Vokietijos socialdemokratas: ISIS kovotojus integruosime su mečečių pagalba

Berlyno žemės vidaus reikalų ministras Andreas Geiselis pristatė planą, kuriame aiškina, kad Islamo valstybės (ISIS) kovotojus į Vokietij...

Berlyno žemės vidaus reikalų ministras Andreas Geiselis pristatė planą, kuriame aiškina, kad Islamo valstybės (ISIS) kovotojus į Vokietijos visuomenę galima integruoti pasitelkiant radikalų islamizmą propaguojančias mečetes. 

Vokietijos socialdemokratų partijos (SPD) nario teigimu, ISIS kovotojams reikia tinkamai parodyti, kad islamo kalifatą sukurimo galima siekti ir nenaudojant prievartos. Tam, kad ISIS kovotojai būtų intergruoti, kaip pabrėžia A. Geiselis, būtų galima pasitelkti „legalistus“ – radikalaus islamizmo atstovus, kurie kalifato siekia taikiomis priemonėmis. Tokio tipo radikalūs islamistai turėtų ISIS kovotojams paaiškinti, kad kalifato siekis įmanomas ir laikantis Vokietijos įstatymų. Šio įstatymų besilaikančio islamizmo atstovų pavyzdžiais laikomos „Musulmonų brolystės“ ar turkiškos kilmės „Milli Görüs“ organizacijos.

Berlyno BZ laikraščio redakcijai susisiekus su A. Geiselio komanda, ši patvirtino, kad pasiūlymas yra tikras ir išties svarstomas. Kaip teigia pasiūlymo autoriai, šis ISIS kovotojų integracijos projektas reikalingas, nes vestų į mažėjančią deradikalizaciją.

Vis tik ne visi į šį pasiūlymą žvelgia taip pat. „Geiselio pasiūlymas skamba lyg jis norėtų panaudoti padegėjus tam, kad šie užgesintų ugnį“, – taip Berlyno žemės vidaus reikalų ministro užmojus įvertino BZ laikraščio žurnalistas Gunnaras Schupeliusas.

Šio pasiūlymo pateikimą pakomentavo ir Vokietijos vidaus reikalų ministras Horstas Seehoferis: „Džihadistai galėtų būti sugrąžinami, tik jei jie čia būtų laukiami su orderiu“.

Parengta remiantis užsienio žiniasklaidos informacija.

Susiję

Pažangos ideologija 8758387273541150443
item