Seimas pritaria siūlymui leisti registruoti Europos politines partijas ir Lietuvoje

propatria.lt nuotr. Šiandien Seime po pateikimo pritarta Teisingumo ministerijos siūlymui leisti Lietuvoje registruoti Europos politine...

propatria.lt nuotr.
Šiandien Seime po pateikimo pritarta Teisingumo ministerijos siūlymui leisti Lietuvoje registruoti Europos politines partijas.

Kaip teigiama, Europos politinių partijų ir Europos politinių fondų įstatymo projektu siekiama užtikrinti Europos Parlamento ir Tarybos Reglamento dėl Europos politinių partijų ir Europos politinių fondų statuto ir finansavimo įgyvendinimą Lietuvoje. Reglamentas įsigaliojo 2017 m. sausio 1 d., jis taikomas tiesiogiai ir, kaip pabrėžiama, yra privalomas Europos Sąjungos valstybėms narėms.

„Neįgyvendinus Reglamento, Europos Komisija gali pradėti ES teisės pažeidimo procedūrą ir paskirti Lietuvai baudą. Todėl būtina kuo skubiau priimti reikalingus teisės aktus,“ – sako teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Europos politinė partija – politinių tikslų siekiantis politinis aljansas, todėl pagal Reglamentą Europos lygmens politinių partijų nariais galės būti valstybių narių nacionalinės ir regioninės partijos, taip pat ir pavieniai piliečiai. Tačiau, kaip pabrėžiama, Europos politinėms partijoms nebus suteikiama teisė siūlyti kandidatų dalyvauti nacionaliniuose ar Europos Parlamento rinkimuose ir referendumų kampanijose.

Europos politinių partijų ir Europos politinių fondų registre užregistruota 10 Europos politinių partijų, kurių buveinės yra Belgijoje, Olandijoje arba Prancūzijoje. Kai kurioms Europos politinėms partijoms priklauso ir Lietuvos politinių partijų nariai. Pavyzdžiui,  Europos liaudies partijos nariais yra Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų atstovai – Europos Parlamento nariai, Europos socialistų partijai – Lietuvos socialdemokratų partijos atstovai – Europos Parlamento nariai, Liberalų ir demokratų aljansui už Europą – Darbo partijos ir Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio nariai ir t.t.

Seimui priėmus šį įstatymo projektą ir Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatymo pataisas, būtų sudarytos sąlygos, pavyzdžiui, vienai iš naujai steigiamų Europos politinių partijų turėti būstinę Lietuvoje (jeigu ji to pageidautų). Tokia Europos politinė partija po įregistravimo Europos politinių partijų ir fondų registre būtų registruojama ir Juridinių asmenų registre.

Susiję

Demokratija ir valdymas 9192773472682409714
item