lietuvos centrinio valstybės archyvo parodą sudaro dešimt dalių: (i) Konstitucijos. Prezidento institucijos steigimas, (ii) Prezidento rinkimai, (iii) Priesaikos, (iv) Prezidento kanceliarija, (v) Prezidento veikla, (vi) Valstybinės ir tradicinės šventės, (vii) Prezidentūros rūmai, (viii) Asmenybės, (ix) Laisvalaikis, (x) Šeimos. 

Parodoje eksponuojami 178 rašytiniai ir fotodokumentai atskleidžia tarpukario Lietuvos Respublikos prezidentų pagrindinius veiklos ir asmenybės bruožus bei asmeninio gyvenimo detales. Tarp eksponatų galėsite išvysti pačių prezidentų ranka rašytų dokumentų, Lietuvos Prezidentūros pastato Kaune istoriją atskleidžiančių planų, brėžinių ir nuotraukų. Dalis dokumentų leis iš arčiau susipažinti su prezidentų aplinkos žmonėmis (tiek iš politikų, tiek iš artimųjų rato). Eksponuojami parodoje rašytiniai dokumentai yra atrinkti net iš 17 fondų. Parodoje taip pat galima susipažinti su visų Pirmosios Lietuvos Respublikos Konstitucijų ištraukomis.

Parodą apžiūrėti galite – ČIA.

Lietuvos centrinio valstybės archyvo informacija.

Susiję

Istorijos politika 6731369438076939233

Rašyti komentarą

7 komentarai

Anonimiškas rašė...

Iš visų Nepriklausomos Lietuvos Prezidentų vienareikšmiai geriausias tai Antanas Smetona.Taškas.

glorija rašė...

A je? Noje noje...

Pikc Kažinkavičius rašė...

Taigi žinom, kad "tam tikrai" publikai taip TIKRAI neatrodo. ;)

glorija rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
glorija rašė...

Šį kartą nesupratau tamstos, o gal ir net ne šį. Labai taiklūs visada tavo komentarai, bet būna atvejų - sunku suprasti, kam skirti. Ačiū už pastabą ;) Prašau atleidimo. Trinu "pezalą" ;)

Pikc Kažinkavičius rašė...

Tai kad tamstos komentaras irgi nebuvo labai suprantamas. Jei tiesiai-šviesiai parašytumėte, ką norėjote pasakyti, būtų paprasčiau. Kadangi su minčių skaitymu man - ne kažką, tai matai tik tai, kas parašyta (t.y. nelabai ką sakančią frazę, kurią galima "iššifruoti" ir kaip bandymą ironizuoti).

item