Kandidatas į EP sudaužė atminimo lentą Generolui Vėtrai

Šiandien, pirmadienį, kūju sudaužyta Vilniaus centre, ant Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos sienos, kabojusi karininko J...

Šiandien, pirmadienį, kūju sudaužyta Vilniaus centre, ant Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos sienos, kabojusi karininko Jono Noreikos-Generolo Vėtros atminimui skirta atminimo lenta. Lentą kūju sudaužė į Europos Parlamentą kandidatuojantis ir skandalingai pagarsėjęs Stanislovas Tomas. 

Delfi žiniomis, apie 10 val. 37 min. S. Tomas pats paskambino policijos pareigūnams ir pranešė, kad kūju sudaužė atminimo lentą. S. Tomas visą įvykį tiesiogiai transliavo savo facebook profilyje. Kaip praneša prokuratūra, S. Tomas apklaustas ir lieka sulaikytas. Kartu su juo Generolo Vėtros atminimo lentos sudaužymo įvykyje dalyvavo ir į LR Prezidento postą kandidatavęs bei Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną į Lietuvą kvietęs Kazimieras Juraitis.

Kairėje – atminimo lentą J. Noreikai sudaužęs Stanislovas Tomas.
Dešinėje – į Prezidento postą kandidatavęs Kazimieras Juraitis.

Reaguodamas į atminimo lentos sudaužymą, Vilniaus meras Remigijus Šimašius S. Tomo elgesį pavadino „chuliganišku“, tačiau pareiškė, kad „savivaldybė nebuvo šios atminimo lentos įrengimo iniciatorė, tad lentos atkūrimo svarstyti neplanuoja“.

Savo facebook paskyroje R. Šimašius išplatino tokią žinią:

Diskusija dėl generolo Vėtros veiklos vertinimo yra sudėtinga ir daugiaprasmiška, tačiau chuliganiškas elgesys yra pats blogiausias argumentas tokioje diskusijoje. Jei tai daro rinkimuose siekiantis dalyvauti asmuo, tai yra ypatingai žema.

Primenu, kad savivaldybė nebuvo šios atminimo lentos įrengimo iniciatorė, tad lentos atkūrimo svarstyti neplanuoja - tai turi daryti jos pastatymo iniaciatoriai.

Papildau: Visiems, kurie šiandien nori diskutuoti, ką daryti su generolo Vėtros lenta, turiu pasakyti, kad konstruktyviai diskutuoti galėjome vakar, ir toliau galėsime tęsti diskusijas, kai šiam vandalizmo aktui dėmesys atslūgs. Nešokime pagal šio gėdingo elgesio iniciatoriaus dūdelę, nes tik skatinsime tokį vandalizmą ateityje.

Primename, kad nuolatiniais reikalavimais pašalinti J. Noreikai-Generolui Vėtrai skirtą atminimo lentą yra pasižymėjęs ir Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Nurodydamas į J. Noreiką, L. Linkevičius yra sakęs, kad „atsisakyti atminimo ženklų asmenims, kolaboravusiems su nacių okupacine valdžia“ yra būtina. Sovietinio mokslinio komunizmo propagandos platinimo baruose ilgą laiką sėkmingai dirbęs ir jokio pagrindo realybėje neturinčiais teiginiais Jono Noreikos-Generolo Vėtros atminimą nuosekliai šmeižęs ministras į šį pirmadienio rytą įvykusį tarptautinio masto ir reikšmės inicidentą dar nesureagavo.

Šis S. Tomo sukeltas inicidentas įvyko praėjus vos 12 dienų po to, kai Vilniaus apygardos administracinis teismas, remdamasis Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro išsamia pažyma apie Jono Noreikos veiklą nacių okupuotoje Lietuvoje, kaip nepagrįstą, atmetė G. A. Gochino skundą, kuriuo klaidingai teigta, kad J. Noreika kolaboravo su naciais.

Susiję

Demokratija ir valdymas 2370736218691652572
item