Vytautas Radžvilas: piliečiai turi teisę gintis ir ginti savo šalį

M. Šernos nuotrauka  Su visuomeniniu komiteto Europos Parlamento rinkimuose dalyvaujantis Vilniaus universiteto profesorius Vytautas Ra...

M. Šernos nuotrauka 
Su visuomeniniu komiteto Europos Parlamento rinkimuose dalyvaujantis Vilniaus universiteto profesorius Vytautas Radžvilas pareiškė, kad piliečių teisė gintis patiems ir ginti savo šalį agresijos atveju yra pamatinė ir negali būti nepagrįstai varžoma, prisidengiant kova su terorizmu. Jo teigimu, Lietuvoje galiojantis Ginklų kontrolės įstatymas yra subalansuotas, o užpernai Europos Parlamento priimta direktyva 2017/853 dėl ginklų įsigijimo ribojimo, jų nešiojimo ir laikymo sąlygų yra manipuliatyvus ir piliečių laisves varžantis ES sprendimas, kurio perteklines nuostatas būtina atšaukti artėjančios Europos Parlamento kadencijos metu. 

„Lietuvoje mažai kas pastebėjo, kad Europos Parlamentas Komisijos siūlymu priėmė direktyvą dėl teisės įsigyti ir laikyti savigynai skirtus ginklus ribojimo. Kaip įprasta serviliškai Lietuvos politikai ES atžvilgiu, mūsų šalies Vyriausybė žiniasklaidai tylint suskubo įgyvendinti jos nuostatas. Šiuo metu Seime svarstomos pataisos, kurios – jei būtų priimtos – smarkiai ir nepagrįstai apribotų sąžiningų, įstatymus gerbiančių ir lojalių valstybei piliečių teisę į ginkluotą savigyną arba šalies gynybą karo atveju. Direktyva remiasi aiškiai melaginga argumentacija, esą legalių ginklų draudimas sumažintų teroristinių išpuolių skaičių Europoje. Ignoruojamas akivaizdus faktas, kad visi ar beveik visi teroro išpuoliai Europoje įvykdyti be legaliai laikomų ginklų panaudojimo, o ginklas dorų piliečių rankose veikia preventyviai ir padeda išvengti nusikaltimų. Nesigilinama į faktus, pavyzdžiui, JAV statistiką, aiškiai rodančią, kad nusikaltimų šaunamaisiais ginklais daugiausiai daroma būtent tose valstijose, kur griežtesnis jų reguliavimas“, - argumentavo prof. Vytautas Radžvilas.

Jo teigimu, valstybės ar – kaip šiuo atveju – Europos Sąjungos siekis atimti iš piliečių savigynos teisę yra nuo seno žinomas valdžios polinkio despotiškai varžyti piliečių teises požymis. Bandymas nuginkluojant visuomenę kovoti su terorizmu rodo ES desperaciją. Savo piliečiai pasitikinti valstybė ar sąjunga siekia didinti piliečių savarankiškos gynybos pajėgumus, jais nepasitikinti valstybė bando savo valdinius nusiginkluoti. Profesoriaus V. Radžvilo įsitikinimu, Lietuvoje ir ES vyrauja būtent nepasitikėjimas piliečiais, o tai geriausiai liudija šiuo metu rengiamame projekte esanti nuostata, jog karo atveju visi piliečiai turėtų atiduoti legaliai laikomus ginklus. Taip visuomenė faktiškai rengiama okupacijai. 

„Ginklai nėra joks gėris, tačiau yra neišvengiama būtinybė. Jokia pasaulio valstybė neužtikrino ir iš principo negali užtikrinti absoliutaus piliečių saugumo ir teisingumo, todėl piliečiams privalo likti galimybė ginti save, savo šeimą ir savo šalį patiems. Jokiu būdu nesiūlau liberalizuoti dabar Lietuvoje galiojančio Ginklų kontrolės įstatymo. Jis yra subalansuotas, logiškas ir neblogai veikiantis. Tačiau būtent todėl neturime jo keisti pagal ideologiniu fanatizmu grįstas ES piliečių teisių apribojimo direktyvas. Priešingai, turime siekti, kad pati direktyva viena ar kita teisine forma būtų atmesta, o užmojų nuginkluoti sąžiningus ir lojalius ES šalių piliečius – atsisakyta“, - įsitikinęs prof. Vytautas Radžvilas. 



Susiję

Vytautas Radžvilas 2804837479691147653

Rašyti komentarą

32 komentarai

Anonimiškas rašė...

Įdomu, ar Radžvilas namie turi šautuvą.

Skaitytojas rašė...

Šaunuolis Radžvilas, teisingos mintys.

Anonimiškas rašė...

Įdomu, kaip tokia direktyvą priimtų Suomija.

Anonimiškas rašė...

Nelegaliai veikiantys visada turi daugiau galimybių, nei legaliai. Tuo naudojasi kriminaliniai elementai. Atbėgę specialistai visi turi šaltąjį ginklą peilį. Ar nuo jų ginsimės šypsena? Tie, kurie juos čia kviečiasi ir įsileidžia, patys saugomi asmens sargybinių, važinėja šarvuotais autikais ir vieni gatvėmis nevaikšto. Jie viską daro tik ant beginklės tautos galvos. Policijai rankos irgi surištos, kad ginkdie, neužgautų peilių imigrantų. Taip vietinė tauta lieka bejėgė prieš smurtą. Laikai pasikeitė, todėl reikia atitinkamai keisti ir savo elgesį.

Anonimiškas rašė...

Pirma jie atims jusu GINKLUS
Po to atims zodzio laisve
O ant galo atims jusu LAISVE

Anonimiškas rašė...

Vytautas Radžvilas: "piliečiai turi teisę gintis ir ginti savo šalį"

- Skamba kaip kalambūras.., nes pagal gynėją Nr. 1, piliečiai besigindami tik teisinėmis priemonėmis turi tenkintis. Parsidavėlių valdžia vykdo valstybės sunaikinimo politiką pagal svetimų užgaidą, o piliečiai turi gintis vadovaujantis svetimų ir jų statytinių išdavikų nustatyta teise. Taip išeitų, kad išdavikams naikinant valstybę nebūtina vadovautis teise, o štai piliečiams ginantis - būtina...

Unknown rašė...

Venezueloje pries 5 metus valstybe is pilieciu konfiskavo visus ginklus. Dabar policija saudo zmones gatvese.
Ginklai reikalingi ne tiek banditam saudyti, kiek atgrasinti valstybe nuo kesinimosi i musu turta ir laisves. O valstybes, paliktos be prieziuros, visos linksta i totalitarizma.

Unknown rašė...

Rašinėjate čia visi taip, lyg iki šiol pas mus leisdavo ginklus laisvai namie laikyt... Gal atsipeikėkite.

Arūnas Marcinkevičius rašė...

Rytoj, 2019-03-20 d. 10:00 val. Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas grįžta prie gausios visuomeninių organizacijų kritikos sulaukusio LR Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo projekto svarstymo. Klausimas: ką nuspręs? Ar taip ir liks, kad paaugliai nuo 16 m. amžiaus galės ir toliau ginkluotis, kuomet jų tėvams, priešingai, teisės į ginklus bus apribotos?

Anonimiškas rašė...

Labai smagu matyti į teisingą pusę judančius aktyvius ir neignoruojančius piliečius, ginančius prigimtinę laisvę asmeniui (panašu ne ES) apginti save, savo turtą ir aplinkinius . Didžioji dalis Europos smurto problemų yra sukuriama ir toliau plėtojama šio absurdiško ginklų ,,ribojimo" įstatymo, juokingai netgi skamba, tačiau turinčio padėti kontroliuoti ginklus civiliniame lygmenyje ir mažinti smurto kiekį, o duodančio visiškai priešingą rezultatą. Labai dėkojame Vytautui už veiksmus stabdant šio viruso plitimą Lietuvoje, ne veltui profesorius :)

Anonimiškas rašė...

Radžvilas tik burną aušina, ką jis padarė, kad Lietuvoje būtų tik lietuviai? Jis dažnai šį šūkį naudoja, kad Lietuva - lietuviams, bet kokių konkrečių veiksmų jis ėmėsi, kad sumažinti pvz lenkų skaičių Lietuvoje?

Anonimiškas rašė...

Taigi jau ir imasi - kandidatuoja ten, kur reikia apie tai kalbėti. O ką jis dar gali padaryti? O ką tamsta padarei? O kam mažinti lenkų skaičių? Jie mūsų piliečiai, atsikvošėk.

ale, rašė...

Kibo jau maidaną (tam atvejui, jei ne tą prezidentą liaudis išrinktų) ruošiasi mūsų "gelbėtojai" svetimi suorganizuoti, kad ragina ginkluotis čia visus?

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

Geras. Profesorius mėgsta ir humorą. Net ir nuotraukėlėj paslėpta šypsenėlė. Mintys teisingos ir logiškos dėl tų ginklų, bet neramu dėl "išminčiaus" Valentinavičiaus. Juk dabar jis pradės ne tik bijoti, bet ir drebėti ��.

Sėlis rašė...

O kokius veiksmus tu pasiūlytum, nusmurgėli? Kadangi atropojai su tokiu buku klausimu ginklų temoje, tai turbūt tikiesi atsakymo, jog iššaudant?

Sėlis rašė...

Neturėtų stebinti, jog socialistai ir kiti komuniagos būtent UŽ nuginklavimą. Kad atėjus valstybei plėšti tavo turto, neturėtum kaip apsiginti.

Anonimiškas rašė...

Gerai, kad Lietuvoj yra protingu zmoniu. Teisingos mintys!

Unknown rašė...

Radzvilas niekada "nenaudojo" sukio Lietuva lietuviams. Matosi, kad esi berastis koncervatnikas.

ale, rašė...

Cit.: "socialistai ir kiti komuniagos būtent UŽ nuginklavimą. Kad atėjus valstybei plėšti tavo turto, neturėtum kaip apsiginti."

- Briedas absoliutus. Nejaugi prasmė bent kokia yra būti nusiteikus prieš valstybę? Maža to, dar ir apsiginklavus, neva, gintis nuo valstybės plėšikavimo. Tai bent patriotizmas... toks, kokio reikia svetimiems - apsimetėliams gelbėtojais.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
ale, rašė...

Ramu dėl rasiejos gelbėtojų, net labai ramu. Juk pas mus amerikosų statytiniai supirko visą amerikosų metalo laužą, tai kaip gi nebus dabar ramu. Ruskiai gi atvirkščiai, išsigabeno savus žaisliukus, kuo gi jie čia dabar baisūs galėtų būti, kai surudijusiais tankais apsiginkluos mūsų patriotai tokie, kaip kad tamsta? Belieka mažmožis, pramušti, kad būtų įstatymas priimtas: leisti kiekvienam skersaklyniui po tokią griūveną daržinėj laikyti.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
ale, rašė...

Tupica esi, pilčiau, ir tik būdamas parsidavėliu turintiems tikslą, kad lietuviai patys vienas kitą naikintų, neturi teisės susimąstyti, jog ir paties taip vadinami vatnikai apsiginkluotų. Manai, kad šaudydamas brolius, tapsi didvyriu? Atsimink, tupicas didvyriais įsivaizduoja esant tik tupicos.

Anonimiškas rašė...

Ne visada tas Radžvilas toks protingas, kartais prisidirba ir kas baisiausia net bendraminčius išduoda. Ponas Radžvilai, valdykite savo ambicijas ar ką...

Anonimiškas rašė...

Ooo, Ale, seniai mačiau. Tik dabar gavai instrukciją? Tai sakai, neramu, kad raudonų apmažės? O gal ir gerai! - kaip manai? Pasiūlyk ką nors racionalaus, čia, matau, tik tu vienas protingas, tai susakyk ką nors aiškesnio. Vatnikai neapsiginkluos. Manei, priveš ,,ukrainiečių'', paskui - slapta jiems ginklų ir taip formuosite Kremliaus smogikų gaujas? Ar išvardinti veikėjas, kurios, įsitaisiusios darželiuose ir mokyklose, jau dabar stebi, kas bus tinkamas į jūsų veikėjus? O gal išvardinti sodybų adresus, kurias planuojate kaip Kremliaus smogikų placdarmus? - kaip žinai, tai tokie iš neaiškių pinigų iškilę dvarai dvareliai, kurių asteit ,,ūkinė žemę'' savo konfigūracija labiau prmena šaudymo poliginus. Dar ką nors? Na?

ale, rašė...

Ponulis pats skelbi faktą, kad susirūpinimą dėl beprasmio ginklavimosi reiškia tik vienas vatnikas(?) - ale,. Reiškia, pripažįsti, kad jokio puolimo iš tik taip vadinamų vatnikų pusės niekas neorganizuoja. Todėl akivaizdu, kad skerdynes eskaluoja tie, kurie ragina ginkluotis garsiai rėkdami, jog neva, reikia gintis. Jūs, apsimetėliai patriotais, labai drąsūs jaučiatės matydami, jog niekas jūsų nepuola, ir manote, kad imdami tuos trisdešimt variokų, niekada ir nesulauksite judošiaus galo. Žinokite, ne ilgai teks smagintis tais, neva, chaliavais sidabriniais už tarnavimą svetimiems.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
ale, rašė...

Pikčiau, žiūrėk, kad tas juokas kartais neišterliotų pačiam kelnyčių. Keliat paniką, neva, kažkas jus puola, kad būtina apginkluoti kiekvieną "patriotą", ir čia pat drįstate tvirtinti, kad tas nepasitarnaus tautos sukiršinimui bei naikinimui. Tikras mudrec-nachalas.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

Vatinius sukrėtė EŽTT sprendimas pripažinti sovietinį genocidą Lietuvoje. Vatos išsigando, kad bus susemta visa jų agentūra, kuri šešėliniais pinigais arba ir atvirai - sakykime, per ,,gerai apmokamus darbus'' finansuoja visus Lietuvos Laisvės kovų šmeižikus ir kitus Lietuvos priešus.
Apskritai Lietuvoje dėl Lasivės kovotojų šmeižimo turi būti pačios Lietuvos teisėsaugos sprendimai, bet kai dalis teisėsaugos kadrų yra sovietinių mokyklų absolventai, tuomet EŽTT pozicija - visai ne pro šalį. Apskritai būtų galima - tiesą sakant, ir labai reikia - kam nors nuolat susirašinėti su EŽTT ir kitomis ES instancijomis, ne viskas ten jau taip raudona ir liberastiška, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. ES struktūrose Europos patriotai bei juos remiančios jėgos irgi turi savo žmonių, ir nemažai.

Anonimiškas rašė...

Reiškia, kad vienos vatos šneka, o kitos tą patį planuoja daryti tyliai ir be triukšmo - visai kaip įvairiausi susirinkimėliai ir išgertuvės tose neaiškiose sodybose - argi ne taip? Kas ir iš ko ima trisdešimt variokų? Ir už ką?

item