Skandalinga cenzūra: „Facebook“ blokuoja nuorodas pasirašymui už Vytauto Radžvilo komitetą

Trečiadienio vakarą socialiniame tinkle „Facebook“ masiškai užblokuotos visos nuorodos, nukreipiančios pasirašyti už prof. Vytauto Radžvi...

Trečiadienio vakarą socialiniame tinkle „Facebook“ masiškai užblokuotos visos nuorodos, nukreipiančios pasirašyti už prof. Vytauto Radžvilo visuomeninio komiteto teisę dalyvauti rinkimuose. Daugybė žmonių pranešė negalintys net paskelbti jokio įrašo, komentaro ar net privačios žinutės su minima nuoroda, nes ši esą „prieštarauja bendruomenės standartams“. „Facebook“ taip pat savavališkai panaikino visus jau esančius įrašus su minima nuoroda, nepriklausomai nuo to, kas juos paskelbė. 

Reikšminga, kad blokuojamos tik nuorodos į pasirašymą už komitetą „Vytautas Radžvilas: susigrąžinkime valstybę!”. Nuorodos į pasirašymą už bet kuriuos kitus kandidatų sąrašus „Facebook“ nėra blokuojamos. Toks selektyvus vienintelio kandidatų sąrašo informacijos sklaidos blokavimas paties Vytauto Radžvilo vertinamas kaip sovietmečio lygmens cenzūra. 

„Tokią pačią informacinę blokadą, tik vykdomą ano laikmečio priemonėmis, matėme Sąjūdžio kūrimosi laikais. Mano kartos žmonės tą puikiai atsimena. Šiandien vėl susidūrėme su tuo pačiu. Galbūt pirmąkart per nepriklausomybės laikotarpį. Viena vertus, ši žinia savaip maloni. Akivaizdu, kad mūsų iš tiesų bijoma kaip vienintelės realios opozicijos sistemoje vyraujančiam požiūriui, jeigu prieš mus vienintelius imamasi tokių drastiškų priemonių. Kita vertus, tai represijos ne tik prieš mus, bet ir prieš piliečius, kuriems blokuojama informacija, ir net rinkimų organizatorius, kurių svetainė blokuojama. Piliečiams būtina išgirsti ir įsisąmoninti, kad tokia masinė cenzūra iš tiesų vyksta tariamai laisvų ir demokratinių rinkimų metu“, - situaciją vertino prof. Vytautas Radžvilas, vienas Sąjūdžio įkūrėjų. 

„Ar šis blokavimas sukeltas organizuotų skundikų grupių, ar paties „Facebook“ neseniai Rygoje įsikūrusio „turinio stebėjimo“ (iš tiesų piliečių cenzūros) centro sprendimu, neturi lemtingos reikšmės. Svarbu tai, kad skandalingai pažeidžiama piliečių teisė gauti informaciją, išreikšti savo valią rinkimų procese, o kandidatams – lygiomis teisėmis varžytis dėl galimybės dalyvauti rinkimuose. Nesu ypatingas ta prasme, kad toks elgesys su bet kuriuo kandidatu būtų ne mažesnis skandalas. Tačiau negali būti atsitiktinumas, kad taikiniu tokiai atakai buvome pasirinkti būtent mes. Akivaizdu, kad toks sistemingas piliečių pilietinių teisių ribojimas yra grubus lygių ir laisvų rinkimų pažeidimas. „Facebook“ šiais veiksmais kišasi į suverenios valstybės rinkimus. Vyriausioji rinkimų komisija yra įstatymo įpareigota užtikrinti būtent laisvą ir demokratinį rinkimų procesą, todėl neabejotinai kreipsimės tiek į ją, tiek į „Facebook“ atstovus, o galimai ir į teisėsaugą“, - tikino pirmąkart po beveik 30 metų pertraukos rinkimuose dalyvaujantis Vytautas Radžvilas. 

Už komitetą „Vytautas Radžvilas: susigrąžinkime valstybę!” pasirašyti galima puslapyje www.rinkejopuslapis.lt/kandidatu-sarasu-iskelimo-paremimas44/-/pasirasymas/40670. Trečiadienio vakarą komitetas buvo surinkęs 3000 internetinių parašų ir 5000 popierinių parašų. Komiteto sąraše kartu su prof. Vytautu Radžvilu – dizainerė ir rašytoja Jurga Lago, Žemės ūkio rūmų pirmininkas dr. Arūnas Svitojus, kompozitorius Faustas Latėnas, politologas Dovilas Petkus, vienas Sąjūdžio steigėjų dr. Romas Pakalnis, istorikė prof. Rasa Čepaitienė ir kiti. Parašai už kandidatus dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose renkami iki balandžio 11 dienos. 


Susiję

Vytautas Radžvilas 3652669812917942667
item