Prezidentė: artėjant Europos Parlamento rinkimams reikia stiprinti kovą su dezinformacija

lrp.lt nuotr. Pateikiame pilną ir netaisytą Prezidentės spaudos tarnybos pranešimą spaudai. Artėjant rinkimams į Europos Parlamentą...

lrp.lt nuotr.
Pateikiame pilną ir netaisytą Prezidentės spaudos tarnybos pranešimą spaudai.

Artėjant rinkimams į Europos Parlamentą Europos Sąjungos šalių vadovai ragina stiprinti kovą su dezinformacija ir melagingomis naujienomis.

Lietuvos pastangomis kova su dezinformacija ir melu tapo nuolatinės ES darbotvarkės prioritetu. Mūsų valstybės iniciatyva parengtas ir patvirtintas bendras ES kovos su dezinformacija veiksmų planas.

Viena pagrindinių šio plano dalių – kovą pradėjusi veikti speciali platforma Greitojo įspėjimo sistema (Rapid Alert System), kurios tikslas – keistis informacija tarp valstybių narių, atpažinti melagingas naujienas ir jas demaskuoti.

Planas taip pat numato veiksmų koordinavimą tarp ES valstybių narių pasitelkiant kontaktinius pareigūnus, faktų tikrintojus ir vadinamuosius „elfus“. Siekiama stiprinti bendradarbiavimą su interneto svetainių ir socialinių tinklų operatoriais, jie kviečiami savo veikloje pilnai taikyti Kovos su neteisėtu neapykantos kurstymu internete elgesio kodeksą (Code of Practice), kurį 2016 m. pristatė „Facebook“, „Google“, „Twitter“ ir „Microsoft“.

Lietuva yra viena pirmųjų ES šalių, kuri nacionaliniu lygiu ėmėsi aktyvių kovos su dezinformacija priemonių. Esame priėmę įstatymus, kurie už nesantaikos kurstymą, skleidžiamas melagingas naujienas teismo sprendimu leidžia sustabdyti televizijos kanalų transliaciją.

Aktyviai su dezinformacija kovoja ir Lietuvos žiniasklaida bei pilietinė visuomenė. Naujienų portalas „Delfi“ kartu su „Google“, pasitelkdami dirbtinį intelektą, paleido melagingų naujienų gaudyklę „Demaskuok.eu“. Socialiniuose tinkluose į kovą su melu įsitraukė „elfai“. Lietuvos žurnalistai prisideda ugdant šalies žmonių sąmoningumą, įvairiuose susitikimuose su visuomene tiek didžiuosiuose miestuose, tiek regionuose, aiškindami melagingų naujienų keliamą grėsmę.

Susiję

Demokratija ir valdymas 7160946800362579571
item